Oh ja joh?! met Dbrmnn

Bekende koppen in de schijnwerpers

Koen Kleiberg ,

"Wie is Dbrmnn?!" was in 2015 een veelgehoorde vraag in de Haagse muziekwereld. De anonieme viervoeter begon in mei met bloggen en wist in korte tijd flink wat rumoer te veroorzaken in de zogenoemde 'inner circle'. Er werd flink wat op teentjes en tegen heilige huisjes getrapt, zozeer dat Justin Verkijk er zelfs een column aan wijdde. Wie er werkelijk achter de keffende website zit, is nog steeds niet bekend. Zelfs de doorgewinterde 3voor12 Den Haag-redactie wordt er soms hondsdol van. Vorige week ontwaakte Dbrmnn uit zijn winterslaap en we verwachten dat hij/zij/het in april, wanneer de adviesrapporten van het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur van de gemeente Den Haag verschijnen, zijn tanden weer in vele Haagse enkels zal vastzetten. In ruil voor een dikke kluif was Dbrmnn gelukkig bereid wat vragen voor de Oh ja joh?! te beantwoorden.

Naam
dbrmnn

Geboortedatum en -plaats
Den Haag, 4 mei 2015

Broers/zussen
Een paar boze stiefzusjes.

Huisdieren
Honden natuurlijk: Tckl en Ppp. Je hebt niet veel aan ze, want ze hebben geen uithoudingsvermogen. En verder nog een paar andere enkelbijters.

Sport
Blufpoker

Beste gewoonte
Ik poep alleen op de stoep als het echt moet.

Slechtste gewoonte
Mijn Nederlands is zo goed als van een dyslectische hond.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Dat ik me in de luren heb laten leggen door toko's met AT in hun bedrijfsnaam. Dom dom dom.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Een dampend vers jaarverslag van een Haagse culturele instelling. Met name die van het Paard van Troje staat nu hoog op ons verlanglijstje.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
3voor12/Amsterdam checken, en Zinesters natuurlijk.

Favoriete plek in Den Haag
De Balkan Grill in de Bagijnestraat. Als je ergens 's goed vlees wil eten, moet je daar zijn. Beetje onooglijke tent, maar een echte Hagenees kijkt daar zo doorheen. Veel vlees met veel knoflook. En nog niet al te lang geleden kon je dan in één keer door naar De Vinger om te dansen, maar jammer genoeg is die hoeksteen van de Haagse popscene nu gesloten. 

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Den Haag is een prachtige, levende dichotomie. Veen en zand. Hagenaar en Hagenees. Wit en zwart. Plein en Grote Markt. Inner circle en outer circle. Houden zo.

Stamkroeg
Nu de Vinger dicht is: de Thai Princess. 

Beste Haagse initiatief
Het Fietsbel Festival. Als we dan toch genoegen gaan nemen met de eindeloze parade aan festivals, dan maar deze. Maar we wachten met smart op de volgende singer/songwriter-get together tussen de foodtrucks.

Haagse band van het moment
The Levi's. Die kunnen wel een zetje gebruiken. Precies zo'n bandje waar je echt geen hekel aan kan hebben, maar waarvan je niet precies weet waarom het nét niet lukt. Zij hebben begin dit jaar wel dé echte Haagse popprijs gewonnen: de Saturnus Beach Battle, al jaren de springplank voor supertalent. Jammer dat de Beach Battle er mee stopt, trouwens.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Bureau Citymarketing van de gemeente Den Haag. Serieus, bandjes, als jullie dit lezen: stuur je EP niet naar de Haagse Popserver of andere lokale popmedia (behalve ons dan), maar naar citymarketing@denhaag.nl. Als die ambtenaren je tof vinden, gaan werkelijk alle deuren voor je open. Adresseren aan Ernst van den Berg. 

Overschat in Den Haag
Den Haag. Deze plaat hebben we al een beetje grijsgedraaid, maar Haagse bands maken in den lande echt niet zoveel indruk als we zelf wel denken. 

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
It's the Music Applejuice. Een sterk stukje driemanstragiek, en goed voor de meest meedogenloze recensie die we ooit op 3voor12/DH hebben gelezen. Wij zijn benieuwd welke rekeningen daar vereffend zijn. En dat terwijl de redactie van de Haagse Honderd van Den Haag FM toch nog wel zoveel vriendelijke woorden vuil maakt aan de band. Hoe valt dit te rijmen?

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met de komende subsidieronde op komst: Joris Wijsmuller. Mooi werk hoor: 50 miljoen euro per jaar uitgeven aan cultuur, poppodia redden van de ondergang, eindeloos moeten delibereren over een popmuseum dat er wéér niet gaat komen, ondanks dat partijen in de gemeenteraad dat wéér willen. Wij zouden in plaats daarvan meteen een popacademie oprichten.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Dat Justin Verkijk inderdaad weet wie er achter dbrmnn zit (zoals hij beweert) en dat hij dan samen met de hele inner circle mij en andere medeplichtigen opwacht in een donker steegje, ontvoert naar een oefenruimte in het HPC om vervolgens baspartijen in te moeten spelen op de nieuwe plaat van WOOT terwijl Rob Vondracek het jaarverslag van Bazart declameert.

Beste nummer aller tijden?
Rinus Koevoets - Hagenezen zijn wij

Guilty pleasure
Kane, de band die we allemaal graag haten maar toch hadden willen zijn.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
I wanna be a one day fly, van Kopspijkers.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De 3voor12/DH Spotify Playlist. Met name Laura Palmer had natuurlijk dat plekje verdiend. Ze zijn trouwens nu van de lijst verdwenen, én ze zoeken nog een nieuwe drummer. Kan geen toeval wezen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Voor altijd zwijgen lijkt ons wat definitief, maar Kaderock zou er flink op vooruit gaan als The Clarks er 's mee zouden stoppen. En Winterfest zou ook wel eens opknappen van een editie zónder Rosie, maar één van de gitaristen van Rosie zit in het bestuur van het HPC, dus die primetime spots voor Rosie zijn voorlopig nog wel even gegarandeerd. Serieus, een AC/DC cover-tribute band tijdens de uitreiking van de Haagse Popprijzen? Wat voor indruk op de buitenwereld willen we eigenlijk maken?

Bron van inspiratie
We kunnen het niet ontkennen: lbrdr.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Uiteraard. Een nest is makkelijker te bevuilen als je er zelf middenin zit.