Oh ja joh?! met Cockney Duivenvoorden

Bekende koppen in de schijnwerpers

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Maaike van Grol ,

En opeens was daar Cockneys World of Elastic Snakes. De band stond al op het SuBmarine festival, was te gast bij Club 3VOOR12 Den Haag en bracht hun boodschap van liefde al naar vele andere podia. Maar wie is Cockney eigenlijk? Om daar achter te komen togen we naar zijn huis om hem de welbekende vragenlijst van de Oh Ja Joh?!? voor te leggen. En wat blijkt: Cockney maakt niet alleen hele prettige muziek, hij is ook nog eens uiterst gastvrij.

Naam
Cockney Duivenvoorden. Mijn ouders hebben dat van Cockney Rebel. Het is ook een plat Engels accent, maar dat kan ik helaas niet spreken.

Geboortedatum en -plaats
1 juli 1988 in Lisserbroek. Ik ben in Den Haag beland doordat een maat en mijn vriendin hier woonden, en daar heb ik nooit spijt van gehad.

Broers/zussen
Daisy is mijn oudste zus, en dan zijn er nog Faye en Leroy.

Huisdieren
Mango en Pluk. Dat zijn de twee poezen, en ze maken er altijd een dolle boel van.

Sport
Soms heel fanatiek. Dan is het een paar maanden heel fanatiek fitnessen en dan weer een maand niet, en dan hoop ik dat ik daarna weer een paar maanden fanatiek aan het fitnessen ben.

Beste gewoonte
Ik ben vaak vrolijk. Ook al is er iets waarvan ik denk ‘shit’, dan probeer ik dat toch om te draaien. Behalve als ik niet gegeten heb. Dan word ik chagrijnig.

Slechtste gewoonte
Ik raak echt heel veel dingen kwijt. Het afgelopen jaar ben ik mijn paspoort, mijn zonnebril, een paar mondharmonica’s, een capo en heel veel plectrums kwijtgeraakt. Ik hoop dat het ooit nog goed komt, maar ik heb en een hard hoofd in.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Toen ik een jaartje of acht was ging ik met mijn vader naar de V&D. Op een gegeven moment ging ik naast hem staan en deed ik mijn hand in zijn zak. Toen keek ik omhoog en bleek het niet mijn vader te zijn. Die man keek echt van ‘wat doe jij nou?’ en ik liep maar snel weg. Daar schaamde ik me toen heel erg voor. Ik heb het niet aan mijn vader verteld. .

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eigenlijk niets. Ik kook heel graag zelf, met heel veel groenten. Verder probeer ik lekker naar winkels te gaan en daar dingen te halen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie zetten, een bakje kwark maken met walnoten en honing, de poezen eten geven, en dan krijgt mijn vriendin iedere ochtend ontbijt op bed. Zelfs als ik geen zin heb.  

Favoriete plek in Den Haag
De duinen. Ik vind het lekker om er doorheen te fietsen, of om ergens een duinpan te pakken en relaxed naar de lucht te staren. Het liefst met zo min mogelijk mensen om mij heen.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik vind het een beetje lelijk hoe er vooral het laatste jaar door de gemeente allemaal plannen worden bedacht voor het toerisme in de stad, waarbij de mensen die hier wonen, werken en creatief bezig zijn over het hoofd worden gezien. Het lijkt me bijvoorbeeld heel tof om een supergrote broedplaats te maken voor alle kunstenaars, muzikanten en theatermakers die daar lekker bij elkaar kunnen komen om zonder commercieel doeleinde hun ervaringen te kunnen delen. In plaats daarvan vallen de broedplaatsen bij bosjes om. Er wordt er op de plek van F.A.S.T. een hotel gebouwd, wat begrijpelijk is aangezien dit tijdelijk was. Maar er zijn ook plannen om van de Scheveningse Bosjes een wandelpark te maken en om de kust nog meer dicht te gooien met beton. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.


Stamkroeg
Het liefst ga ik altijd wel naar vrienden om spelletjes te spelen of te jammen, maar als ik enigszins laveloos ben kruip ik graag naar het Paardcafé en neem ik nog even een goede afzakker.

Beste Haagse initiatief
Ik vind eigenlijk dat er heel veel goede Haagse initiatieven zijn, en ik vind het heel chill dat ik daar allemaal heen kan gaan. Bijvoorbeeld Sniester, Bevrijdingspop, Life I Live en Schollenpop. Ik vind het ook heel cool om naar TodayArt te gaan om inspiratie op te doen. Ik kan er dus niet echt een voor je uitkiezen. Volgens mij zijn veel mensen heel lekker bezig.

Haagse band van het moment
Hier ga ik toch de band noemen waarop ik het hardste heb gedanst in het afgelopen jaar, en dat is The Machete Nightclub. Dat was in de kleine zaal van het Paard, en ik raakte al snel in een soort van trance. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat we keihard aan het springen waren en toen knalde ik met mijn kop tegen het hoofd van mijn vriendin. Ik liep de dansvloer af en een beveiliger vroeg of het goed ging. Mijn gezicht zat onder het bloed en ik had een tand door mijn lip, maar ik bedacht me toen wel dat ik goed mijn best had gedaan. Ze moeten alleen wel hun plaat gaan uitbrengen, want dat duurt te lang.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik denk dat er altijd wel mensen zijn die onderschat worden, maar als die hard genoeg vechten en in zichzelf blijven geloven worden ze op een gegeven moment niet meer onderschat. Als je echt jouw doel wil behalen en gewoon blijft gaan voor waar je voor staat, dan kom je er wel.

Overschat in Den Haag
Pikachu

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik kan met de Beatles antwoorden, maar ik ben vooral blij dat bands bij elkaar zijn gekomen. Je kan wel balen dat iets uit elkaar is gegaan, maar dat zegt alleen maar dat iets heel erg vet is geweest.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik slaap vaak binnen een minuut en ben dan helemaal plat, maar als ik wakker lig is dat omdat er iets aan de hand is met mensen waar ik om geef.

Beste nummer aller tijden?
Waar ik zelf heel vaak naar luister zijn klankschaalsessies van Holosync. Dan ben ik een half uur die set aan het luisteren, een soort meditatieve set, en dan ben ik weer helemaal good to go. Dat is wel mijn favoriete ding waar ik naar luister.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Mijn zus maakte altijd bandjes als we op vakantie gingen. Dan zaten we met zijn viertjes op de achterbank altijd keihard Madonna mee te zingen. Als bijvoorbeeld Holiday voorbij komt in de kroeg, zing ik nog steeds keihard mee. Het is wel fout, maar ik krijg er van die lekkere nostalgische gevoelens van.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste single die ik samen met mijn broer had was van 2Unlimited, en daar gingen we dan lekker op dansen. De eerste plaat die ik kocht was van Anti-Flag.

Waar luister je de laatste dagen naar? 
Mac Demarco, Arms and Sleepers, Osibisa

Bron van inspiratie
Dat is toch mijn vriendin, Evelien Gransjean. Dat zeg ik niet om te slijmen. Ik heb drie songs gebaseerd op kunstwerken die zij heeft gemaakt. Ik krijg daar veel inspiratie uit..

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop het wel, want er wonen hele fijne mensen hier en het is heel chill om te zien hoe iedereen hier elkaar helpt en steunt.

Vraag van Tess van der Zwet: Als je in Disneyland werkt, welke figuur zou je dan willen zijn? Of: wat is je favoriete Disneyfilm, gebaseerd op muziek?
Op de eerste vraag zeg ik: Pluto. Ik vond Pluto vroeger altijd gruwelijk, dus dan wil ik hem zijn ook. Wat muziek betreft vind ik absoluut Jungle Book het vetst, lekker groovy en jazzy.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal?