Oh ja joh?! met Bram Haasdijk

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Met hun rock, garagepunk, pop, surf, blues en sixties rock zijn The Peptones uniek binnen de Haagse muziekscene. De band is al sinds 1998 actief en met optredens in Moskou, Spanje en recentelijk nog België en Frankrijk overschrijden ze regelmatig de stadsgrenzen. Het laatste officiële wapenfeit is de EP 'Profondeville' die in het voorjaar verscheen. De mannen hebben het verder heel erg druk met banen , vrouwen en kinderen. Alsof dat niet genoeg is, is drummer Bram Haasdijk niet alleen actief bij The Peptones, Samen met broer Taco is hij ook lid van The Upper Shelves, onder andere de organisatoren van het Impolite Garagefest. 3voor12 Den Haag nam een beetje van zijn kostbare tijd in beslag en legde Bram de welbekende Oh ja joh?! vragenlijst voor.

Naam
Bram Jelles Haasdijk
 
Leeftijd en verjaardag
35 (29 januari 1978)
 
Social networks
Facebook. De band ook. En op ReverbNation. Daar staat de muziek.
 
Broers/zussen
Een broer, Taco. We hebben ook een Filipijns Foster-Parents zusje, Daisy Barbiera.
 
Huisdier
We hadden een goudvis, Bob, maar die is overleden. Dat is mijn schuld. Mijn vrouw maakt altijd de kom schoon en ik dacht: ‘kom, laat ik dat eens een keertje doen’. En toen heb ik Dreft gebruikt. Ik dacht dat ik de kom heel goed had omgespoeld, maar kennelijk niet. Een week later dreef Bob op zijn zij. 
 
Sport
Ik heb gevoetbald bij SVV Scheveningen en ik heb daarna een transfer gemaakt naar SV'35. Dat heb ik volgehouden tot The Peptones begon. Toen ben ik op de muziek overgestapt. 
 
Beste gewoonte
Ik ben vrij positief ingesteld. 
 
Slechtste gewoonte
Dat ik in mijn enthousiasme vaak wat chaotisch kan zijn. Ik ben heel goed in aan iets beginnen en het niet afmaken. 
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest
Ik heb niet zo vaak spijt ergens van. Spijt vind ik een vrij zinloze aangelegenheid. Spijt is wat de geit schijt. Voor The Peptones hebben we met  een eerder bandje wel hele dramatische dingen opgenomen. Dat was echt heel slecht. We hebben een nooit uitgebrachte videoclip. Ik zou het zo graag een keer terug willen zien, want dat was volgens mij echt heel, heel erg slecht. Helaas is die echt onvindbaar.
 
Favoriete plek in Den Haag
Het strand. De havenhoofden. Overal waar ik kom zoek ik toch altijd wel plekken waar je de zee voelt, ziet of ruikt. Ik ben opgegroeid in Scheveningen en die zee, die kracht, dat vind ik geweldig. In Nederland zou ik niet snel verhuizen want een stad aan de zee is gewoon briljant. Dat je in een stad woont en stadse dingen kunt doen, maar dat de zee ook om de hoek is.
 
Stamkroeg
Vinyl Grove. Dat is geen kroeg, maar wel een plek waar ik altijd binnen kan lopen en waar het altijd gezellig is. En dan kun je ook nog leuke plaatjes scoren. Het assortiment is fantastisch. Het is echt de platenzaak die Den Haag nodig had. En ze doen instores en dat vind ik echt geniaal.
 
Beste Haagse festival/initiatief
F.A.S.T. vind ik waanzinnig. De instores van Vinyl Grove en überhaupt Vinyl Grove. De Grote Markt is ook goed bezig. Met de programmering op Zuid. Strandtent Zuid wil ik ook even apart noemen.
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene
Ik hoef niks te veranderen, maar wat ik wel jammer vind is dat de bands die doorbreken vaak de enorm grote rockbands zijn. Het is allemaal mainstream rock. Er mag wel een keer iets avontuurlijks doorbreken.
 
Haagse band van het moment
Ik vond de plaat van Bombay Show Pig goed. Ik ben wel benieuwd naar de tweede plaat. Op de eerste plaat staan echt briljante nummers, maar het is ook nog een beetje zoekend. 
 
Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan
Spider Rico. Die zijn natuurlijk wel weer bij elkaar, maar je weet nooit wat er gaat gebeuren. Zij hebben wat mij betreft het beste Haagse album aller tijden gemaakt. 
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Wat echt te gek was, was dat we met The Peptones een tour in Noord-Spanje konden doen. De eerste avond speelden we in Santiago de Compostella en dan ben je natuurlijk al op een magische plek. We speelden in een rock-'n-roll kroeg. Je weet niet wat je moet verwachten want de mensen kennen je niet. Het was totaal niet druk, er was misschien dertig man binnen, maar die mensen gingen echt compleet uit hun dak. Echt zoals je nog nooit hebt meegemaakt. Wij waren het Nederlandse publiek gewend. Armen over elkaar en handen in je zak want je gaat niet in je eentje staan dansen. Maar in Spanje gingen ze een partij los met z’n allen. Ze zongen met alle nummers mee terwijl ze die liedjes niet eens kenden. Dat was fantastisch. Dat was de eerste avond van de tour dus dat kon eigenlijk niet meer stuk.

Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me altijd bijgebleven
Ik heb een keer op een surffeest in Scheveningen en daar maakte ik kennis met de wat smerige rock-'n-roll. Dat was in 1993 in een grote tent op het strand en The Treble Spankers speelden daar. Ze bestaan niet meer, maar het is een legendarische Amsterdamse surfband. Ik zat een beetje in de punkrockhoek en toen zag ik dat en toen dacht ik dit is het! Dit wil ik ook! 

Tieneridool
Dat was Ruud Gullit. Mijn eerste concert ooit was Bruce Springsteen in de Kuip in 1988. Toen had het Nederlands elftal net het EK gewonnen. We mochten iets uitzoeken en mijn broer koos een tourshirt van Bruce Springsteen. Ik wilde een Ruud Gullit pet. Mijn vader heeft nog bij me aangedrongen om ook zo'n T-shirt te nemen. Dat heb ik ook gedaan, maar ik kreeg ook die pet. Zijn single had ik ook maar ik moet eerlijk zeggen dat de voetballer Ruud Gullit mijn idool was. Niet de zanger.
 
Beste nummer aller tijden
Dat is wel bui gerelateerd, maar wat ik in ieder geval erg mooi vind is Sam Cooke met 'Bring it on home to me'. 
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg
Het was een single. Taco was echt idolaat van Doe Maar. Hij vroeg me altijd of ik Doe Maar goed vond en ik zei altijd 'nee, ik ben voor Normaal'. Hij ging naar hun afscheidsconcert en ik wilde mee maar ik was toen vijf dus dat was gewoon niet mogelijk. Toen heb ik gezegd dat ze wel iets voor me mee moesten nemen. Ik dacht dat ze thuis zouden komen met iets van Doe Maar. Een zweetbandje of een button of een single. Maar ik kreeg een single van Normaal. Ik heb geen idee hoe ze die bij dat afscheidsconcert van Doe Maar te pakken hebben gekregen, maar ik kreeg 'Hiekikkowokan' van Normaal en dat was mijn eerste single. En ik ben nu een fervent single verzamelaar en ik heb hem nog steeds.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg
De laatste LP die ik heb gekocht is de nieuwe plaat van The Hackensaw Boys. En ik heb vandaag op Ebay een single gekocht van The Soft boys met 'I wanna destroy you'. Dat is een punkrockklassieker die ik al heel lang wilde hebben.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Teenage kicks' van The Undertones.
 
Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen
Het complete oeuvre van David Bowie. Dat is in mijn ogen de meest overschatte artiest aller tijden.
 
Naast welke artiest zou je wakker willen worden
De bassist van The Doors. 
 
Welk fictief personage zou je willen zijn
De bassist van The Doors.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Ik luister het liefst de hele dag door muziek maar wat ik wel een magistraal moment vind is vlak voordat je naar een feestje gaan. Even iets heel hard opzetten. Tegenwoordig draai ik dan graag 'Blue mountains' van Diamond Rugs. Die hebben wat mij betreft de beste plaat van 2012 gemaakt. 

Bron van inspiratie
Greg Cartwright. Dat is de zanger/liedjesschrijver/gitarist van Oblivians, Reigning Sound, Compulsive Gamblers. Die heeft een hele stoet aan bandjes waar ie in speelt en ze zijn allemaal even magistraal. Als songwriter is hij gewoon steengoed. Ik snap niet dat hij niet wereldberoemd is.
 
Dit heb ik altijd bij me
Een Zwitsers zakmes. Omdat daar een tandenstoker in zit. 
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Het Zwitserse zakmes. Dan kan je survivalen. En een 3d-printer. Dan kan je alles maken wat je wil.
 
Quote
Spijt is wat de geit schijt.
 
Droom
Het is geijkt maar je hoopt natuurlijk dat je gezond blijft en dat iedereen om je heen ook gezond blijft. In de muziekhoek zou ik het wel te gek vinden om met The Peptones naar Amerika te gaan. Dat is ook een haalbare droom. We hebben een distributie deal voor onze plaat en single met Get Hip Records. Dus die wordt daar gedistribueerd en ook wel verkocht dus dat is te gek. Via Get Hip bestaat ook de mogelijkheid om daar te spelen en een tourtje te doen. Maar dan hebben we wel een probleem met de tijd en de gezinnen en de banen. Maar toch is dat wel een droom.
 
Op zondag 15 december vieren The Peptones samen met onder andere Dead Elvis, Jacqueline Taiëb, Ricky and the Koters en The Keefmen het 10-jarig bestaan van Amsterdam Beat Club. Ter ere van die gelegenheid komt er ook een speciale LP uit waar onder meer The Peptones op te beluisteren zijn.