Oh ja joh?! met Bart Lybeert

Bekende koppen in de schijnwerpers

Koen Kleiberg | Foto's: Moos Wolfs ,

Bart Lybeert is waarschijnlijk het meest bekend als gitarist en songwriter bij Vuigtuig, dat onlangs de nieuwe EP 'Aller harten' uitbracht. Daarnaast is Bart onder andere projectleider van de Skooltainer op het Life I Live Festival, werkt hij bij Stichting MOOI én schrijft hij zo nu en dan een column voor 3voor12 Den Haag. Hoewel hij op het moment van schrijven door zijn rug thuis zat, vond Bart het gelukkig niet erg om ons voor een Oh ja joh?! over de vloer te hebben.

Naam
Bart Alphons Lybeert

Geboortedatum en -plaats
18 juni 1986 in Voorburg

Broers/zussen
Een broertje, Stijn.

Huisdieren
Zeus, mijn kat. Misschien komt 'ie zo nog naar binnen voor de foto.

Sport 
Nee, maar ik doe wel halfbakken yoga-oefeningen en buikspieroefeningen voor m'n rug.

Beste gewoonte 
Ik ben altijd op tijd en punctueel, dat vind ik wel een prettige gewoonte.

Slechtste gewoonte
Dat is roken. Daar ga ik ooit nog een keer last van krijgen, denk ik. Maar je kan er altijd mee stoppen!

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Ik schaam me er niet per se voor maar het is wel grappig: we traden een keer op in het oosten van het land, op Vogelpop. In een een, laten we zeggen, benevelde bui ben ik met een paarse krokodil onder mijn armen van het podium afgesprongen met het idee dat ik daar dan zou gaan crowdsurfen, maar er was eigenlijk niemand die me opving. Dat was een tamelijk slechte ervaring, maar ik voelde er gelukkig niet zoveel van. De volgende ochtend pas.

Wat laat je het liefst bezorgen? 
Jaipur of India maakt boterkip, dat is echt superlekker. Kost 15 euro, kun je twee dagen van eten. Heerlijk, kan het iedereen aanraden.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
De verwarming aanzetten en dan weer in bed liggen tot het warm is. Daarna ga ik koffie zetten.

Favoriete plek in Den Haag 
Ik ben graag thuis. Ik kan hier alles doen: muziek maken, mensen ontvangen en ze weer wegsturen, het is mijn eigen veilige plekje. En ik kan hier roken, dat kan meestal niet in de kroeg.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik heb het idee dat we nog in een soort overgangsfase zitten van een stad naar een echte grote stad, een metropool. Dat gebeurt nu wel langzaam, dat we een metropoolgebied worden met Rotterdam, maar dat mag van mij nog wel meer. En ik zou wel meer mengeling willen zien tussen de expats en de gewone Hagenezen, ook op muzikaal gebied.

Stamkroeg 
De Klarist in de Weimarstraat, valt ook erg aan te raden. Een biertje kost er 1,80. Je moet alleen niet in je eentje gaan want dan praat Jochem echt de oren van je kop af.

Beste Haagse initiatief
Ik ben er eigenlijk wel van gecharmeerd dat ze in villa Ockenburgh wat concertjes gaan organiseren. Het is wel een heel tof pand, zo in het bos. Ik denk dat daar hele toffe dingen kunnen gebeuren.

Haagse band van het moment
Die gasten van Atlantic Attraction doen het helemaal zelf en gaan ermee naar China, doen allerlei dingen. Ze worden ook niet voorgetrokken of zo. Ik vind het wel heel tof dat ze alles dus helemaal zelf doen en het ook gewoon voor de lol doen.

Onderschat in Den Haag
Ik denk dat er veel mensen die van buiten Den Haag afkomstig zijn, hier muziek maken maar dat dit helemaal niet wordt opgemerkt. Je ziet ze ook niet, omdat ze hier gewoon bijna nooit spelen. Misschien omdat het voor hen niet de moeite waard is of omdat er geen geld voor is, dat weet ik niet.

Overschat in Den Haag
Wat overschat wordt is het 'rondje Den Haag': het optreden in Den Haag en alleen maar in Den Haag en dan hier blijven hangen. Ik kan me voorstellen als muzikant dat dat in het begin heel waardevol is om een beetje ervaring te krijgen, maar de kracht zit er uiteindelijk in dat je je als band ook in de rest van Nederland weet te presenteren. Anders is het gewoon een beetje preken voor de eigen parochie. Ik zou er vooral trots op zijn als een Haagse band níet in Den Haag speelt.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan
Ik vind het juist wel mooi als bands uit elkaar gaan. Op een gegeven moment is de koek op, daar is helemaal niks ergs aan. De fans vinden het vaak erger dan de band zelf.

Met wie zou je een dag willen ruilen? 
Ik zou wel een dag in de schoenen van Paul McCartney willen staan, dat lijkt me wel heel tof. De wereld is dan echt een speelplaats. Die man heeft een soort van onbegrensde mogelijkheden, hij kan met iedereen werken en iedereen wil ook met hem werken. Hij heeft zelfs samengewerkt met Kanye West, niet omdat hij dat wou maar omdat Kanye dat wou. Hij zal toen wel een beetje verstrooid zijn geweest, trouwens.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen? 
Stress, geld of of ik misschien iets vergeten ben.

Beste nummer aller tijden? 
'Red mij niet' van Maarten van Roozendaal. Hij beschrijft daarin prachtig dat hij zijn eigen vrijheid wil waarborgen en dat hij niet wil dat andere mensen daar iets over te zeggen hebben, met name richting religie maar eigenlijk iedereen die zich wil bemoeien met hoe andere mensen hun leven zouden moeten leiden. Het is voor mij ook wel een soort summum qua Nederlandstalige muziek.

Wat is je grootste guilty pleasure? 
Computerspelletjes zijn heerlijk, daar kan ik mezelf echt in verliezen. Voor je het weet ben je drie uur verder en denk je "fuck, hoe laat is het eigenlijk?"

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
TLC - No Scrubs. Dat had eigenlijk niet zoveel met de muziek te maken.

En de laatste?
Glitter and Doom van Tom Waits.

Waar luister je de laatste dagen naar? 
Ik ben een beetje klassieke dingen aan het luisteren. Vooral pianomuziek. Debussy, Rachmaninov, dat soort dingen. De pianisten kan ik zo snel niet noemen. Het is ook heel chill voor als ik aan het werk ben, ik kan dan niet goed luisteren naar muziek met tekst.

Welke band moet voor altijd zwijgen
Ik denk dat de wereld er bij gebaat zou zijn als Kanye West ophield met muziek maken. Dat is wel een geijkt antwoord natuurlijk, maar ik ben er wel van overtuigd.

Bron van inspiratie
Boeken, ervaringen, maar ook hele kleine dingen. Laatst zat ik te denken aan mijn opa en oma die vanuit België naar Nederland zijn verhuisd. Dat moet een hele gekke reis zijn geweest dus dan ga ik bedenkenhoe dat ongeveer is gegaan en dat kan ik dan weer heel inspirerend vinden. Of ik er dan direct letterlijk een lied over schrijf is een tweede.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Voorlopig vind ik het erg bevallen. Het is niet te groot, niet te klein en ik heb hier mijn werk, vrienden en muziek.