Oh ja joh?! met Anthony Koenn

Bekende koppen in de schijnwerpers

Koen Kleiberg | Foto's: Peter Balkema ,

Hoewel hij nog geen 16 jaar is, heeft muzikant Anthony Koenn zich in de afgelopen jaren al aardig in de kijker weten bij de Haagse popscene. Als gitarist van Forever Saturday, het voormalige The Hague Idiots, besteedt hij vrijwel al zijn tijd aan het maken van en luisteren naar muziek. Daarnaast houdt hij van skateboarden en gaat hij naar school. Want ja, dat moet helaas ook nog gebeuren.

Naam
Anthony Koenn

Geboortedatum en -plaats
2 juni 2000 in Den Haag.

Broers/zussen
Nope, ik ben enig kind.

Huisdieren
Ik heb sinds kort een kleine kitten, Pebbles, en we zijn niet van elkaar te scheiden.

Sport 
Skateboarden! Voor de rest niet, eigenlijk.

Beste gewoonte 
Ik ben trouw, denk ik? Ik weet het niet, eigenlijk. Ik heb geen goede gewoontes. (Vragend aan zijn medebandleden:) Jongens, wat is mijn beste gewoonte? Oh, ik ben het zonnetje in huis. Schrijf dat maar op, vind ik leuk.

Slechtste gewoonte 
Ik ben erg lui als het aankomt op school.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Dat was wel lang geleden, ik zat nog op de basisschool. Denk aan een harde scheet, en dat keer drie, en dat deed ik tijdens een toets. Ik maakte het nog erger, want iedereen kijk naar mij van 'what the fuck' en toen stond ik op en ging ik vertellen dat een scheet laten heel normaal is. Ik werd helemaal rood, het was echt super awkward. Mensen in de andere klas konden het zelfs horen, zo erg was het.

Wat laat je het liefst bezorgen? 
Pizza van Dylan, want die werkt sinds kort bij Domino's.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Kreunen, van 'ahhh, school'. Daarna eten. 

Favoriete plek in Den Haag
Sowieso vind ik heel Den Haag natuurlijk leuk, maar deze plaats (MusicLab, red.) vind ik denk ik het leukst. Lekker jammen met de guys.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik vind dat er meer punkrock moet komen in Den Haag. Er zijn nu alleen maar akoestische songwriters en zo, en er mag best wel iets stevigers in de popscene komen.

Stamkroeg
Dat was eerst de SuperMarkt, maar die is er natuurlijk niet meer, dus ik denk het Paardcafé? Ik vind de sfeer daar wel gezellig.

Beste Haagse initiatief
Sniester vind ik wel vet. Daarvan hebben we op de eerste editie gestaan en we hebben daar toen ook gewoon rondgekeken als festivalgangers en er waren echt gave acts, echt leuk.

Haagse band van het moment
The Deaf. Ik was in het Paard bij het eerste optreden van hun clubtour en het dak ging er echt af. Spike was echt geweldig. 

Onderschat in de Haagse muziekscene
Cooper, zijn eigenlijk al oude guys maar ze spelen echt, echt lekker. Toen ik ze voor het eerst hoorde heb ik ze daarna gelijk opgezocht op Spotify. Wel lastig te vinden, trouwens. Maar ik vind ze heel lekker, heel strak ook. En stevig.

Overschat in Den Haag
Ik weet het wel, maar daar ga ik geen antwoord op geven want dat kan me misschien in de problemen brengen.

Welke Haagse act had nooit uit elkaar mogen gaan?
Zo lang leef ik nog niet, om dat te weten.

Met wie zou je een dag willen ruilen? 
Billy Joel Armstrong, natuurlijk. Hij is mijn held, die gast gaat overal naartoe, echt geweldig. Als ik zou kunnen ruilen zou het wel met hem zijn.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen? 
Ik slaap heel veel, dus ik lig eigenlijk nooit wakker.

Beste nummer aller tijden?
Basket Case van Green Day. De manier waarop Billy dat nummer inzet is zo powerful, ook al is het alleen hij met z'n gitaar. Je wordt in een keer meegenomen en als dan alles erbij komt, de bas en de drums en zo, dan klopt het gewoon.

Wat is je grootste guilty pleasure? 
Günther & The Sunshine Girls. Als je het niet kent, zoek het maar op. Echt geniaal. Het is superfout, maar ik vind het echt superleuk om naar te kijken.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
Mijn eerste plaat die ik ooit kreeg was gebrand door m'n vader, om te kijken wat voor muziek ik leuk zou vinden, en toen stond Basket Case er natuurlijk op. Hij had toevallig nog Dookie (het Green Day-album waar Basket Case van afkomstig is, red.) liggen, de originele met de groene hoes en de Ernie-pop op de achterkant die later is weggehaald. Best een collector's item. De eerste plaat die ik kocht was Enema of the State van Blink-182, op een yard sale voor één euro. Beste deal van m'n leven, want ik luister echt non-stop naar die plaat.

En de laatste?
Wasting Light van Foo Fighters.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Sinds kort luister ik een beetje naar Busted. Vroeger kende ik alleen 'Year 3000' maar laatst dacht ik er aan om ze weer op te zoeken en het is best wel vet, eigenlijk.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Kanye West, die moet echt z'n muil houden. Heb je dat filmpje gezien dat ie 'Bohemian Rhapsody' doet, van Queen? Echt verschrikkelijk.

Bron van inspiratie
Green Day, Blink-182, Sum 41 en m'n vader. Hij helpt me overal bij en hij is eigenlijk ook m'n gitaarleraar. Ik schrijf ook nummers met hem en er is gewoon een goeie band tussen ons. 

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja. Of niet, maar dan ben ik op wereldtour.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat voor superkracht zou je willen hebben?