Urban Heroes: Back in Town

Haagse helden bij wie ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

Vera de Jonckheere | Foto's: Ron van Varik ,

Even leek het zaterdag 13 oktober in Museum RockArt (Hoek van Holland) of bijna twee decennia in een zwart gat verdwenen waren. Van heinde en verre stroomden oude Haagse incrowd en nieuwe fans toe voor de lancering van het nieuwe album ‘Back in Town’ en single ‘Hot tub’ van de Haagse formatie Urban Heroes. Als vanouds ‘gewoon’ weer een nieuwe cd van de populaire new wave band … Maar ‘Hot Piece Of Merchandise’ (1989) en ‘Inner Dream’ (1994) zijn voor de fans de nodige streepjes geleden.

Rinus Gerritsen (Golden Earring) en René Bom (Den Haags Nachburgemeester) reiken de eerste exemplaren uit aan Urban Heroes-mannen van het eerste uur gitarist/componist Jaap de Jonckheere en zanger/tekstschrijver Evert Nieuwstede. Tegelijkertijd met de cd is ‘R&R Snapshots’ uitgebracht, een bundel rock memoires.  Auteur Evert leest een verhaal over de enerverende (kroegen)tocht die hij eind 1980 met wijlen Herman Brood maakte op het moment dat aan de andere kant van de oceaan John Lennon net is doodgeschoten. Het wil er aanvankelijk bij de twee niet in: een muzikant schiet je toch niet dood? Het publiek in het Museum RockArt huivert mee.

Hoogste tijd voor vrolijker wapenfeiten in een gesprek met muzikaal brein en oprichter van Urban Heroes Jaap de Jonckheere: “Het past in de historie van Urban Heroes. Er vallen wel eens pauzes. Muzikaal gezien zitten we echter geen van allen ooit stil - ook ik blijf in verschillende formaties optreden en nummers schrijven zoals ik dat al vanaf mijn elfde doe. Twee jaar geleden had ik zo’n berg nieuwe songs dat het tijd werd om weer eens te bellen met producer Eric Kuijlaars (Parkroad Studios) en zanger Evert Nieuwstede. Iedereen enthousiast, maar ja, geen band. Met dank aan de digitale vooruitgang heb ik alle instrumenten - gitaar, drums, keyboard - in mijn eigen studio ‘Big Buddha’ in kunnen vullen. Niet onvermeld mag blijven dat Rinus Gerritsen graag bereid was de baspartijen in te spelen. Ongelooflijk gaaf, echt een top gozer.“

Het oude vuur klinkt als nieuw op ‘Back In Town’, met naast het hit-fähige ‘Hot tub’ vijf andere nummers, waarvan vier eveneens nieuw. De specifieke sound maakt nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die band en componist doormaakten vanaf het prille begin in 1979.
Jaap de Jonckheere: “Als rocker ben ik tevens uitgesproken jazzrockfanaat. Niet bebop, maar jaren zeventig jazzrock, het meer gestructureerde John Scofield werk. Gitaar speel ik al mijn hele leven - zodra ik drie akkoorden te pakken had, schreef ik mijn eerste liedje. Op de lagere school, ja. Tijdens mijn middelbare schooltijd in de jaren zeventig werd alle muziek onder invloed van bands als Yes met opzet technisch moeilijk. Virtuoos en complex. Gitaristen moesten waanzinnig snel kunnen spelen of andere trucs ten tonele voeren. Punk doorbrak dit met bands als Sex Pistols. Weer simpel de bühne op met twee akkoorden. De late jaren zeventig brachten via The Police een combinatie van reggae, rock, ska en jazz die mij enorm aansprak. Dáár vond ik mijn plek. Voor ons instrumentale jazzrockbandje Storm begon ik muziek te schrijven. Voor de lol namen we een paar commerciëlere stukken op, met zang en tekst van Evert, die we aan Shell Schellekens lieten horen. We kregen een platencontract en Urban Heroes was geboren.”

De eerste drie albums, waarvan diverse hitsingles werden getrokken, worden in meer dan tien landen uitgebracht. Ook in eigen land scoren de prille twintigers hits met ‘Get it’, ‘Not another world war’ en ‘Habadaba riwikidi’. “Eind 1983 zijn we gestopt. Nieuwe hits bleven uit. Er rolde een huizenhoge Nederlandstalige golf over ons land. Door succesvolle bands als Doe Maar, Toontje Lager en Frank Boeijen raakten Engelstalige songs uit de gratie. Bovendien waren we, beïnvloed door Prince, in een vrij onconventionele fase terecht gekomen. We stortten ons op het repeteren met experimenteel materiaal en waren een jaartje uit de picture. Wat ze nu een sabbatical noemen.” Jaap bleef samen met toetsenist Jeroen Ernst stukken schrijven. Een van de producties was ‘Red skies’. “We konden geen geschikte zanger vinden en vroegen Evert - intussen bezig aan een solocarrière - of hij in wilde springen. De hernieuwde samenwerking beviel zo goed dat het resulteerde in een nieuwe formatie, Boom Boom Mancini, met bijna dezelfde mensen als Urban Heroes, maar voor ons nieuw qua stijl en sound. ‘Red skies’ was in 1985 een leuke hit; we hebben vervolgens anderhalf jaar gespeeld in het voorprogramma van de Earring op tour door Europa.”

Daarna gingen de heren weer eventjes ieder voor zich verder. Om in 1988 de gelederen weer te sluiten voor het eerdergenoemde ‘Hot Piece Of Merchandise’, opnieuw onder, jawel, de naam Urban Heroes. Jaap grinnikt met zijn karakteristieke diep raspende geluid.  “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vervolgens hebben we twee jaar getourd, met gastoptredens van onder meer Candy Dulfer. Als zij niet met Prince op het podium stond, deed ze graag met ons mee.” De band ging daarna niet meer echt uit elkaar zoals in 1983, maar ontdekte een nieuw soort continuïteit. Op en af.  “Heintje Davids vertegenwoordigde een volslagen ander genre, maar we begonnen een beetje op haar te lijken. We zien wel, werd onze projectmatige, muzikale instelling. Los van elkaar, maar ook samen ontwikkelden we ons verder, zonder elkaar ooit uit het oog te verliezen. Met nieuw materiaal verdwenen we in de studio en zo zag in 1994 de cd ‘Inner Dream’ het licht.” En de Heroes traden, verenigd, tijdens Parkpop en Beatnach op.

De Jonckheere stond onlangs met de Haagse Kern Koppen in Paradiso en het Paard - “sta je met die te gek goeie gasten in een explosie van muzikale energie voor duizend man uitzinnig publiek” - en werkt mee aan hun nieuwe album. Daarnaast verschijnt begin 2013 zijn solo-cd ‘Storm’. “Elf nieuwe nummers die de cirkel van 1979 tot nu rond maken.” Bovenaan de lijst staat eerst het optreden met Urban Heroes aanstaande zaterdag. “We beschouwen het als eenmalig. Deze week repeteren we in het nieuwe Haagse Pop Centrum twee nieuwe stukken en zes oude hits. Zaterdag lekker spelen in het Paard. Ook al is het creatieve proces op weg naar een cd het mooiste onderdeel, ik zou het toch leuk vinden als onze single ‘Hot tub’ een beetje airplay krijgt.”

Zaterdag 20 oktober speelt Urban Heroes om 17.00 uur in het Paard van Troje, met vier leden van de originele bezetting: zanger Evert Nieuwstede, gitarist Jaap de Jonckheere, drummer Ad van der Ree en toetsenist Erik de Boer.