Haagse Pop Week 2012; woensdag 17 oktober

Leuke avond verstoord door vechtpartij

Liza Kleijberg en Remco van der Ham | Foto’s: Karin Bruinenberg en Remco van der Ham ,

Het nieuws van de vechtpartij in het Paardcafé tijdens de Haagse Pop Week domineerde gisteravond en vandaag het Haagse nieuws. Wat zo’n leuke avond moest worden, en aanvankelijk ook was, sloeg halverwege compleet om toen er een gevecht uitbrak. Het programma werd dan ook verder afgelast. Gelukkig was er daarnaast ook nog een avond in de Regentenkamer dat meer dan de moeite waard was.

Tijdens de Haagse Pop Week mag de hiphopscene natuurlijk niet ontbreken. Daarom zal vanavond de Haagse trots van de hiphop optreden, waaronder ZiRe en Blaaskaak. De avond staat in het teken van Do It Yourself (DIY) waarbij artiesten zelf een avond organiseren binnen de Haagse Pop Week. De avond gaat van start met twee jonge gasten: M.Y. & Base. De dj dropt een stevige beat en het duo gaat los. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en de teksten zijn doordacht en scherp. De twee zwepen het publiek in het Paardcafé op en vragen of iedereen dichterbij komt staan. Ze willen het publiek ‘voelen’. Het café staat lang niet vol maar zeker twintig man zet een flinke stap vooruit en zweept de armen op en neer op de beat. Het publiek lijkt voornamelijk uit vrienden en familie van de rappers, die elkaar afwisselen op het podium, te bestaan. Er wordt gezellig gepraat en mensen die net binnen komen schudden elkaar hartelijk de hand.

Dan komt Blaaskaak het podium op en samen met Base brengt hij de avond nog een niveautje hoger. De teksten van zijn raps zijn persoonlijk, diepzinnig of juist extreem oppervlakkig en hij wisselt Engels en Nederlands gemakkelijk met elkaar af. Het liefst binnen één nummer. Ook zijn de beats verrassend afwisselend. Ieder nummer heeft zijn eigen stijl en komt met een ander gevoel de zaal in. De rapper schroomt niet zich van zijn gevoelige kant te laten zien. Blaaskaak treedt vanavond met meerdere andere rappers op, waaronder ook met Isayno. ‘De steunpilaren van de Haagse hiphop’ worden ze in de aankondiging genoemd: het is de beurt aan de groep ZiRe. Het drietal staat klaar om de jonkies eens te laten zien hoe zij te werk gaat, maar weet het publiek minder mee te nemen in de nummers. Ook worden de beats wat eenzijdiger. Maar de energie is er. Met het zweet op hun voorhoofd en stevige teksten rappen ze een halfuur vol.

Als de hiphoppers ruimte willen maken voor Akwasi van Zwart Licht, rapformatie uit Amsterdam, gaat het fout. Rechts vooraan bij het podium ontstaat een gevecht. Er wordt door een man flink op een jongen ingebeukt. Je hoort de klappen vallen, de jongen knalt tegen de bar. In diezelfde hoek staan nog een aantal jonge vrouwen die door al het geweld omgeduwd worden. Ook andere jongens die vlakbij het gevecht staan bemoeien zich ermee. Glazen vallen om, barkrukken worden gebruikt voor zelfverdediging en dan komt er uit het geweld een jongen strompelen met zijn hand tegen zijn wang. Hij is met een kapot glas in zijn gezicht geslagen. Zijn hand en kleding zitten onder het bloed. In een vlaag is een grote wond te zien.

Na zo’n vijf minuten is het gevecht is gestopt. Niet veel later komen twee politieagenten binnenlopen. Ambulance is ook gebeld. Iedereen wordt verzocht het pand te verlaten. De politie zet met een lint zo’n 30 meter rondom het café af. In het Paard van Troje gaan de concerten van Nada Surf en The Hickey Underworld gewoon verder. De verslagen  bezoekers van het Paardcafé verzamelen zich in groepjes bij elkaar, met lege blikken staren ze om zich heen. Even later komt de gewonde jongen uit het Paard, waar hij naartoe is gegaan voor hulp, naar buiten lopen richting de ambulance. Hij lijkt in orde en dit bevestigen bronnen van Den Haag FM vandaag ook. De wond in het gezicht is gehecht en hij is nu weer thuis. Over de dader is nog niets bekend. (LK)

In de Regentenkamer staat ondertussen ook nog gewoon een programma rondom de nieuwe Haagse formatie The Mothership Experience gepland. Ver weg van de onrust op de Prinsegracht. Drie bands staan er op het programma, te beginnen met de band Twin Shades. Deze in Amsterdam gevestigde internationale formatie, met bandleden uit Nederland, België en Duitsland, maakt psychedelische garagerock. Psychedelisch is ook wel een beetje het thema vanavond, want ook Fallow Deer valt in het straatje van de psychedelische rock. Net als Twin Shades opererend vanuit Amsterdam waar de bandleden elkaar leerden kennen op het Conservatorium. Het trio maakt groovende rock die doet denken aan bijvoorbeeld Led Zeppelin, maar misschien nog meer aan Wolfmother. Fallow Deer laat de jaren ’70 herleven maar dan wel in een modern jasje.

Rond kwart over twaalf staat de nieuwe Haagse formatie The Mothership Experience op het programma. De band bestaat uit (ex-)leden van Pop Up Animal Kids, Tilt The Head en Nature In A Box. Ook hier valt het stempel psychedelische rock op te drukken, maar in dit geval gaat het niet om vast songmateriaal maar wordt er gejamd. Laurens ten Berge (bassist in Pop Up Animal Kids) neemt hier gitaar en zang voor zijn rekening. Vooraan het podium is een doek gesponnen waar allerlei projecties op getoond worden. Dan bandleden zelf zijn dan ook nauwelijks zichtbaar. Door de projecties van onder andere de ruimte en de psychedelische muziek ontstaat een hypnotiserende ervaring waarin je volledig wordt meegesleept. De Regentenkamer is hier dan ook een perfecte locatie voor. Bij het laatste nummer verdwijnt het doek en kunnen we de bandleden ook nog even aan het werk zien. (RvdH)