Haagse Pop Week 2012 belicht: When Logic Fails

“Hoewel wij natuurlijk een lust voor het oog zijn, komen we om mensen te laten dansen en daarvoor trekken we alles uit de kast”

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week staat voor de deur. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. In aanloop naar de Haagse Pop Week stelt 3voor12 Den Haag een aantal acts aan je voor. We beginnen vandaag met danceformatie When Logic Fails.

When Logic Fails is een duo bestaande uit Rob Nakken en Jasper Sepers, die elkaar al van jongs af aan kennen. “We kennen elkaar al sinds we 12 of 13 waren. Toen waren we al in de weer met tracker-programma's, misschien ken je ze wel. Samples opnemen van cd of tape, precies uitknippen er een track van maken. Laatst hebben we nog eens gezocht of die tracks er nog waren, maar helaas. Dat was allemaal house, hardcore, je kent het wel...” Eind jaren 90 verhuisden de heren allebei naar een andere kant van het land. “Dat was dus wat lastig muziek maken. Jasper ging door met dancemuziek produceren en Rob speelde gitaar in allerlei bands. Toen we in 2006 allebei in Utrecht gingen wonen hebben we de draad weer opgepakt. Dit keer vanuit een meer crossover invalshoek, When Logic Fails is born.”
 
De muziek van When Logic Fails heeft veel verschillende invalshoeken, maar het startpunt is altijd dance. “Het is een muzikale milkshake. Dat gaat vanzelf als je een studio met allerlei instrumenten tot je beschikking hebt. In onze nummers vind je natuurlijk drumcomputers en synths, maar ook gitaren, basgitaren, mondharmonica's, piano's, orgels, dobro's, de mafste effectapparatuur en ga zo maar door. Een mooi voorbeeld van de diversiteit: in recensies zijn we vergeleken met Daft Punk, Chemical Brothers, Moby en Fatboy Slim, wel zo'n beetje de usual suspects, maar ook met The Offspring, Meat Beat Manifesto en de muziek op Café del Mar.” Naar een optreden van When Logic Fails gaat men natuurlijk vooral om te dansen. “Hoewel wij natuurlijk een lust voor het oog zijn, komen we om mensen te laten dansen en daarvoor trekken we alles uit de kast. Wij zijn dus geen band in klassieke zin, waar je een tijdje naar staat te kijken. Met wat meer publiek gaat het helemaal los.”
 
Eerder dit jaar kwam het album ‘Count Down To Infinity’ uit, voor de band het hoogtepunt tot nu toe. “We werden meteen Hollandse Nieuwe bij 3voor12, veel gevraagd voor optredens en we kregen lyrische recensies. Hoewel we natuurlijk erg blij waren met de plaat waren wíj zelfs verbaasd, omdat er toch wat meer experimentele tracks op die plaat te vinden zijn.” De komende tijd gaat de band veel optreden, maar er komt ook alweer een nieuwe release aan. “Die zal weer totaal verrassend zijn en komt waarschijnlijk aan het einde van dit jaar uit, in november of december. Spannend!”
 
De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. “Modeselektor, vorig jaar november. We hadden hele lage verwachtingen, omdat we de albums wel aardig maar ook een beetje lafjes vinden. Toch gegaan en wat was dat vet om live te zien! De albums vinden we nog steeds wat saai, maar op Lowlands ging het weer helemaal los. Modeselektor dus. Een emotionele ervaring... Snif.” Welke band of act zouden zij zelf nog een keer in het Paard van Troje willen zien? “Trentemöller zou wel erg cool zijn. Die weet hoe je een feestje bouwt. Geldt bijvoorbeeld ook voor Soulwax, Goose en Digitalism. Doe die ook maar. Dan willen wij die avond ook wel een paar nummers spelen!”
 
Op zondag 21 oktober worden de Haagse Pop Prijzen weer uitgereikt. Wat voor award zou When Logic Fails wel eens willen winnen? “We hebben behoorlijk wat tracks voor andere artiesten geremixt, vooral voor bands uit de VS en om de één of andere reden veel uit Canada. Daarmee zijn we ook wel eens in de prijzen gevallen. De laatste keer is al wel een tijdje geleden, dus dat wordt weer eens tijd. Misschien lopen we op de Haagse Pop Week nog wel een band of artiest tegen het lijf waarvan we weer eens track kunnen gaan verbouwen. Waar ging de vraag ook al weer over? Oh ja, awards. Voor een andere Haagse band een remix maken en daarmee een Haagse Pop Prijs winnen, daar doen we het wel voor. Anders volgend jaar graag de beste nieuwkomer…” En welke acts gaan Rob en Jasper dan allemaal bekijken tijdens de Haagse Pop Week? “NiCad, F, I Saw The Deep, best wel veel eigenlijk... Denk niet dat dit allemaal gaat lukken.”
 
When Logic Fails speelt op vrijdag 12 oktober tijdens de opening van de Haagse Pop Week om 22.30 uur in het HPC Muziekcafé. Beluister het album 'Count Down To Infinity’ van When Logic Fails in de Haagse YouBox.