Haagse Pop Week 2012 belicht: Skellot

“We hopen over een half jaar een snoeiharde experimentele metal plaat uit te brengen”

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week is in volle gang. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. 3voor12 Den Haag stelt een aantal acts aan je voor. Dit keer zetten we de metalband Skellot in de spotlight.

Bassist Timothy Dunn heeft het maar druk tijdens de Haagse Pop Week. Afgelopen zaterdag speelde hij ’s middags met zijn band Klopje Popje in het Koorenhuis en ’s avonds met The Fudge in de Fiddler. Met zijn derde project, Skellot, speelt hij tijdens Hard in Zuid. Skellot was Dunn’s afstudeerproject op het Conservatorium. “Ik had de andere bandleden al eens zien spelen met hun deathmetalband Carceri op hun afstuderen van het Conservatorium en heb ze vervolgens gevraagd mee te spelen. Daarna wilde iedereen doorzetten en de muziek ook doorontwikkelen.” Skellot is geen conventionele metalband. “Om te beginnen is het feit dat er maar drie bandleden zijn al vrij zeldzaam in de metalscene. Daarnaast halen wij invloeden uit de meest extreme en progressieve metalbands die bestaan en stoppen dit vervolgens in hun eigen potje metal nat.” Zelf noemt de band het ecclectic mathdeath. “Ecclectic omdat het een mix is van veel verschillende sounds en metal(sub)genres, math omdat er veel vreemde maten en patroontjes aan te pas komen en death omdat er een voorliefde voor deathmetal blastbeats en grunts is. Het houdt het midden tussen strak en technisch aan de ene kant en organisch aan de andere kant.”

Bij een optreden van Skellot gaat de muziek van hot naar her. “Muziek die je meeneemt in een heerlijk groove en je er vervolgens onverwachts uitslaat met een onnavolgbaar stukje dissonantie en ritmiek. En er is vooral heel veel energie.” Met alle projecten van de verschillende bandleden is het soms moeilijk afstemmen. “Het is wel erg jammer als we onze schema’s niet kunnen laten overeenkomen en dus een repetitie moeten laten schieten.” Op dit moment is Skellot druk bezig met voorbereidingen voor een album. “Wij zijn op dit moment vooral op zoek naar een eenduidige sound in het nieuwe werk wat we schrijven. We hopen over een half jaar een snoeiharde experimentele metal plaat uit te brengen. Een plaat die voelt als een muzikaal verhaal zonder dat er echt iets wordt vertelt. Een plaat met een goed uitgedachte spanningsboog.”

De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. “Er zijn genoeg grappige en emotionele momenten geweest op de donderdagavonden van vroeger, maar meest heftig was één van de eerdere Ongetemd-edities, met Bombay Show Pig en Noisia. Zelden heb ik het Paard zo uit zijn dak gezien.” Wat wil Timothy zelf eigenlijk nog wel eens in het Paard zien? “Car Bomb. Een redelijk onbekende mathcore band uit New York.  Deze act is niet zo groot dat meteen een Melkweg of Paradiso zouden kunnen spelen, maar het Paard (kleine zaal) zou zeker een goede zaal zijn. Daarnaast zijn deze heren nog nooit de oceaan over gestoken, dus willen we ze gewoon graag live zien.” Tijdens de Haagse Pop Week wil Timothy ook de Belgische band Twin Shades op donderdag gaan bekijken. “Een band van bekenden. Veel positieve dingen over gehoord en dat moeten we even gaan bevestigen.”

Skellot speelt op dinsdag 16 oktober om 20.30 uur tijdens Hard in Zuid in Musicon.