Haagse Pop Week 2012 belicht: Professor Sage

“We hebben plannen voor het opnamen van een EP"

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week is in volle gang. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. 3voor12 Den Haag stelt een aantal acts aan je voor. Vandaag is het de beurt aan de jonge rockband Professor Sage.

De band Professor Sage bestaat uit zangeres Clarisse Gispen, drummer Rokus van Dijke, bassist Javier den Leeuw en gitarist Boris van Son. Ze leren elkaar in december 2010 kennen op het Haags Montessori Lyceum (HML). “Clarisse speelde op een middag in het muzieklokaal het nummer 'Feeling good' op de piano waarop de muziekdocent zei; "is het niet een leuk idee om dit op de kerstviering te spelen? Ik zoek wel wat bandleden bij elkaar zodat jullie dit kunnen in studeren". Een week later werden we aan elkaar voorgesteld. De samenwerking bleek zo goed en leuk te zijn dat we besloten om door te gaan, maar dan wel met eigen nummers. We begonnen met schrijven en Ready To Play hielp ons met opstarten: Professor Sage was geboren.” De muziek valt de omschrijven als stevige rock. “Maar met een vleugje kippenvel. We worden vaak vergeleken met Anouk, Skunk Anansie en Rage Against The Machine.”

In april speelde de band op het Life I Live Festival. “Dat was wel een hoogtepunt voor ons, net als het schrijven van het nummer ‘Bullet in tha beat’, wat voor ons een nieuwe muzikale wending was.” Van die nieuwe stijl heeft het publiek in eerste instantie niet veel gemerkt. “Omdat er zoveel optredens geboekt stonden, hadden we geen tijd meer om door te gaan met schrijven. Maar nu zijn we daar weer druk mee bezig.” Toch wil het viertal vooral ook veel blijven spelen. “Zo staan we in het voorprogramma van Crystal Water op 27 oktober in de SuperMarkt, en in het voorprogramma van de cd-release van Mullet op 10 november in Musicon. Ook hebben we plannen voor het opnemen van een EP, die waarschijnlijk in 2013 uitkomt.” En dan lijkt de stap naar het winnen van een award niet ver weg. “We zouden wel een 3FM Award willen winnen. Of Serious Talent worden.”

De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. Alle vier de leden van Professor Sage hebben daar zo hun eigen ideeën over. Boris: “Het optreden van Anthrax, omdat het gewoon heel gaaf was! Toen ik die gitarist zag spelen dacht ik: dit wil ik ook!" Clarisse: “Toen ik twaalf was ben ik een keer naar fandag van Anouk geweest. Hier heb ik haar zien optreden van heel dichtbij en dat was voor mij toen echt een hoogtepunt. Ik was/ben een superfan!" Rokus: "Het optreden van Triggerfinger op mijn verjaardag. De drummer gooide zijn drumstokje in het publiek waardoor een gevecht ontstond, de drummer vroeg zijn stokje terug en gaf het aan mij." Javier: "Het optreden van DeWolff omdat zij hun nummers superlang doorspelen tot het jammen aan toe, ik vond het erg inspirerend." Over welke act ze nog wel eens in het Paard willen zien spelen zijn ze eensgezinder: “We zouden heel graag Foo Fighters willen zien in het Paard, waar wij natuurlijk zelf het voorprogramma verzorgen. Dit zou voor ons een droom zijn die uitkomt!”

Professor Sage speelt op zaterdag 20 oktober om 20.40 uur in de kleine zaal van het Paard van Troje.