Haagse Pop Week 2012 belicht: New Year’s Hero

“Mosh- en circlepits zijn eerder regel dan uitzondering bij onze optredens”

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week is in volle gang. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. 3voor12 Den Haag stelt een aantal acts aan je voor. Vandaag is dat New Year’s Hero.

De jonge Haagse poppunkband New Year’s Hero gaat alweer drie jaar mee. “In augustus 2009 werden Jurre (zanger/gitarist) en Koen (bassist), die broers van elkaar zijn, gevraagd om een optreden te verzorgen bij het jaarlijkse straatfeest in de straat waar ze wonen. Rogier (drummer) zat bij Koen in de klas en omdat zij al eerder samen hadden gespeeld in onder andere de schoolmusicalband werd aan Rogier gevraagd of hij bij dat optreden mee zou kunnen spelen. Hij zou echter pas de dag voor het optreden terugkomen van vakantie dus was er geen tijd om te repeteren. Toen heeft Rogier in een paar dagen alle nummers uit z’n hoofd geleerd door er alleen maar naar te luisteren op cd. Zelfs zonder ooit eerder samen geoefend te hebben ging het optreden eigenlijk perfect en toen hebben we besloten verder te gaan en ook eigen nummers te schrijven. Sinds 2010 zitten we bij Ready to Play.”

“Wij zijn drie vrolijke jongens die door Amerikaanse bands geïnspireerde poppunk maken, met af en toe een wat zwaardere sound”, aldus de band op de vraag hoe zij zichzelf zouden omschrijven. “We maken snelle, vrolijke liedjes, die uitermate geschikt zijn om op te bewegen! Mosh- en circlepits zijn dus eerder regel dan uitzondering bij onze optredens.” Afgelopen juli bracht de band debuut-EP ‘Friends Like These’ uit. “Daar zijn we nog steeds onwijs trots op. We hebben er echt hard voor gewerkt en het is dus mooi om te zien dat hij nu, drie maanden na de release, nog steeds regelmatig gedownload wordt.” Eind 2011 mistte de band maar net de finale van Talent Event. “In de halve finale ging het superlekker dus we hadden echt gehoopt op een finaleplaats. Aan de andere kant waren we al erg blij dat we de halve finale hadden gehaald.” Inmiddels is de band druk bezig met nieuw materiaal. “Voor de nabije toekomst hebben we nog weinig plannen, maar een nieuwe EP valt op de lange termijn dus wel te verwachten.”

De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. “Dat zijn de talloze keren dat we in het Paardcafé hebben gespeeld. Dat waren altijd leuke optredens, waaronder die in de halve finale van Talent Event. Hopelijk staan we ook nog eens in het ‘echte’ Paard.” Zelf willen de bandleden de band Blink-182 nog wel eens zien in het Paard van Troje. “Dat zijn toch eigenlijk wel onze grote voorbeelden. Ze spelen bijna alleen nog maar op grote festivals, daarom lijkt het ons leuk ze ook weer eens in een kleinere setting te zien.”

Dat New Year’s Hero groot denkt, blijkt wel uit het antwoord op de vraag welke award ze wel eens zouden willen winnen. “De Nobelprijs voor de Vrede.” Maar we beginnen de weg richting de Nobelprijs gewoon in de September tijdens de Haagse Pop Week. Wat gaan ze zelf eigenlijk nog bekijken? “Fexet! Hun nieuwe EP is echt heel vet en we kennen ze natuurlijk ook via Ready To Play. Qua muziek staan zij van alle acts ook het dichtst bij ons, ook al gaat het bij hen meer richting punkrock.”

New Year’s Hero speelt op maandag 15 oktober om 20.30 uur in de September. Beluister de EP ‘Friends Like These' van New Year’s Hero in de Haagse YouBox.