Haagse Pop Week 2012 belicht: Lyssa

“We zijn geen perfectionisten, maar hebben wel een filosofisch kunstzinnige insteek”

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week staat voor de deur. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. In aanloop naar de Haagse Pop Week stelt 3voor12 Den Haag een aantal acts aan je voor. Garagefunkband Lyssa is de volgende in de rij.

De band bestaat uit Marten Junior de Munck Mortiater (zang/gitaar), Ritchy Jonathans (gitaar), Julius Rense (bas) en Steef Tomas (drums). De basis van Lyssa wordt gelegd in de zomer van 2003. Marten legt uit: “Ik kwam Steef tegen in een magazijn waar we allebei een soort van vakantiebaantje beoefenden en we besloten een paar dingen te gaan doen, waaronder paddo´s eten, goedkope bordelen en dierentuinen bezoeken en ongecompliceerde rock ‘n’ roll maken. Met het laatste zijn we nog steeds druk bezig. Na enkele jaren experimenteren in wisselende formaties zijn we nu klein jaar een complete band.” De muziek van Lyssa valt te omschrijven als garage-funk. “Die term heeft Julius ooit gedroomd en die is zeer toepasselijk. We zijn geen perfectionisten, maar hebben wel een filosofisch kunstzinnige insteek. Afspraken maken over hoe we liedjes muzikaal formuleren laten we zoveel mogelijk achterwege. Een beetje gedegradeerde jazz dus.”
 
Op de vraag wat men bij een optreden van Lyssa voorgeschoteld krijgt, komt een mooi antwoord naar boven. “Veel improvisatie en energie, weinig danspasjes. Een mix van liedjes en jams, veel funky blues geluiden en natuurlijk onze goddelijke muzikale bekwaamheid.” Voor Marten heeft de band eigenlijk alleen maar hoogtepunten. “Dat Lyssa nog bestaat is alleen al een enorm orgasme.” Maar toch brengt het muzikantenbestaan ook veel onzekerheden met zich mee. “Zoals H. Brood altijd zo mooi zei, ‘het zit er als het ware in opgesloten’. Oh, en misschien is het vroege afbreken van onze club-/hosteltour door Berlijn van een jaar of twee geleden nog een noemenswaardig dieptepuntje. Maar soms is het geld op en de sfeer kut.” Toch gaat Lyssa nog met volle moed door. ”Onze EP is bijna uitverkocht, dus als het even kan nemen we spoedig een nieuwe plaat op. Verder hebben we nog een deal met Doron Tempert, een talentvolle cineast, om een dikke clip te schieten.”
 
De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. “Samen met Michel van Dijk (zanger, cultschrijver) heb ik jaren geleden in het Paard van Troje eens een dichterscafé bezocht waar een waanzinnig mooie vrouw in motorpak haar beste volzinnen oreerde op een magistrale, bijna koninklijke manier, een absoluut hoogtepunt, helaas is haar naam mij ontschoten.” Zelf heeft Marten ook nog genoeg voorkeuren qua acts die hij een keer in het Paard wil zien. “King Olivers Creole Jazz band met Louis Armstrong of Alice In Chains met Layne Staley en als dat niet kan bestel ik bij deze Slash met z’n nieuwste project. De rest van de band zou Tame Impala graag weer willen zien, dus dat mag ook. Oh, mag ik ook nog even Planet Eyelash en The Tigerlove Machine aan dit lijstje toevoegen omdat dat strakke shit van eigen bodem is?”
 
Over het winnen van prijzen heeft Lyssa geen illusies. “Ha ha ha, wij winnen hoogstens de troostprijs als die er is! Wij winnen namelijk nooit, ook al hebben we lijntjes met juryleden of een vlekkeloze performance. Mensen zien in ons vooral born losers en daar is niks mis mee.” De bandleden zijn ook nog te zien bij de andere optredens tijdens de Haagse Pop Week. “We willen zo veel mogelijk zien en er is ook bijna te veel om hier te gaan propaganderen, maar oké; Boutros Bubba lijkt mij persoonlijk erg lekker en die gast die na ons optreedt in De Bieb is ook een aanrader.”
 
Lyssa speelt op zaterdag 13 oktober om 21.15 uur in de Bieb. Beluister de EP 'The Galaxy Sessions' van Lyssa in de Haagse YouBox.