Haagse Pop Prijzen naar Bombay Show Pig, Soul Sister Dance Revolution en Jam de la Crème

Leo Blokhuis test de muzikale kennis van Haagse prominenten

Marije Pluym ,

Tijdens een nagelbijtend spannend middagje popquizen konden niet alleen allerlei Haagse prominenten laten zien hoeveel ze werkelijk van de popgeschiedenis weten, popprofessor Leo Blokhuis reikte zondagmiddag 21 oktober ook de Haagse Pop Prijzen uit. Soul Sister Dance Revolution (foto) kreeg de prijs voor Aanstormend Talent en gaf een kort optreden.

Na maandenlange intensieve training is het zo ver. Veertig jaar popgeschiedenis komt vanmiddag voorbij en nu is de vraag wie daar de meeste vragen goed over kan beantwoorden. Is dat het HPC-team waarin onder andere Rob Vondracek en Martijn Verlinden zitting in nemen? Gaat Puur Gelul met Marnix Rueb en The Sissies er met die felbegeerde hoofdprijs vandoor? Weet Wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong, haar team als eerste over de streep te trekken? Kan Spike van Zoest hier net als in DWDD pronken met zijn muzikale feitjes en wetenswaardigheden? En hoe zit het eigenlijk met de muziekkennis van de 3voor12 Den Haag redactie?

Nadat in de foyer de laatste rondjes songpop zijn gespeeld en iedereen goed opgewarmd is, schuiven de teams de grote zaal van het Paard van Troje binnen. Daar heerst een gespannen sfeer. Wie-o-wie zal er vandaag met de hoofdprijs vandoor gaan? Wanneer ieder team haar tafel heeft gevonden geeft Don Leo Blokhuis het startschot en moeten er vragen worden beantwoord aan de hand van filmpjes die de afgelopen veertig jaar in het Paard zijn opgenomen. Na twee rondes maakt Leo Blokhuis bekend dat Jam de la Crème dit jaar de prijs voor het Beste Initiatief heeft gewonnen. Janneke Nijhuijs en een enigszins vertraagde Evelien Zwart vertegenwoordigen het jamcollectief en beloven voor de toekomst nog veel meer leuke sessies.

Vervolgens is het weer tijd voor een rondje quizzen. Niet alleen vragen over internationale grootheden als U2 en John Cale, maar ook instinkers over Haagse muzikanten passeren de revue. Wie wist dat de achtergrondzangeressen van Gruppo Sportivo de Groupettes worden genoemd (en dus niet de Bombita's), in welke Haagse kroeg werd Kane ontdekt en wat was de kleur van de bh van Anouk tijdens haar Pinkpop-optreden in 1998? Bloed, zweet en tranen vloeien terwijl de teams hun antwoorden op de papiertjes invullen. Papiertjes die na iedere ronde door nachtburgemeester René Bom, als een soort volleerde 'Leontine' worden opgehaald.

Bombay Show Pig

Na twee rondes mag Wethouder van Cultuur Marjolein de Jong dé Haagse Popprijs uitreiken. Genomineerd hiervoor zijn onder andere Vinny, Splendid, Kern Koppen en De Règâhs. Bombay Show Pig gaat er echter met de felbegeerde plaquette vandoor. Linda van Leeuwen en Mathias Janmaat krijgen de nodige veren voor hun snelle opmars in muziekland en beloven de aanwezigen een clubtour die de twee op 2 november in de SuperMarkt brengt. En passant weet Blokhuis er voor het tweetal nog een toezegging voor een optreden in het Paard uit te slepen.

Nadat de quizteams zich nog een paar rondes het zweet voor de ogen schrijven en gebombardeerd worden met allerlei feitjes en weetjes uit de hoge hoed van Leo Blokhuis is het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van deze Popquiz XL. Maar niet nadat bekend is gemaakt wie de prijs voor Aanstormend Talent heeft gewonnen. Nadat alle aanwezigen zich naar de kleine zaal hebben begeven maakt Blokhuis bekend dat de heren van Soul Sister Dance Revolution de andere genomineerden (onder andere Filosofische Stilte, Fexet, Organisms en Atlantic Attraction) achter zich hebben gelaten in de strijd om deze plaquette. Met een kort maar krachtig optreden bewijst Soul Sister Dance Revolution een terechte winnaar te zijn.

Soul Sister Dance Revoluion
 

Maar wie is toch de winnaar van de Popquiz XL? Nadat alle antwoorden zijn gecontroleerd en de punten nog net niet in het bijzijn van een notaris zijn geteld is het moment daar om bekend te maken welk team het beste muzikale geheugen heeft. Het HPC en 3voor12 Den Haag eindigen na een nek-aan-nekrace op een respectievelijk vierde en vijfde plaats. Een team met muziekliefhebbers uit Leiden gaat er met de derde prijs vandoor en het team van Puur Gelul mag de tweede prijs mee naar huis nemen. Met een minuscuul puntenverschil en onder luid applaus komt het team van de Rotterdamse muziekgroothandel Bertus Distributie uiteindelijk als eerste over de finish. Zij winnen de hoofdprijs, een jaar lang toegang tot het Paard van Troje.

Wie zijn eigen muzikale geheugen wil testen kan op zondag 25 november meedoen aan de Popquiz Marathon. Op de website zijn alle details en de spelregels terug te vinden.