Het is weer bijna tijd voor Sniester en we weten allemaal wat dat betekent: kattenkwaad, veel gitaarbands en een mascotte in de vorm van een zwarte kat die op de een of andere manier geen ongeluk brengt. Met maar liefst honderd acts en een aardige delegatie uit de Hofstad zelf, hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en aan de Haagse acts de belangrijkste vraag gesteld: waar moeten je heen als bezoeker? Dit is deel twee van de Haagse lichting.

Red Vain

Even wegdromen en tot rust komen in al dat Sniestergeweld? Dat kan bij deze shoegaze dreampoppers. De band probeert droombeelden om te zetten in geluid door galmende gitaren, etherische synth sounds en donkere vocalen te vermengen tot een dreamscape. Met de eerste EP op zak is Red Vain klaar om het Sniesterpubliek te betoveren.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
Wij zijn een frisse, opkomende band met een unieke sound en een bijzondere combinatie van instrumenten. Live spelen we met een violist, wat je niet vaak ziet in een shoegaze band. Bovendien spelen we een aantal nummers die nog niet zijn uitgebracht, waardoor je een exclusief voorproefje krijgt van ons nieuwe materiaal. Onze shows nemen je mee naar een droomwereld waar we live experimenteren met nieuwe elementen. Als je op zoek bent naar muziek die je betovert, ben je bij ons aan het juiste adres!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Onze favoriete Sniesterherinnering is het gangetje dat je van de grote hal van PAARD naar het Paardcafé brengt. Het voelt als een geheime doorgang naar een totaal andere wereld. Ik herinner me nog goed hoe we met veel te veel Sniesterbezoekers in dat gangetje vastzaten omdat Elmer in het Paardcafé speelde en iedereen dat natuurlijk wilde zien. Dit jaar doen we een tweede poging in de Kleine Zaal van PAARD!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Loveth Besamoh! Ze hebben echt een supervette sound die ons heel erg heeft geïnspireerd. Live voelt het als de perfecte combinatie tussen melancholisch en punk, een combinatie die je niet vaak hoort maar die heel nice werkt. Later die avond speelt Pol in The Grey Space; dat is ook echt een aanrader. Je weet The Grey Space vast wel te vinden, omdat je de avond ervoor waarschijnlijk het nieuwe album van Heath daar live hebt gehoord.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Dat was tijdens het opnemen van een film die we maakten met de band. We wilden een scène met een kampvuur in de duinen, dus we probeerden dat stiekem te doen. Het hout was nat en na vele pogingen was de wasbenzine ook opgeraakt, dus een boete achteraf is niet meer nodig...

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
De song die het beste bij ons past is ons nummer 'She’s Not Here'. Dit nummer vangt de dromenwereld die in onze sound verweven zit het beste en geeft ons de meeste artistieke vrijheid.

Red Vain speelt op zaterdag om 15:30 uur in 3345 Record Store

My Girlfriend

Ooit een trio, inmiddels een kwintet, en nog steeds geen gitarist. Dat weerhoudt My Girlfriend er echter niet van om met hun energieke songs met pakkende refreintjes de pannen van het dak te spelen. De band rond Gijs Schouten speelde ook al op Life I Live, en daar schreven we over de 'gierende keyboardtoetsen en de stuwende basnoten' waarmee My Grilfriend liet zien 'een waardige opener' te zijn van het podium op de Grote Markt. Voor wie er daar niet bij was, of wie er wel was en meer wil: grijp je kans op Sniester. Wij stelden Gijs de Sniestervragen.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Met Mila en Chet is onze samenstelling vetter dan ooit. We zijn nu met zijn vijven, het aantal synths is verdubbeld en het aantal zangers is met tweederde toegenomen. Ik denk dat het boeiend is om dat te zien. En Sniester is natuurlijk rock-georiënteerd, en wij zijn dat qua energie ook. Maar we hebben geen gitaar, dus we zijn heel erg aangewezen op andere dingen zoals synthesizers en harmonieën. Het zou voor mensen interessant kunnen zijn om te zien hoe je op een andere manier een rockliedje kan invullen.   

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Dat vind ik een lastige vraag want ik ben nog maar een keer op Sniester geweest. Ik speelde toen met Pyke, wat al een mooie herinnering was. Het was toen zo druk dat mensen geweigerd moesten worden bij de September, dat voelde heel cool. Een soort ego-moment. Maar wat ook een leuke herinnering is, is dat ik met Pim, de drummer van My Girlfriend, bij Black Honey stond. Het is helemaal niet mijn genre en ik vond het niet per se geweldig, maar we waren daar een beetje aangeschoten aan het springen en hadden het echt heel leuk.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Ik ben superbenieuwd naar Plonki. Dat is het soloproject van Pleun. Zij zat in Captain Scarlet, speelt nu in Thames en Fuzzy Teeth en ik heb nog geen idee wat het gaat worden. Maar ik vind Pleun altijd fascinerend ofzo. Alleen al haar uitstraling, maar ook haar gitaarwerk, dus ik ben heel benieuwd naar wat ze gaat doen.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Ik heb op Life I Live twee keer kattenkwaad uitgehaald. We hadden geen bier meer, dus we zijn bij Rens, Jaïr & Ome Uncle backstage gegaan om bier te halen. Eigenlijk mag je dat alleen waar je zelf gespeeld hebt, maar ik dacht dat het daar ook wel kon. Toen iemand vroeg wat we daar deden, zag ik gelukkig iemand die ik kende en ging ik daar naartoe. En daarna was de Grote Markt vol en mochten er geen mensen meer in, maar artiesten mochten er als ze speelden wel in. Toen zijn we met zijn elven op die manier naar binnen gegaan. Eigenlijk is dit allemaal nog best beschaafd.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
'Milkshake Maker'! Dat is de meest recente single die we uitgebracht hebben en de eerste die ik niet zelf geproduceerd heb maar samen met Nick Verschoor. Hij is een coole bassist, een heel toffe producer en ook een componist van filmmuziek. Dat was gewoon een hele leuke samenwerking. Het is ook de eerste single die benut dat we nu met zijn vijven zijn, dus niet geschreven en gearrangeerd voor onze driemansformatie.

My Girlfriend speelt op zaterdag om 14:00 uur in de 3345 Record Store

Joris Anne

Joris Anne is een Nederlandse singer-songwriter bij wie de creativiteit geen grenzen lijkt te kennen. Soms een beetje vreemd, maar altijd eerlijk. Soms gevoelig en soms gewoon keihard beukend. Vrijwel altijd lo-fi. Wat hij op Sniester gaat doen? Niemand die het weet. En dat is precies wat het de moeite waard maakt om Joris Anne te checken. En als extra bonus neemt hij ook nog eens Thor Kissing en Mavah Dansrijk van Tupperwr3 mee,

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar Joris Anne komen kijken?
Omdat mijn publiek vaak geraakt wordt door mijn teksten. Ze worden vaak mooi en emotioneel genoemd, terwijl de muziek vaak ook dansbaar is. En als je van lekker chaotische ritmes houdt, ben je bij mijn optreden aan het goede adres. Ik ben namelijk als ik zelf produceer niet zo van de kloppende ritmes. Maar voor wie nu denkt: "ik wil gewoon kunnen dansen op een lekkere beat": natuurlijk heb ik dankzij mijn co-producers (Kunsttranen, Jeff Woesthoom en Thor Kissing) ook zat nummers met reguliere 4/4-beats die ritmisch wél kloppen. Voor ieder wat wils. Open your mind en wees erbij!

Wat is jouw favoriete Sniesterherinnering?
De leukste herinnering voor mij aan Sniester is in 2017 of 2018 geweest. Toen speelde Lucky Fonz III eerst op de Grote Markt en ‘s avonds in PAARD. Dat vond ik een vermakelijk optreden, zijn nummer '909' deed het heel goed in de zaal. Het weer op deze dag was toen erg aangenaam en warm, dus ik hoop dat de zon bij Sniester 2024 ook aanwezig is.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jou zien?
Ik zou iedereen willen vragen om overal te kijken als je een kaartje voor Sniester hebt! Een specifieke artiest heb ik nooit met festivals, want ik vind het leuk om van alles wat te zien. Dus ga overal kijken! Mijn podiumassistent en sidekick Thor Kissing raadt overigens specifiek Parker Fans heel erg aan.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Nou, het is lang geleden voor mij dat ik kattenkwaad uit heb gehaald, maar ik probeer het tegenwoordig in mijn liedjes te verwerken. Mijn nummer “Skitta” heeft wel iets ondeugends en tegelijkertijd heeft het wel iets serieus en ook weer niet. Ze zeggen: “Als de katten muizen, dan mauwen ze niet”. Misschien was dit bij mij vroeger ook zo.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
'Middelvinger'.

Joris Anne speelt zaterdag om 13:45 uur bij Achterom 27

Paint It

Drie vrienden, broers en muzikanten, vormen samen een klassiek powertrio: gitaar, bas en drums. Hun zelf benoemde sunk pock, een combo van soul, funk, pop en rock, komt met een dosis frisse en jonge energie. Na vorig jaar Sniester voor het eerst meegemaakt te hebben, staan ze dit jaar zelf op het podium. 

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
We zijn een funky muziek trio waar mensen op kunnen dansen en feesten. Met een vleugje rock, soul en pop erdoorheen. We noemen het zelf sunk pock.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Vorig jaar hebben we The Haunted Youth gezien. Die band was erg gaaf! Dat was ook ons eerste jaar Sniester.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Sowieso Bazzookas, Polarized, Libertat en Boost, maar ga in ieder geval zoveel mogelijk kijken.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
September 1998.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Sirens. Dat is de nieuwste single die is uitgekomen en een van onze favoriete nummers!

Paint it speelt op zaterdag om 16:30 uur in De Poortzaal

Boost

Boost combineert naadloos aanstekelijke dansbeats met nostalgische videogamemuziek. Maar, met die beschrijving doen ze zichzelf tekort, want het stuk improvisatie en het neusje voor goed muzikantschap laten ze achterwege. Dat is aan jou om te aanschouwen. Ga dit zien.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Boost zal zo'n explosieve set van stuiterende muziek neerzetten, dat negen van de tien tandartsen de glimlach op je gezicht als resultaat daarvan zullen aanraden. Experts zeggen dat de live-ervaring van Boost hetzelfde is als het verbranden van 750 calorieën. Dus kom kijken als je geniet van een beetje cardio! 🍆🍑

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Wij moeten als band nog herinneringen maken, maar staan te popelen om die tijdens Sniester te gaan maken.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Teveel om te kiezen, maar onze arts raadde ons aan om naar de volgende bands te kijken Taxitaxi, Battlesnake en Kaboutertje Putlucht! We kunnen niet wachten om al deze muziek te ontdekken.  

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Laatst ging onze saxofonist helemaal naar Utrecht om een kat te zien. Onze keyboardist was laatst uit een stripclub gezet, omdat hij teveel scheten liet. Volgens hem waren het waarschijnlijk de psychedelische truffels. De drummer en bassist zijn smetteloos. Echte rolmodellen.
 
Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?

(Boost heeft geen reden opgegeven voor de bijgevoegde video)

Boost speelt op zaterdag om 15:00 uur in de Poortzaal

Cosmo

Cosmo is een goedgehumeurd viertal, die met hun handelsmerk van frisse zomerse surfrock inmiddels op alle plekken in Den Haag heeft gespeeld. Vorig jaar won de band Talent Event en dat was het startschot voor optredens binnen en buiten de landsgrenzen. Op Sniester spelen ze niet één, maar twee keer.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
We kunnen best lief zijn.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Het beste sniestermoment was Henk & Melle in 2022 op het buitenpodium op de Grote Markt. Beide zijn het natuurlijk Haagse legendes. Wij kenden al die nummers en zongen uiteraard hard mee. Zo hard dat Henk de slappe lach kreeg en over zijn pedalen struikelde en over het orgel viel. Maar de legende die hij is, speelde gewoon door!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
plonki plonki plonki plonki plonki plonki. Dat wordt echt sick.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Pas geleden toen ik mijn vriendin kippenjus (je weet wel dat sap als je kip maakt) in een shotglaasje gaf en haar vertelde dat het rocketshot was. Vond ze niet lekker. Flauw.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
'Tequila' van Nick Schilder. Geen commentaar.

Cosmo speelt op zaterdag om 16:00 uur in de Skatestore en om 19:15 in de grote zaal van PAARD

plonki

Er is genoeg rumoer rondom plonki, het soloproject van Pleun Stork. Plonki is namelijk de meest getipte act op het programma. Zonder een eigen release op de streamingdiensten is dat op zijn zachtst gezegd opvallend. Dan doe je toch echt iets goeds. Afgezien van een feature op de EP van FUZZY TEETH, weten we ook niet zeker hoe het klinkt. De beschrijving luidt: "een unieke mix van ruige snerpende gitaren, zachte zangmelodieën, verontrustende polyritmes en ontzettend dikke grooves." 

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Het is de allereerste plonki show ooit! En toegang is gratis! Als dat niet genoeg is weet ik het ook niet. Daarnaast heb ik een paar van de vetste muzikanten die ik ken naast me staan en is er lekker bier bij Kompaan.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Mijn favoriete sniesterherinnering was ongetwijfeld tijdens Wodan Boys in de Zwarte Ruiter in 2021. Dat hele weekend was te gek, na zo lang stilzitten met corona konden we eindelijk weer los. Ik had dat jaar voor het eerst gecrowdsurft en liep de deur uit onder de blauwe plekken en met een blauw oog van een kopstoot in de moshpit.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Wodan Boys dus! Nu in de grote zaal van het PAARD, fucking vet! Verder zijn Parker Fans, Bowl, Plastic Persoon, My Girlfriend, DUNN en Cosmo ook aanraders.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Ik denk dat dit ergens in Groningen was. Meer zeggen is niet netjes.

Welke song van jullie moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
FUZZY TEETH 'last drop // same curse - demo'. Omdat dit een supervette song is en mensen niet genoeg naar de demoversie luisteren. Daarnaast was de eerste plonki release ook met Fuzzy Teeth, en heeft Anthony (FUZZY TEETH) me veel geholpen en gesteund in mijn eigen muziek.

Plonki speelt op zaterdag om 16:45 uur in Kompaan Binnenhaven