In maart 2023 won Cosmo, ten overstaan van een volle Grote Zaal van PAARD, de bandwedstrijd Talent Event. Gepaard met die overwinning ging studiotijd, een flinke smak geld en een heleboel festivalshows. Na een zomer waarin onder andere Kaderock, Bevrijdingsfestival en zelfs een kleine ronde door Frankrijk en Spanje een onderdeel waren van het tourschema van de band, kijken wij terug met het viertal dat met frisse Haagse branie zomerse surfrock maakt.

 

 

 

 

In de woonkamer van het ouderlijk huis van Tinko Boddendijk, de zanger/gitarist van Cosmo, is het een gezellige boel. Overal waar je kijkt liggen instrumenten (papa Boddendijk is ook muzikant) en tot waar het oog rijkt zijn de kasten gevuld met CD’s. Ook het groepje jonge Cosmonauten bestaande uit bassist Anna (20), drummer Konstandinos (17), gitarist Daniël (22) en dus frontman Tinko (21) zit lekker te kletsen terwijl een schaaltje bruin fruit op tafel wordt gezet. “Ik werk als surfinstructeur bij Hart Beach en toen ze een nieuwe skatepool openden vroegen ze mij of ik met mijn band op wilde treden.”, vertelt Tinko als we vragen naar het ontstaan van Cosmo. “Ik heb dat direct aangepakt, maar ik had helemaal geen band. Gelukkig hadden Anna en ik toen wel al het idee om Cosmo op te richten.” Voor dat optreden hebben twee tijdelijke muzikanten de band gecompleteerd, maar omdat Tinko en Anna serieuze plannen hadden om Cosmo door te zetten is er verder gezocht naar een drummer en een extra gitarist. Konstandinos werd gevonden bij de Haagse band Now In Colour en Daniël kende Tinko uit de keuken van Hart Beach. “De eerste show bij Talent Event was ons eerste optreden samen.”, vertelt de band. “We hadden de dag ervoor voor het eerst gerepeteerd en de songs waren eigenlijk alleen nog maar blauwdrukken.” Wat goed is komt snel, want na twee maanden een leertraject en voorrondes te hebben gedaan, was Cosmo de winnaar van Talent Event en stond een volle festivalzomer op het programma. Dit wil overigens niet zeggen dat het Cosmo allemaal even komt aanwaaien, legt Tinko uit: “We hebben meegedaan aan veel van de workshops die Talent Event ons geboden heeft. Dat werd ons ook in dank afgenomen, want die begeleiders zitten ook alleen maar te wachten op mensen die willen leren.”

Vriendschap boven de band

Daniël vertelt dat hij het geweldig vond om te zien dat de neuzen tijdens het Talent Event traject allemaal dezelfde kant uit stonden. Iets dat de gitarist erg waardeert aan zijn bandgenoten. Het gaat niet enkel om winnen, maar ook om de onderlinge dynamiek. "Voor ons staat vriendschap echt boven de band. We zien elkaar zo’n vier keer per week, dat is bijna een relatie.” Zeggen Anna en Tinko vrijwel in koor.

Iets wat in dergelijke situaties het creatieve proces parten kan spelen, zijn meningsverschillen. Anna omschrijft de situatie als een familie; binnen een familie heb je zo nu en dan ook meningsverschillen, maar je houdt wel van elkaar. Zo zijn er op het gebied van muzikale inspiratie per bandlid verschillende artiesten waarnaar geluisterd wordt. Gitarist Daniël is een groot fan van de elektronische muziek van onder andere Flume, Anna houdt van Wet Leg en artiesten als Tame Impala en The Backseat Lovers vormen ook een basis. “Meestal gaat het maken van de muziek, ondanks de vele smaken, toch wel organisch.”, vertelt Anna. “We jammen samen en daar komt dan een idee uit. We horen vaak dat het dan ook nog eens erg herkenbaar is als de muziek die wij maken. Dat verschillende songs dezelfde vibe hebben.”, voegt Tinko toe. Konstandinos legt het schrijfproces uit: “Vaak hebben Anna en Tinko al een geraamte van een lied, een akkoordenschema of iets anders. Dat laten zij dan een keer aan ons horen en daarna gaan we aan de hand daarvan jammen. Daar komt dan vaak wat tofs uit.”

Tinko legt ons uit waar de naam Cosmo vandaan komt: “Ik heet Tinko, mijn broer heet Benno, korte namen bestaande uit twee lettergrepen en eindigend op -o. Toen ik een keer op de Grote Markt, bij Vavoom, cocktails zat te drinken, zag ik Cosmopolitan op de kaart staan. Toen dacht ik, als ik dat
-politan eraf haal, is dat wel sexy. Op Spotify ga je echter niets vinden onder de naam Cosmo, daarom hebben we het daar veranderd in The Band Cosmo.”

Op de merchandise staat wel gewoon de naam Cosmo. Zo ook op de, speciaal voor de winter ontwikkelde sjaals, die de band verkoopt.

Een volle festivalzomer

Na de Grote Zaal van PAARD te hebben platgespeeld tijdens de finale van Talent Event, volgde een uiterst drukke zomer voor Cosmo. Het begon met Bevrijdingsfestival, waar het viertal gelijk te maken kreeg met een grote horde mensen, maar daarna volgden ook nog Fruitfestival en Kaderock. “Konstandinos zat midden in zijn eindexamens op vijf mei, dit was zijn enige uitje.”, vertelt Tinko. “We waren zo nerveus, het is natuurlijk echt een groot festival.” Aldus de zanger. Op basis van de optredens op de festivals, heeft de band verschillende “cosmomentjes” gemaakt, korte video’s op Instagram waar een blik achter de schermen en op de planken wordt gegeven. “Dankzij deze video’s raakten we in contact met surfkamporganisator Enter The Wave en konden we een kleine buitenlandse tour doen.” Met de vader van Anna als chauffeur en fotografe Maxime de Bruin om alles vast te kunnen leggen is de band vervolgens op pad gegaan. De eerste stop was in Frankrijk waarna er door werd gereden naar Spanje. “We hebben in een vol weiland tussen de koeien gespeeld en op sommige plekken was het veertig graden. Tijdens zo’n tour leer je elkaar echt kennen, haha.”, lacht de zanger van Cosmo.

In La Paz (zuid Spanje) zou de band twee shows spelen die door het noodweer een andere twist kregen. “Het kwam echt met bakken uit de hemel, dus onze show werd van een bergtop naar een nachtclub verplaatst.” Hierna werd het alleen nog maar erger voor de band, Tinko werd ziek. “Ik heb twee dagen doodziek, met veertig graden koorts, in een tent gelegen. Gelukkig heb ik heel lieve bandleden die voor mij hebben gezorgd en letterlijk de tent staande moesten houden.”, vertelt Boddendijk. Drummer Konstandinos moest, terwijl de zanger in een ijlende omstandigheid tussen bewustzijn en flauwte inhing, de tentstok rechtop houden met buiten een ongekende storm. Al met al kijkt de band wel terug op een mooie tour. “Er kwamen veel mensen op af en er is veel merch gekocht. Het mooie was ook dat de locals ook naar de shows kwamen, we spreken geen Spaans maar weten nu wel dat uno mas de vraag is of we nog een liedje kunnen spelen.”

De constante stroom aan concerten is niet afgenomen na de zomertour. Zo speelde de band op de 3voor12 Den Haag Clubtour in O’Casey’s en op Prinsjesnach. Wel probeert de band nu ook wat meer de focus te leggen op het opnemen van muziek. “We zijn zo druk geweest met shows spelen, dat je gemakkelijk kan vergeten dat er ook muziek uitgebracht moet worden. Daar gaan we goed de tijd voor nemen.” Al met al lijkt het erop dat Cosmo nog lang niet uitgespeeld is.