Het is weer bijna tijd voor Sniester en we weten allemaal wat dat betekent: kattenkwaad, veel gitaarbands en een mascotte in de vorm van een zwarte kat die op de een of andere manier geen ongeluk brengt. Met maar liefst honderd acts en een aardige delegatie uit de Hofstad zelf, hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en aan de Haagse acts de belangrijkste vraag gesteld: waar moeten je heen als bezoeker? Dit is deel één van de Haagse lichting.

DUNN

Timothy Dunn, oftewel DUNN is bezig met het voltooien van een tweede EP. Wellicht ken je hem nog als de bassist van The Great Communicators. Dit tweede werk verkent verschillende aspecten van de vraag of mensen al dan niet over volledige vrije wil beschikken. Normaliter iets wat je zou willen onderzoeken en de bevindingen zou willen publiceren in een vakblad, maar Timothy besluit om dit met zijn muzikale kunsten verder te verkennen. Wij bespraken afgelopen maand al de single 'The Loom' en waren daar al enthousiast over.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar Dunn komen kijken?
Dunn
is voor de nieuwsgierigen. Progpop, wat is dat? Live-looping? Alleen maar zang, bas en een drumcomputer? David Bowie, Frank Zappa, The Beatles, King Crimson, Queen, dat allemaal in een blender.

Wat is jouw favoriete Sniesterherinnering?
Hoewel ik Sniester al vaker bezocht en bespeeld heb, moet ik zeggen dat de Zwarte Ruiter-show met The Great Communicators op Sniester 2015 een fijn avontuur was. Naast dat we een toffe show speelden, stonden er veel coole bands op de line-up waaronder ook veel vrienden en bekenden. Samen maakte dat een onvergetelijke editie.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jou zien?
Er staan weer heel veel toffe en bijzondere acts op de line-up waardoor ik er niet één kan kiezen. Persoonlijk kijk ik reikhalzend uit naar de shows van Het Universumpje, Guerrilla Radio en Plonki. Maar ik weet zeker dat je naar een willekeurige band kan gaan en iets vets gaat zien.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Haha, relevante vraag natuurlijk, maar over het algemeen ben ik vrij braaf, al straalt mijn muziek dat niet per se uit. Ik bluf mijzelf weleens een backstage in om nog even een extra biertje mee te sneaken, maar veel verder dan dat zal het niet gaan.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
´Analysis Paralysis.´ Dit is de eerste single van de EP Agency die 28 juni uitkomt (met een releaseshow in PAARD op 28 juni). Hier zitten ook wat meer ruige gitaarleads in en deze past daardoor iets beter bij de esthetiek van dit festival. 

DUNN speelt zaterdag om 15:15 uur bij Achterom 27

Libertat

Minimale beats, check. Punkbaslijnen met een hook, check. Dat schreeuwt postpunk. Libertat houdt het qua opzet simpel, maar brengt het met frisse energieke chaos. Eerste single 'Rearrange' kwam vier maanden geleden uit en nu is het duo, ook bekend van Midnight Marc and The Invaders, klaar voor Sniester. 

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Er zijn natuurlijk genoeg traditionele “gitaar-bas-drum-bandjes”, maar wij pakken het net ff anders door met een mysterieuze flightcase ('ja, wat zit erin dan?') en een rood kinder-basgitaartje zoveel mogelijk decibellen te produceren!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Wij zijn er altijd bij, maar er is ons vrij weinig van bijgebleven, blame it on the beer... Wat ons wel bij bleef was die ene band in het Koorenhuis waarvan de frontman vakkundig midden in de zaal besloot om te gaan kotsen. Alle gekkigheid op een stokkie, er zijn teveel goede Sniester herinneringen om op te noemen!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Is dit een strikvraag? Alles natuurlijk!

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Gevoelig onderwerp, wij houden graag onze VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Als je een voorproefje van ons wil, kan je hier de livesessie in de keuken van Bouke zien.

Libertat speelt op zaterdag om 14:15 uur in de Poortbar en om 19:45 uur in de Grote Zaal van PAARD

Subrockers

Powerchords, trillende drumvellen en licht groovende baspatronen. Juist, dat is de omschrijving van Subrockers en klinkt als de perfecte Sniesterband. Bij deze act zit de energie zowel op als van het podium helemaal in orde. Vandaar dat we nieuwsgierig zijn naar hun favoriete Sniesterherinneringen. Wij laten ons alvast verleiden naar de moshpit.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar Subrockers komen kijken?
Je moet natuurlijk helemaal niks. Maar als je zin hebt in een pot vuige pub rock-'n-roll met een energieke hanenkam op zang dan ben je op vrijdag om 19:30 uur in de September op de juiste plek. Drink je vast in want met een stuk in je kraag rock je een stuk lekkerder!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Ik heb er eigenlijk maar eentje en dat is de Toy Dolls op Sniester. 

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
TOPROT! 2x! Dikke middelvinger naar Bruines! Terug met de Samenscholing! En dan ook maar meteen de Piraat, Morlock Gallery/SCSI CELL en de Blauwe Aanslag!

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Nooit, wij zijn erg braaf.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
´Taxi Driver´, leuk voor de terugreis allicht.

Subrockers speelt op vrijdag om 19:30 uur in September

Heath

Maak u klaar voor een psychedelische wervelstorm, want ook Heath komt langs op Sniester. Voor wie de uitverkochte releaseshow in het PAARD onlangs heeft gemist (lees het verslag hier) of de avond simpelweg eens wil overdoen, een uitgelezen kans om het kwintet op eigen bodem live te aanschouwen. Verwacht liefde voor muziek, hypnotiserend gitaarspel en een lekkere harmonica, verpakt in een kaleidoscopische, dansbare set. Drummer Dars legt het ons nog eens fijntjes uit.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Haha, altijd zo’n lastige vraag om te beantwoorden… Als je zin hebt om ondergedompeld te worden in een psychedelische luisterervaring in een kelder moet je bij ons zijn in de Grey Space op vrijdag om 20:15 uur!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Dars komt hier al sinds hij 2 turven hoog is (of zolang hij zich kan herinneren in ieder geval), maar… ja, wat ga je kiezen? The Grand East, Frankie & the Witch Fingers, NEED, Tusky, Iguana Death Cult... en die ene keer dat mijn vriendin zichzelf PER ONGELUK in haar been stak met een mes (haha, ja lang verhaal!).

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
JOHN COFFEY!!!!, Magnetic Spacemen, Coopter T, Red Vain, The Tambles, Money & the Man, Plastic Persoon.
 Jeetje, wel erg veel goede namen, hè?

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Ik noem geen namen, maar die ene keer dat iemand uit de band per ongeluk bij een wietplantage heeft ingebroken op z’n twintigste? Of die ene keer op de middelbare school. Een paar punaises op de stoel gelegd van een klasgenootje. Dat heeft hij mij niet in dank afgenomen… Good times.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
´Valley of the Sun´, minuut 10:19, een stukje van het einde van het album. Het is heavy en het is chaos; iets wat je óók bij ons kunt verwachten!

En nog even een korte shout naar de hele Sniester-crew, voor het wederom opzetten van het meest gewaardeerde festival van Den Haag. We <3 Sniester!

Heath speelt op vrijdag om 20:15 uur in The Grey Space In The Middle

Eelco

Zaterdag trapt Eelco de tweede festivaldag af en zal dat naar eigen zeggen met "een gestrekt been" doen. Eerder deze maand is langspeler Een Verhaal Over Leven online gegaan en wordt op Sniester voor het eerst live gebracht, samen met zijn vaste DJ en twee gitaristen. Precies de act die je wilt zien als je 'naar van alles' luistert. Eelco neemt dat namelijk serieus en brengt allerlei soorten genres samen met een Nederlandstalig sausje. Plus, leuk feitje, de fysieke versie van dat album zal op Sniester voor het eerst verkrijgbaar zijn.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Verwacht veel energie, heel veel vrolijke, aanstekelijke energie. Humor, creativiteit, een beetje drama en een hoop power. Pop, punk, rock, hiphop, hyperpop, drum 'n' bass en meer. Nederlandstalige muziek heb je waarschijnlijk nog nooit zo gehoord.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
In 2017 stond ik met mijn toenmalige act Rät N FrikK op Sniester, in de Blauwe Kamer. Dat is geloof ik een soort vergaderruimte boven Hoender en Hop op de Grote Markt. We maakte in die tijd een beetje Yellowclaw-achtige bassmuziek, gecombineerd met hardstyle. Het publiek ging tijdens die show zo hard los, dat de vloer (oftewel, het plafond van de Hoender) het begon te begeven. Marco, de organisator van Sniester kwam toen halverwege de show zeggen dat we helaas moesten stoppen omdat het te gevaarlijk werd. Ik heb toen ter plekke met hem onderhandeld over of we mochten doorspelen. Uiteindelijk was de compromis: nog één nummer, maar het publiek moest gaan zitten. Dus zo hebben we toch nog een toegift gedaan, met een zittende ovatie als resultaat. Dit alles is trouwens de reden dat er nu steunpilaren staan in het looppad van de Hoender.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
HALF CAB
heb ik in de Zwarte Ruiter gezien en dat vond ik heel dope! Ik ga echt lekker op die klassieke skatepunk/poppunk sound en ze hebben goede energie, dus hun zou ik willen aanraden. En Guerilla Radio, die zag ook ooit voor het eerst in de Ruiter. Als je een tribute-band bent van de vetste band ooit (naar mijn mening), moet je van goede huize komen, en dat zijn deze gasten absoluut. Keihard!

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Ik haal eigenlijk nog veel te vaak kattenkwaad uit, maar iets wat mij meteen te binnen schiet is een moment van vorige zomer. Toen liep ik samen met mijn dj terug van een illegaal feestje, en kwamen we opeens langs een festivalterrein met alle lichten nog aan. Het bleek dat ze het niet hadden afgebroken, omdat ze alles zouden gaan hergebruiken voor een ander festival. Daardoor stond alles er nog, maar onbemand. We konden die kans niet laten schieten en zijn toen stiekem het terrein opgeslopen en de mainstage opgeklommen. We hebben alles netjes achtergelaten, maar wel de grootste lol gehad.
 
Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?

Mijn song 'misfit'. Deze song geeft perfect de toon aan van mijn album en mijn show: brutaal, eigenwijs en uniek.

Eelco speelt op zaterdag om 13:30 uur in de Poortzaal

Motion Pictures

Weleens het gevoel gehad dat je voeten de grond verlaten en de muziek het overneemt? Motion Pictures is een groep die al het zweverige en melancholische van RadioheadGorillaz en Tame Impala in een doorzichtige bal heeft gestopt. Deze act primeurt op Sniester en bandlid Frank praat ons bij.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Omdat dit het eerste optreden van Motion Pictures ooit is en daar wil je bij zijn. Voor het eerst met z'n allen naar Hotel Earth. We starten om 14:45 uur, dus een stevige aperitivo voor het avondmaal.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
2015 was een heel mooi jaar toen we Bombay en The Womb kort na elkaar zagen spelen, bijgekomen van de één, hup door naar de ander!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Het Universumpje
! Retestrakke band met toffe arrangementen. Benieuwd naar de show, nu ze weer terug zijn met een nieuwe plaat.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Ben op mijn hoogtepunt gestopt, maar lang geleden dus deze vraag prikkelt wel...

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
'Come as you are' van Nirvana. Bij mij mag je zijn wie je bent, mooi idee toch? Eerste song waarmee we samen op een podium hebben gestaan. 

Motion Pictures speelt op zaterdag om 14:45 uur in de O'Casey's

Wodan Boys

Behoeven deze boys nog een aankondiging? De Haagse rockers van Wodan Boys hebben diverse Sniesterpodia al met de grond gelijk gemaakt en komen het dit jaar nog eens een keer dunnetjes overdoen. Explosief, scheurend en een beetje ondeugend: Wodan Boys is misschien wel de belichaming van dit mooie Haagse festival. Gitarist en zanger Thomas van der Want is het met ons eens en was zo vriendelijk om onze vragen te beantwoorden.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Mensen die erbij waren in 2021 en 2022 weten het. Wodan Boys op Sniester is als een tijger in de jungle zien. Je ziet het niet elke dag en toch voel je aan alles dat het bij elkaar hoort. Tel daarbij op dat we nog nooit in de Grote Zaal van het Paard hebben gespeeld, dus ik hoop dat iedereen komt. Anders word ik onzeker en dat past niet bij m’n gitaar.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Heel eerlijk de show van Wodan Boys op Sniester 2021. Dat was onze tweede show ooit en de eerste sinds Covid. Die had een bijzondere sfeer. Zo’n gevoel dat het meer om het samenzijn gaat dan om de band die er speelt. Ik heb ook een keer Dirk gezien. Ik vind dat het echt een megagoede band.  

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Plonki.
Dat is het soloproject van Pleun Stork (van Thames, Captain Scarlet, etc). Ik heb nog niks gehoord behalve dat het vet is. En Het Universumpje.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Echt geen idee, wij lezen alleen maar het Financieele Dagblad en spelen schaak. 

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Survivor - 'Eye of the Tiger.' De Sniesterkat is eigenlijk een tijger. Bijtertje, hoor.

Wodan Boys speelt op vrijdag om 23:15 uur in de Grote Zaal van PAARD