“Er gebeurt te weinig in de Haagse nacht.” Is een veelgehoorde uitspraak als het over het uitgaanscircuit in de stad gaat. Richard de Mos vergeleek het tijdens zijn campagne zelfs, overdrijvend, met het nachtleven in het Limburgse Schin op Geul. Maar met een nieuwe nachtvisie en een aantal gemotiveerde partijen moet het allemaal nog spannender worden. Zeker nu grote speler PAARD zich ook mengt in de discussie. Het poppodium hostte al tijden meerdere clubnachten, maar nu wordt dit programma uitgebreid, verfijnd en ondergebracht onder de noemer CLUB PAARD.

In het doolhof van kantoren van het poppodium ontmoeten wij Bright Nshuti, onder andere (nacht)programmeur bij PAARD en mede-oprichter van, de populaire clubnacht Mama Africa. “We zijn anders naar het nachtprogramma gaan kijken.”, vertelt Nshuti. “We hebben een aantal nieuwe concepten als: queer-dansprogramma Q, indie-clubnacht Alt en The Spot dat zich meer richt op hiphop, grime en trap, maar ook vertrouwde concepten als 80s90sNULLIES en Mama Africa blijven bestaan.” Daarnaast geeft Bright aan dat de focus niet meer enkel ligt op nachten die tot vier á vijf uur in de ochtend doorgaan, maar dat er met een nieuw concept als Mulatu Listening Bar, waar een DJ, in een meer relaxte setting, een luistersessie organiseert en toelichting geeft op nummers.

Een van de meest interessante nieuwe concepten op het lijstje van Bright is CLUB PAARD Invites. “Hier willen we credible DJ’s boeken en die koppelen aan andere, misschien zelfs lokale, DJ’s in hetzelfde genre. Zo willen we ook wat gedurfder programmeren in de nacht.” “We willen aan de ene kant inspelen op waar vraag naar is in de stad, maar aan de andere kant willen we cureren en het danspubliek opvoeden door ze te introduceren aan nieuwe muziek.”, aldus Bright. “Den Haag moet haar kleuren laten zien en die veelzijdigheid willen we goed representeren in ons nachtprogramma.”

Clubsfeer

“Mensen moeten een reden hebben om naar PAARD te komen. Het leek op een gegeven moment weleens dat er groepen mensen waren die niet wisten dat er ook nachtprogramma was en dat zij alleen voor het poppodium kwamen en andersom. Wij willen ervoor zorgen dat zij allebei kunnen bezoeken.” Om deze nieuwe koers te verduidelijken is er speciaal voor CLUB PAARD een huisstijl ontworpen, krijgt het een specifieke pagina op de website zodat er in een oogopslag duidelijkheid is over het nachtprogramma en gaat er op de socials meer aandacht voor komen. Maar de echte blikvanger is het lichtobject dat PIP-oprichter David Schoch in opdracht van PAARD maakt. Dit wordt midden in de Grote Zaal opgehangen en wordt tijdens CLUB PAARD-nachten extra belicht om het geheel nog meer herkenbaar te maken.

Voor wie ooit in een stad als Berlijn uit is geweest, is bekend dat aankleding en sfeer in een club van groot belang is. PAARD is ontworpen als poppodium en de Grote Zaal is aan het eind van de rit een zwarte doos met een podium, maar zonder echt onderscheidende aankledingselementen. Hoe gaat dit anders zijn tijdens de CLUB PAARD-avonden? “Door mijn eigen evenementen bezoek in zo’n twintig poppodia per jaar tijdens clubnachten, dit is iets waar ik wel langer over na heb gedacht.”, begint Bright. “De zaal moet verschillende concepten kunnen dienen, dus het blijft een beetje beperkt. Wel willen we met een partner samenwerken om meer decor te realiseren en dan bedoel ik niet alleen banners op de balkons, maar ook toffe objecten waardoor het toch meer sfeer krijgt.” Bright benoemt dat de foyer met een aantal decorstukken aangekleed kan worden, dat er kunstwerken in de gangen geplaatst kunnen worden en er wordt gekeken met de technische afdeling van PAARD hoe de kleuren in de gangen aangepast kunnen worden.

“Er moet een echte switch komen tussen het avond- en nachtprogramma en bij elke clubnacht zou een ander gevoel moeten worden gecreëerd.” Verder verwijst de programmeur naar de mogelijkheid om het balkon van de Grote Zaal uit te rijden waardoor er een soort boksring ontstaat. Iets dat we een aantal jaren terug tijdens Sniester zagen en waar PAARD binnenkort een hele reeks 360˚ concerten mee heeft gepland. “Die arenasetting gaat sowieso terugkomen en we zijn ook aan het denken om een soort boilerroom te creëren. Dan zetten we podiumonderdelen achter de DJ-booth waarop het publiek op het podium kan dansen. Zo wordt de zaal een groot geheel.”

Safe clubbing

Iets wat volgens PAARD een van de cruciale elementen is voor een goede avond uit, is samen te vatten onder de noemer safe clubbing. Een veilige, gezellige uitgaanssfeer voor iedere aanwezige, ook hieraan wordt hard gewerkt volgens Nshuti. “Er is een gedragscode opgesteld waaraan bezoekers zich dienen te houden, mocht iemand zich dan toch niet op diens gemak voelen, kan deze persoon een bericht sturen naar een nieuw Whatsapp-nummer, waarna deze klacht wordt behandeld.” Ook heeft het gehele barpersoneel een cursus gevolgd waarin ze leerden hoe om te gaan met alle problemen die tijdens een clubavond zouden kunnen ontstaan en zijn alle toiletten genderneutraal gemaakt. “We willen zo veel mogelijk problemen voorkomen en ervoor zorgen dat mensen zich veilig en thuis voelen als ze hier aan het dansen zijn.”

Een ander, onvermijdelijk, aspect van veiligheid in het nachtleven is gekoppeld aan excessen in de vorm van drank- en drugsgebruik. Volgens Bright kunnen dergelijke situaties niet voorkomen worden, maar kan er wel voor goede voorlichting worden gezorgd. “Om op eventuele probleem vooruit te lopen, hebben wij een samenwerking met Unity. Op avonden waar veel elektronische dansmuziek wordt gedraaid, zal Unity ook zelf aanwezig zijn zodat mensen voorlichting kunnen krijgen over bepaalde drugs.” Daarbij benadrukt Bright dat er altijd goed gefouilleerd wordt en dat er geen drugs mogen worden meegenomen naar PAARD. “Wel willen we hier meer aandacht aan gaan besteden op de sociale media. Dat mensen weten dat áls ze wat gebruiken ze goed moeten opletten met wat ze doen en dat als er problemen zijn het beveiligingspersoneel altijd kan helpen.” Op deze manier probeert PAARD de drempel om dit soort problemen aan te kaarten, te verlagen.

Bright Nshuti

Memorabele momenten

Volgens Bright is het concept van CLUB PAARD geslaagd als er straks een platform is voor iedereen die iets leuks wil doen in de nacht. “Als mensen zelf de stap naar CLUB PAARD zetten ben ik tevreden. We willen ervoor zorgen dat er voor ieder wat wils is, dat de concepten goed draaien en de feedback van bezoekers goed is.” Het gaat Bright niet om bezoekersaantallen of omzet, dat is niet waar het nachtleven om draait. “We willen memorabele momenten creëren en ervoor zorgen dat iedereen een onvergetelijke avond heeft.”

De eerste drie CLUB PAARD INVITES vinden plaats op:

  • 28 september: Legowelt
  • 9 november: Tsepo & Ineffekt
  • 7 december: Lefto

Tickets zijn te verkrijgen via de website van PAARD