Røyking betekent roken in het Noors. De rookwolken komen ook van de gelijknamige band. Het is punk in de zuiverste vorm. Dat punk meer betekent dan zo ongetalenteerd mogelijk muziekinstrumenten bespelen en politieke slogans de zaal inschreeuwen die je zelf half begrijpt; dat bewijst Røyking, en dan vooral Emma. De ironie die punk eigen is, ligt niet alleen besloten in de songteksten van Røyking, het zit 'm daarbovenop in de performance van Emma. Bij de optredens zingt ze niet springend, maar staat ze romanesk, iets lijzig, als Nico van The Velvet Underground, terwijl om haar heen de andere bandleden ruig los gaan. Dat roept vragen op!

Wat is je volledige naam?
Eleanoor de Boer.

Wat is je geboortedatum en geboorteplaats?
26 februari 1991 in Utrecht.

Heb je huisdieren?
Een hond, een lieve Berner Sennen: Maple Syrup.

Wat doe je aan sport?
Elke week optreden is ook al sport. Ik heb wel sportschoolabonnement hoor, ingelijst aan de muur. nee grapje. Ik was er twee jaar geleden nog.

Wat is je beste gewoonte?
Wat een kutvraag! Misschien dat je dat beter aan mijn vrienden kunt vragen? Euh... Ik ben best aardig?

Wat is je slechtste gewoonte?
Gigantisch uitstelgedrag! Ik ben heel erg goed in dingen niet doen. En dan lig ik wakker over het feit dat ik het wel had moeten doen. Dat ik dit wel gelijk kan benoemen en mijn beste gewoonte niet, dat zegt wellicht ook wat over mij.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Het is meer dan een actie, eigenlijk. Als ik net iets teveel gedronken heb, kan ik niet zo goed articuleren. Dan ben ik net zo dronken als de rest, maar dan mag ik niet meer naar binnen bij Paardcafé omdat ik ladderzat overkom. En dan mogen de rest van mijn vrienden wel naar binnen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Bij gebrek aan een goede muziekwinkel moet je eigenlijk wel bestellen. Dus vooral dingen voor de band.

Wat is het eerste wat je doet als je opstaat?
Eerst ga ik de hond voeren, dan koffiezetten en dan terug naar bed. Ik draai me om, tik Wijnand aan en vraag: "Wil jij koffie halen?"

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het Zuiderstrand en de duinen. Dat heb ik echt leren waarderen sinds ik in Den Haag woon. Ik vind het heerlijk om naar de zee te kijken.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Een plek waar alles samenkomt: een podium, platenwinkel, instrumentenwinkel. Ik was in Tokyo bij Tower Records. Wat daar zo tof is: je kan er gitaren kopen, boeken, synthesizers, een biertje en er is een poppodium. Waarom kan dat niet hier?  

Wat is je stamkroeg?
Ned Kelly's, want daar werkt de meest sexy barman van Den Haag: Djordy! Ook hebben we daar  het eerste optreden gehad met Røyking.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Dan ga ik toch even pluggen waar ik werk: Art-S-Cool! Maar echt, dat vind ik echt goed. We geven gratis kunstlessen aan kinderen en jongeren in De Schilderswijk en in andere wijken waar ze minder tijd en geld voor hebben om kunstlessen te nemen. Kunst en cultuur is voor iedereen en mag niet een eliteding zijn.

Wat is de Haagse band van het moment?
COCO COCAINE. Het was altijd al mijn droom om electroduo te beginnen met zang en gitaar. En COCO COCAINE doet dat gewoon!

Wat vind je van shoegaze?
Heerlijk! Vooral Japanse shoegaze en dreampop. Van mij mag Røyking ook wel eens een shoegaze doen. Ik kom zelf uit '91; dat is een geweldig shoegazejaar. Heel veel distortion en galm.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Het hele idee dat Den Haag een rockstad is. Ik kom zelf uit Utrecht en daar is niets minder aan bandjes. Om echt een rockstad te zijn, mag er hier wel eens wat meer open in plaats van dat er dingen dicht worden gegooid. Ik ga telkens ergens heen, naar een gave plek, en dan gaat het weer dicht: Barakka Bash, Fast surfdorp, de Samenscholing... allemaal dicht. Zo fijn was dat: BYOB, en allemaal bandjes, lekker eten.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Popradar! Voor ik iets met muziek deed, kende ik het helemaal niet. Als je dan naar Winterfest kijkt: zo’n gaaf binnenfestival. En ze zijn zo lief daar. Ze komen je echt tegemoet in wat je nodig hebt, waarbij het niet gaat om zoveel mogelijk centen te verdienen. We vroegen om een filmpje op te nemen en daar deden ze superchill over, kostte ons niets.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met mijn hond! Lijkt me wel chill om de hele dag dutjes te doen, beetje aangehaald worden, beetje lopen. Toen ze nog een puppy was, een wollig bolletje, reageerde iedereen zo enthousiast dat het wel leek of we celebrities waren!

Waar kun je ‘s nachts van wakker liggen?
Mijn werk. Als ik dan mijn uitstelgedrag weer eens heb laten gaan, loop ik achter de feiten aan, lig ik in bed mailtjes te beantwoorden, met Røyking heb ik dat helemaal niet. Dat is gewoon leuk, daar haal ik juist energie uit.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Wat een kutvraag zeg! Ik ben de laatste jaren twee vrienden verloren. Eentje door een vliegtuigongeluk en eentje door zelfmoord. Dus als je het niet erg vindt, wil ik even niet met de dood bezig zijn. Ik ben bezig met het leven omdat zij dit niet meer kunnen. Dus ik ben bezig met de soundtrack van het leven.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
'Liever lui dan moe' en ja, eigenlijk alles van Røyking. Ik ben mijn eigen grootste fan. Verder heb ik laatst  45ACIDBABIES ontdekt. Ook Sniff heb ik op repeat staan.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Pokémonkaarten! Ik speel ook met die kaarten, zo leuk! Ik moet nog eens naar een toernooi of zo.

Hoeveel tattoos en/of piercing heb je?
Een navelpiercing, geen tattoos.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Fucking Suzan en Freek. Nu ja, zie onze 1 april post op Insta. Ze doen ook hun best, ik weet het. We hebben ze ook wel eens gevraagd of ze in ons voorprogramma willen spelen. Echt, ik geloof echt wel dat het hele aardige mensen zijn, aardiger dan ik misschien wel. Maar jezus: wat een huisvrouwenmuziek!

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mijn notitieblok op mijn telefoon waar ik al tien jaar observaties en ideeën opschrijf of is het langer? Even denken hoor. Ja, al 13 jaar! Als ik dan moet schrijven, ga ik daar doorheen. Verder schrijf ik over alledaagse dingen. Het kan ook gewoon lekker nergens over gaan, immers.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zei altijd dat ik nooit uit Utrecht zou vertrekken. En nu zit ik hier en ben ik ontzettend blij dat ik niet meer in Utrecht woon: ik ben hier op mijn plek. Dus ik durf niets te voorspellen.

Doorgeefvraag van Miriam Hochberg: Wat weegt zwaarder: de waarheid of geluk? Of ander gezegd: leef je liever in een prettige illusie of in een waarheid die misschien minder fijn is?
Ik denk dat een prettige illusie heel snel saai wordt. Dat is een beetje zo'n kwestie als 'zonder slecht geen goed, zonder duister geen licht'. Er is vrij weinig nuance te vinden in een prettige illusie. Het klinkt mij dan ook behoorlijk dystopisch in de oren. Ik denk ook niet dat we een prettige illusie gelijk kunnen trekken aan geluk. Geluk zit in de kleinste dingen, zoals in het weten van de waarheid en er vrede mee vinden als die waarheid tegenvalt. Plus, ik put veel inspiratie uit discontent. De wereld is geen happy slappy place en zal dat ook nooit worden. Pijn hoort bij het leven, pijn tekent je. En wetend dat niet alles makkelijk is, en dat ook niet hoeft te zijn, maakt mij juist weer gelukkig. Dan kan je extra trots zijn op het doorstaan van de moeilijke momenten.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Van wat voor soort snoep word jij het meest nostalgisch?