Paardcafé kon als felbegeerd podium voor beginnende bands natuurlijk niet ontbreken in onze clubtour. We besloten de avond hier volledig in het teken te zetten van aanstormende Nederlandstalige artiesten, van legende Thor Kissing tot Nederpopbelofte IMBOS: acts die je als Haagse muziekliefhebber zeker een keer gezien moet hebben. Maar er is meer! Het programma van het Paardcafé wordt namelijk geopend door onze eigen Eric Speelt liedjes én Bennie Beenham zal de Clubtour er aan het einde van de avond in stijl afsluiten. Loop ook zeker even een rondje, want tot 15 oktober is onze eigen foto-expositie in het Paardcafé te bewonderen, met werk van Haagse (3voor12-)fotografen die lokale muzieklegendes in beeld hebben gebracht. Reden genoeg dus, om er lekker de hele avond te blijven plakken. Maar toch nog even terug naar de line-up van aanstaande vrijdag, want wie zijn deze artiesten eigenlijk? Maak hier kennis met het Clubtourprogramma van het Paardcafé!

IMBOS

Wie ben je en wat maak je voor muziek?
Ik ben Jelle Imbos en mijn artiestennaam is IMBOS. Ik maak Nederlandse Nederpop die op de jaren ‘80 is geïnspireerd. Waarom Nederlandstalig? Ik heb eigenlijk heel lang niet in het Nederlands gezongen of naar Nederlandstalige artiesten geluisterd, behalve dan naar usual suspects zoals Doe Maar en Boudewijn de Groot. Enkele jaren geleden veranderde dat toen er in mijn privéleven veel dingen gebeurden in korte tijd. Mijn toenmalige project, Pin Up Club, kostte toen teveel tijd en ik had ook niet zoveel zin meer om elektronische muziek te maken. Hoewel ik probeerde om er gevoel in te stoppen, kon ik mijn emoties niet meer in de muziek kwijt. Ik ben toen weer veel nummers gaan schrijven en ben uiteindelijk toch op Nederlandstalig uitgekomen, omdat het de muziek veel persoonlijker maakt.

Waarom moeten we 13 oktober naar je komen kijken?
Je moet bij mij komen kijken voor de leukste, meest energieke show met veel humor én een kleine boodschap. Het wordt een echt feestje met een serieuze ondertoon. Ik heb daarnaast twee mooie zangeressen mee en een vet leuke toetsenist die ook echt een showman is. Ik hoop dat ik met mijn show mensen met een euforisch gevoel het weekend in stuur.

Welke andere act zou je zelf graag willen zien op 13 oktober?
Meyendel is mijn Nederlandstalige evenknie, we strijden allebei voor een betere wereld op onze eigen manier. Ik voel wat ze doen en ik vind de muziek erg mooi en de teksten mooi geschreven. Daarnaast zijn het gewoon hele aardige jongens. Ze hebben ook in mijn voorprogramma gespeeld toen ik mijn EP releasete. Wat ik ook erg leuk vind, is Thor Kissing. Ik vind het tof dat we op hetzelfde podium staan, want het is een bijzondere artiest en ik ben erg benieuwd hoe dat live klinkt.

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse Popweek?
Twee jaar geleden is één van mijn liedjes door de beiaardier in de Grote Kerk gespeeld. Ik vond het zó vet en zo´n grote eer dat een melodie van jezelf via zo´n eeuwenoud klokkenspel door de stad galmt. Dat is wel echt mijn favoriete herinnering.

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jou nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
Ik vind jullie al best volwassen. Volgens mij zijn jullie nog steeds de grootste lokale afdeling van 3voor12 en jullie doen goed jullie best om de lokale muziekscene te promoten, terwijl het volgens mij moeilijk is om genoeg mensen te vinden voor alles wat er gebeurt in Den Haag.

Wat deed je zelf toen je 20 werd?
Ik geloof dat ik toen bezig was met het opnemen van m’n eerste EP met mijn toenmalige band Eons Away. We maakten een mix tussen electronica en folk met een vleugje spacerock, en we blowden veel te veel, haha.

Wat wil je verder nog aan ons kwijt?
Ik ben bezig met een debuutalbum dat hopelijk eind 2024 uitkomt. Ik maak alles praktisch zelf, maar werk voor dit album wel veel samen met gastmuzikanten om mijn werk te verrijken. En ten slotte wil ik zeggen: ga allemaal naar de Popweek en kom vooral naar de clubtour in het Paardcafé, want daar is het beste feestje: een solo-act van iemand die weinig mensen ooit gezien hebben, een optreden van een volgens velen nu al Haagse cultband Thor Kissing, én… een knallende afsluiter van IMBOS.

Imbos

Thor Kissing

Wie ben je en wat maak je voor muziek?
Ik ben Thor Kissing en ik maak weird indiepop. Zo noem ik het zelf omdat het gekkige, maffige indiepopliedjes zijn met odd time signatures en aparte melodietjes. Het is soms ook een beetje geïnspireerd op mijn favoriete band, Cardiacs.

Waarom moeten we 13 oktober naar je komen kijken?
Mensen moeten naar mij komen kijken omdat dat waarschijnlijk hun hele avond gaat veranderen. Of hun leven, dat zou ook kunnen. In elk geval het komende jaar. Ze zullen verbaasd weggaan.

Welke andere act zou je zelf graag willen zien op 13 oktober?
Ik heb vooral gekeken naar wie er met mij in Paardcafé speelt. Eric Speelt Liedjes heb ik niet op Spotify kunnen vinden, en IMBOS ken ik alleen via Das Bob, een DJ uit Utrecht die hem wel eens draait. Ik ben heel benieuwd naar wat voor muziek hij maakt. Ik denk in elk geval dat ik lekker in het Paardcafé blijf plakken.

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse popweek?
Ik ben nog nooit eerder naar de Haagse Popweek geweest, dus die moeten we nog even maken. Ik heb wel een bijzondere herinnering aan een optreden in PAARD in het algemeen: ik ben ooit op het podium geroepen door Alex Kapranos van Franz Ferdinand omdat ik naar hem riep dat ze een outrootje van het nummer ‘Walk Away’ waren vergeten te spelen. Toen mocht ik op het podium komen om dat te zingen. Ik wist de tekst niet, maar ik heb toen wel gelijk even mijn eigen muziek gepromoot.

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jou nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
De alcohol nog even laten staan. Ik vind 21 een betere leeftijd.

Wat deed je zelf toen je 20 werd?
Ik ben toen met mijn vader naar New York City geweest om Simple Minds live te zien. Dat was een hele leuke vakantie, alleen kwamen we er in het vliegutig terug achter dat we Central Park waren vergeten te bezoeken. Ik ga sowieso nog wel een keer terug, want er zijn mensen in Amerika die mijn muziek ook leuk vinden. ik zit in een Discord-server van de Amerikaanse vaporwaveband Death's Dynamic Shroud en daar heb ik mijn huidige muziek wel eens gedeeld. Vooral mijn album Reep valt erg in de smaak, ondanks het feit dat ze het niet kunnen verstaan.

Wat wil je verder nog aan ons kwijt?
Kom vooral kijken 13 oktober! Ik breng die dag ook mijn nieuwe EP uit, Kissing met Dee en Leupen, dus ik neem ook een paar CD´s mee. Als je het leuk vond sta ik ook 28 oktober in De Doelen Studio in Rotterdam met het M.J.H Thompson Volksorkest.

Thor Kissing

Bennie Beenham

Wie ben je en wat maak je voor muziek?
Bennie Beenham is een Haagse feestact. Je kunt ons in Den Haag bijvoorbeeld gezien hebben op het Life I Live Festival, Vlaggetjesdag of het Fruit Festival. Wij maken Nederlandstalige feestmuziek en werkten onder andere samen met K-Liber, Barry Badpak, Elias van Hees en Barry Fest. Bij onze optredens is het vooral feest, met zeer groot gevaar voor polonaises.

Waarom moeten we 13 oktober naar je komen kijken?
We gaan er een heerlijk feestje van maken met toeters, bellen en danseressen op het podium. Het Paardcafé wordt vrijdag voor één keer een Hollands feestcafé.

Welke andere act zou je zelf graag willen zien op 13 oktober?
Natuurlijk kijken wij vooral uit naar Eric Speelt Liedjes. Eric stond ook ooit bij ons op het podium als gastartiest en we zijn blij dat het nu ook goed gaat met zijn solocarrière. We hopen natuurlijk dat hij ook weer een keer met ons mee wil doen...maar misschien is hij daar al te groot voor geworden.

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse popweek?
De maandagavonden op de Grote Markt waren altijd keigezellig. Dan duurde het weekend ook meteen weer een avond langer, konden we extra veel halve liters bier drinken.

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jou nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
3voor12 Den Haag is natuurlijk al hartstikke volwassen, het is juist goed om het kind in jezelf af en toe naar buiten te laten komen. Wij verwachten dus eigenlijk de gehele redactie in polonaise door het Paardcafé vrijdag. Dan is jullie jubileumjaar pas echt compleet, denken wij!

Wat deed je zelf toen je 20 werd?
Waarschijnlijk dronken we toen heel veel bier in de kroeg. Om inspiratie op te doen voor ons huidige repertoire. Daar hebben we nu nog heel veel profijt van.

Wat wil je verder nog aan ons kwijt?
Vrijdag 13 oktober komt ook onze nieuwe single Bier Bier Bier uit, dat we samen met de Brabantse feestact De Tappers hebben opgenomen. En dat is ook precies wat we gaan drinken in het Paardcafé; BIER!

Bennie Beenham

Eric Speelt Liedjes

Wie ben je en wat maak je voor muziek?
Ik ben Eric en ik speel liedjes, dat is eigenlijk alles dat je moet weten. Maar als je echt een omschrijving wilt hebben van wat ik doe, zou ik het licht ludieke nederpop noemen. Een beetje op het snijvlak van kleinkunst en Lucky Fonz III. 

Waarom moeten we 13 oktober naar je komen kijken?
Nou, er staat sowieso een tof programma in het Paardcafé, als je de hele avond daar blijft, weet ik zeker dat je gelukkiger naar huis gaat dan aankwam. Naar mij in het bijzonder moet je komen kijken als je houdt van een beetje lachen, een beetje vervreemding en een beetje socialisme.

Welke andere act zou je zelf graag willen zien op 13 oktober?
Thor Kissing is een legend, nu al. Verder is Meyendel echt een van mijn favoriete Haagse artiesten, IMBOS  is cool, Hermes Barzelini wil ik noemen. Eigenlijk is dat hele programma retespannend. Kon ik maar op meerdere plekken tegelijkertijd zijn.

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse popweek?
Dat zijn er wel veel. Toen ik vroeger in een Ready to Play-bandje speelde, waren dit de bestbezochte shows van het jaar (en ik kon zeggen dat ik met Willie Wartaal, Tears and Marble en Splendid op de poster stond). Verder heb ik een keer de Grote Kerk beklommen en een keer ge-DJ’t op de afsluitende nacht. Mijn absolute hoogtepunt is wel de maandag van de Haagse popweek, die al een aantal jaar niet meer bestaat (serieus, het wordt na zondag plotseling dinsdag!). Op die maandag stonden er door de hele stad echt leuke bands. Een mooi feest altijd.

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jou nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
Bucketlists en dergelijke vind ik stom. Maar okee, ik zou een soort overzichtstentoonstelling van 20 jaar 3voor12 Den Haag wel een kers op de spreekwoordelijke taart vinden. Wat zeg je!? Die is er al!? In het Paardcafé!? Dat moet ik zien!

Wat deed je zelf toen je 20 werd?
Te veel drinken in stomme kroegen en af en toe doen alsof je studeert. Verder speelde ik in dat eerdergenoemde Ready to Play-bandje en dacht ik dat we ooit op Lowlands zouden staan. Dat lukte niet, jammer pech. AVA NOVA, die met OONA ook speelt op de clubtour en ook een absolute aanrader is, zat ook in die band. Misschien komt zij wel ooit op een groter festival te staan. 

Wat wil je verder nog aan ons kwijt?
Kennen jullie de punkband AIVD? Daar ga ik een nummer van coveren. Verder hoop ik dat de eerste klas in de trein wordt afgeschaft evenals de fossiele “subsidies” en ander belastingvoordeel voor de grote vervuilers. Ohja, ik wens 3voor12 Den Haag ook een fijne verjaardag, doe jullie hoofdredacteurs de groeten!

Eric Speelt Liedjes

De 3voor12 Den Haag Clubtour

De 3voor12 Den Haag Clubtour vindt plaats op vrijdag 13 oktober, tijdens de Haagse Popweek. De avond wordt in de Bibliotheek op het Spui afgetrapt met optredens van Meyendel en Ava Nova x Oona waarna het feest zich door de hele stad verspreidt. Zo kan je in het Paardcafé, De Zwarte Ruiter, Amare, O'Casey's en Kompaan Binnenhaven genieten van wat de Haagse muziekscene allemaal te bieden heeft. En als je na al die acts nog energie hebt, ben je welkom in het Paardcafé voor een gezellige afterparty. Hoe laat je waar moet zijn voor jouw favoriete acts zie je hieronder in het blokkenschema.