Dit weekend barst in de Haagse binnenstad de twaalfde editie van het Rewire festival los. Goed, je hebt een ticket gekocht voor Fever Ray, Godspeed You! Black Emperor of Patti Smith. En nu? Om je op het juiste pad te sturen, hebben wij drie routes uitgestippeld op basis van je muzieksmaak.

De avontuurlijke muziekliefhebber

Op een stadsfestival als Rewire zie je graag voornamelijk nieuwe artiesten. Los van de paar acts die je toch al gaat zien adviseren we je om vooral in het PAARD en Amare te blijven. Vergeet niet minimaal één keer een uitstap te maken naar de Nieuwe Kerk of The Grey Space. Deze acts wil je niet missen.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Frank Wienk, oftewel Binkbeats is meestal als een professor een fusie van jazz, funk & soul aan het samenstellen. Op Rewire zien we een andere experimentele kant, namelijk dat van project OHM. Dit multidisciplinaire werk is een samenwerking met Henk Schut waar ze de grenzen van akoestische en elektronische muziek opzoeken.

Vrijdag \ 20:10 & 22:55 \ Korzo - Studio

Rauw, meeslepend en minimaal een 3 op de schaal van richter. Zo klinkt de net uitgebrachte 'Pitch Blender' van Zoë Mc Pherson. Waarschijnlijk uit de diepste krochten van een Berlijns technobunker geboren. Dat is precies de reden waarom je hierbij moet zijn. Alessandra Leone zal tijdens Rewire het visuele aspect op zich nemen.

Vrijdag \ 22:45 \ PAARD II

Sarahsson is het muzikale equivalent van een vlijmscherp mes dat met zo'n enorme kracht op een snijplank terechtkomt waardoor scherven alle kanten op vliegen. Het zal een grauwe ervaring worden, maar desalniettemin onvergetelijk.

Zaterdag \ 22:00 \ PAARD II

Club artiest Slikback met audiovisueel artiest Weirdcore live zien is eigenlijk een vorm van ramptoerisme. Het is allemaal zo extreem, dat genres als techno, jungle en drill nog viezer klinken dan gewoonlijk en wellicht voor een lichaamsuittreding zorgen. 

Zaterdag \ 00:00 \ PAARD I

De Nederlandse DJ upsammy heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd in de clubscene. Met grafisch ontwerper Jonathan Castro worden we op Rewire getrakteerd op een wereldpremière: Germ In A Population of Buildings. Daar kan je veel woorden op loslaten, maar niemand weet exact wat hier gaat plaatsvinden. Deze wilde gok wil je maken.

Zondag \ 19:15 \ Concordia CC

De stevige muziekliefhebber

Laatbloeier? Nee, niet op die manier. Dat je altijd wat later op een festival te vinden bent bedoelen we. Geniet je het meeste van elektronische muziek of rap met een stevige portie pit? Neem 's avonds laat dan een diepe duik in de kelder van The Grey Space in the Middle. En als dat niet werkt kan je vertrouwen op PAARD I of II. Elk jaar is dat een veilige keuze.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Wist je dat je tijdens Rewire gewoon ongegeneerd met je billen kon schudden? Bij Bitter Babe b2b Manuka Honey zal het moeilijk blijken om stil te blijven staan. De scherpe mix van reggaeton, club en baile funk brengt je lager dan verwacht. Verwacht schurende bangers met een scherpe rand.

Vrijdag \ 01:15 \ PAARD II

Infinity Knives & Brian Ennals is urgente experimentele rapmuziek waar je bij het beluisteren vooral goedkeurend met je hoofd knikt. Stevige bassen en rake woorden. Meer hoef je niet te weten om hier bij te zijn. Godspeed You! Black Emperor, die dan in PAARD I speelt is voor jou toch te langdradig.

Zaterdag \ 20:55 \ Concordia CC

Fins duo Amnesia Scanner zullen samen met Freeka Tet tijdens Rewire een set opvoeren onder de noemer snaptrance.webcam. Volgens eigen zeggen is dat iets dat nooit uitgebracht zal worden en je dus live moet meemaken. Duidelijk. Wij doen een voorspelling: onheilspellende industrieel klinkende techno die je stroboscopisch kapotmaakt.

Zaterdag \ 01:15 \ PAARD I

Safety Trance, de alias van Luis Garban, maakt in een bubbel van rauw clubgeluid plaats voor warmte. Luis doet dat door de minst voor de hand liggende genres met elkaar te mengen. Denk reggaeton meets darkwave. Het schijnt overigens dat de beste man met zowel Boys Noize als The Horrors heeft samengewerkt. Dit wil je niet missen.

Zaterdag \ 02:45 \ PAARD II

De feestsoundtrack voor het einde van de wereld. Dat is Zebra Katz. De rapper zit boordevol pakkende hooks en vlezige beats. Eerst sta je met verbazing te kijken. Om vervolgens al springend te verklaren dat dit je nieuwe favoriete artiest is.

Zondag \ 20:30 \ PAARD I

De jazzy muziekliefhebber

Je bent iemand die het liefst vreemde maatsoorten hoort. Hoe interessanter de muziektheorie erachter hoe beter. Zorg ervoor dat je de meeste optredens in Korzo en de verschillende kerken meekrijgt. En vergeet Godspeed You! Black Emperor niet.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Daniel Blumberg presenteert tijdens Rewire nieuw werk genaamd 'Gut'. Daniel zal in de Nieuwe Kerk ongetwijfeld voor rechtop staande haren en kippenvel zorgen. Bloedmooie songs die volledig tot zijn recht gaan komen in een intieme livesetting met sterke akoestiek.

Zaterdag \ 18:00 \ Nieuwe Kerk

Zweverig gitaargepingel, onvoorspelbare dreunen en hectische ritmes. The Dwarfs of East Agouza is gewoon een band gevormd door buitenaardse wezens. Eigenaardige geluiden blijven zich opstapelen. Je blijft geboeid luisteren. Wat gaat er nu komen?

Zaterdag \ 21:45 \ Koorenhuis

Heb je weleens de taal Wolof gehoord? Sélébéyone is een gedurfde crossover act, waar creatief leider Steve Lehman de dragende kracht is. Maciek Lasserre en Steve Lehman spelen als sparrende saxofonisten, terwijl rappers HPrizm en Gaston Bandimic zich in zowel Engels als Wolofs kenbaar maken. Wild.

Zaterdag \ 23:10 \ Koorenhuis

Voor Rewire begrippen is Ghosted iets minder avontuurlijk, toch is de samenwerking tussen Oren Ambarchi, Johan Berthling en Andreas Werliin meer dan het noemen waard. Als een sluipmoordenaar komt de instrumentatie dichterbij, waar langdradige improvisatie opeens tot essentieel luistervoer wordt verheven. Jazz hands!

Zondag \ 14:45 \ Koninklijke Schouwburg

Als je de zondag en Rewire 2023 perfect wil afsluiten, dan raden we aan om naar Zoh Amba met Johan Berthling (Ghosted) en Frank Rosaly af te reizen. Verwacht ritmische avant-garde improvisatie.

Zondag \ 22:00 \ Koorenhuis

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl