Goldband, Son Mieux, Prins S. en de Geit en Lifeless Past. Wat hebben deze bands gemeen? Ze spelen ontzettend veel shows. Lifeless Past is met hun 80s newwave postpunk misschien niet zo bekend als de eerste drie, maar draait toch al een jaar of 10 mee in de scene. En er komt een nieuw album aan. Tijd om zanger en gitarist Injerreau Cijntje de bekende vragenlijst voor te leggen. Waarom wil Injerreau liever stilte op zijn begrafenis? Wat zou hij doen in de toekomst? Welk nummer staat er op de plaat van de allereerste Ninja Turtles film? Op een winderige woensdagavond krijgen we de antwoorden op deze brandende vragen en meer.

Wat is je volledige naam?
Injerreau Quinford Axel Cijntje.

Wat is je geboortedatum en plaats?
1 januari 1984 te Curaçao.

Heb je huisdieren?
Nee, ik heb geen huisdieren. Ik heb ze vroeger gehad, maar weet je, nu past het niet echt in mijn leven. Je moet er ook tijd aan besteden en tijd gebruik ik liever voor mezelf.

Wat doe je aan sport?
Ik doe af en toe aan het skateboarden. Dat heb ik heel lang gedaan. Eigenlijk is het de enige sport wat ik met passie heb beoefend. Meestal ga ik als het lukt in het weekend naar een skatepark bij het Zuiderpark of bij Ary van der Spuy, de Kuil. Soms ook bij het Malieveld, daar heb je een goed skatepark.

Wat is je beste gewoonte?
Als ik aan iets begin, dan blijf ik doorgaan totdat het helemaal af is. Ik hou er niet van om tussenin te stoppen of met een plan te beginnen en af te haken. Dus ik ben best wel gedreven. Als ik een plan heb, dan ben ik ook bijna niet te stoppen. Als iemand dan zegt van ‘maar het regent’, dan denk ik van ‘nee, we zouden dat gaan doen, dus we gaan dat gewoon doen’. Met regen of zonder regen. Het gaat door.

Wat is je slechtste gewoonte?
Het moeten beginnen met dingen. Uitstelgedrag, daar ben ik best wel goed in. Dan heb ik een heel plan en ben ik gemotiveerd, maar die eerste stap om te beginnen... Dat lijkt dan zo’n grote stap. Het voelt moeilijk aan. Meestal is het dan niet zo, je moet het gewoon doen. Ik kan op die eerste stap wel blijven haken.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Weet je, ik schaam me niet zo snel voor dingen. Als ik iets moet bedenken dan zijn het verkeersovertredingen. Ik rijd vaak een tikkie te hard. Ik weet hoe ik het moet doen, want ik weet waar de camera's zijn en ik weet wat de limieten zijn. Maar ja, ik ga altijd de regels een beetje buigen, dus ik rijd altijd een beetje harder dan eigenlijk mag, maar niet gevaarlijk ofzo. Of even parkeren op de stoep, knipperlichten aanzetten. Dat soort dingen. Soms krijg ik wel een boete, maar meestal loopt het goed af. Als ik dan thuis de brievenbus open, dan denk ik elke keer ‘waar ga ik nu een boete voor krijgen?’. Als ik er dan een heb gekregen dan verstop ik die voor mijn vrouw. Dan zet ik het gelijk boven en betaal ik snel.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Instrumenten en effectpedalen. Daar word ik heel blij van. Hoeveel effect pedalen ik nu heb? Een stuk of 20. Over de jaren heen heb ik verschillende gekocht en verzameld. Het geeft me altijd een goed gevoel.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Kijken hoe laat het is en snoozen, zo’n 8 minuten. Dat is net dat extra rustmoment. Daarna opstaan en opschieten, anders kom ik te laat.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik geniet er altijd van als ik op Scheveningen ben, op de boulevard of gewoon op het strand gaan zitten. Ik doe het niet zo vaak. Maar elke keer als ik daar naartoe ga, dan heb ik zoiets van dit moet ik echt vaker doen. Het is bijna om de hoek, maar ik maak daar geen gebruik van. Vooral in de zomerperiode ga ik maar één of twee keer naar Scheveningen. Ik zou vaker willen gaan.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Meer plekken voor muziek en kunst. Meer plekken voor ontplooiing van talent. Ook plekken die dan meer open zijn en ook meer toegang bieden tot alternatievere vormen van kunsten  vormen van muziek. Dat missen we een beetje in Den Haag. Je had De Samenscholing, maar die is nu weg. Er blijft weinig over. Je had vroeger de Vinger, je had de Bazart, die zijn allemaal verdwenen en er is geen vervanging voor gekomen. Dat is een beetje jammer.

Wat is je stamkroeg?
Weet je, ik heb eigenlijk geen stamkroeg in Den Haag. Ik had wel een soort van een stamkroeg, maar die bestaat niet meer. Dat is waar de Kompaan nu is, naast de Florencia. Een kennis van ons had een soort biercafé, dat heette Bierbarry. Daar ging ik vaak heen. Voorheen was het de MingleMush, we gingen daar ook eten. Maar toen was het verhuisd. Sinds corona ga ik niet zo vaak meer uit of naar de kroeg.

Wat is het beste Haagse initiatief?
De Samenscholing. Dat was heel vet en voor mij wel echt een bijzonder initiatief. Het was een combinatie van verschillende projecten. Ze hadden bijvoorbeeld een eetcafé, een vegan restaurant. Het was meer een collectief eigenlijk, dat kansen bood aan de dingen die ik zelf leuk vind, zoals kunst, gedachtegangen, alternatieve ideeën.

Wat is voor jou de Haagse band of act van het moment?
We hebben laatst gespeeld met Trenth, een rockband. Ik vond hun liveshow echt geweldig. Ze hebben goede energie, de goede ruige instelling, echt rock-‘n-roll. Lekker dat punk randje erin. En het zijn ook hele goede muzikanten. Een hele toffe act dus om in de gaten te houden. We gaan ook op 27 juli samen spelen bij hun releaseparty in Cinetol in Amsterdam. Ze hebben Lifeless Past gevraagd om het voorprogramma te doen.

Wat vind je overschat in Haagse scene?
De Grote Markt. Misschien wel omdat het bijna het enige is wat we hebben in Den Haag, waar je live muziek hebt, waar je verschillende soorten mensen tegenkomt. Alternatieve mensen ook. Vroeger had het een ander karakter, maar ik ben ook wat ouder geworden. Als ik nu daarheen ga, dan ken ik bijna niemand. Dan zie ik allemaal andere gezichten. Het is moeilijk om aansluiting te vinden. Dat het overschat is, kan ik ook niet helemaal zeggen, maar voor mij schiet het net een beetje te kort. Ik mis iets, ik hoop op iets meer.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Plekken, zoals de plekken die zijn verdwenen. De Bazart, de Samenscholing, de aandacht voor meer alternatieve vorm van kunst, muziek en andere alternatieve ontplooiing. Dat vind ik wel een beetje onderschat. Bij de Zwarte Ruiter heb je bijvoorbeeld vaak concerten, maar het is te weinig voor alle ideeën en iedereen die muziek maakt. Als je niet binnen dat plaatje past val je er gelijk weer buiten. Daarom denk ik dat er toch wel andere plekken moeten zijn voor mensen die allemaal andere stijlen doen.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
Weet je dat ding is? Ik denk dat iedereen een moeilijk leven heeft. Iedereen heeft zijn eigen struggles. Je kan wel denken ik zou ook die persoon willen zijn, maar als je daar echt goed over na gaat denken, denk je van nee, ik blijf toch liever met mijn eigen issues. Wat me wel interessant lijkt is als ik een dag mag ruilen met zo’n hoog ervaren spiritueel iets zoals een Boeddha of reikimaster. Om een dag te ervaren: hoe voel ik me? Hoe is het om te leven als je op een hoger spiritueel bewustzijn bent? Hoe kijk je naar dingen? Ga je je wat aantrekken van alles of heb je die dag meer rust bijvoorbeeld?
Ach ja, sommige mensen gebruiken drugs en gaan niet naar de reikimaster.

Waar kun je 's nachts wakker van liggen?
Van heel veel dingen, echt de kleinste dingetjes. Als ik in de ochtend vroeg moet opstaan, iets spannends moet doen en ik kan maar 6 uurtjes slapen. Of als ik met muziek bezig ben. Dan ben ik iets aan het maken of iets aan het mixen en dan kan ik het gewoon niet loslaten. Ik blijf tweaken en dingen proberen en dan denk ik: ik kan nog niet naar bed. Mijn brein is dan volop actief. Dan zit ik te werken aan dingen totdat het nergens meer over gaat en ik te moe ben. Aan muziek kan ik wel echt urenlang zitten. Dat ik vergeet dat ik moet slapen. Ik hou ook niet van slapen. Ik wil zoveel dingen doen, het voelt soms alsof de dag gewoon te kort is.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik wil eigenlijk geen muziek hebben op mijn begrafenis. Ik wil gewoon stilte. Een leegte. Rust. Zodat mensen een beetje kunnen reflecteren en met hun gevoelsleven kunnen zijn, zonder afleiding.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister veel naar playlists. Ik luister veel naar muziek als ik in de auto ben. Waar ik de laatste tijd het meest naar luister is op Soundcloud: rap, postpunk en dark wave. Omdat ik zoveel op Soundcloud ben, maakt Soundcloud zelf bepaalde lijsten voor mij. Ik sta heel vaak niet stil bij welke artiesten het zijn. Er zijn ook heel veel namen. Ik spring heel erg van genre naar genre. Van postpunk naar darkwave, van goth naar hiphop. In de zomer luister ik meer naar cumbia en afrobeat, als ik buiten zit in de zon met een biertje.

Wat is jouw grootste guilty pleasure?
Ik ben nog steeds fan van Batman films, de eerste drie. Ik heb ze vroeger echt heel veel gekeken. Laatst keek ik ze weer en ik dacht: ik kan dit gewoon elke dag kijken. Ik kan het hele script meepraten, ik weet alles wat ze gaan zeggen.

Hoeveel tattoos of piercings heb je?
Ik heb geen piercings, maar ik heb wel een 7 tattoos. Ik heb tattoos waarbij ik lang nagedacht heb over een concept, maar ik heb ook tattoos laten zetten door vrienden. Een vriendin van mij die in een shop werkte, vroeg of ik langs kwam om een tattoo te zetten, want ze werkte met een goede collega. Zij begon met de paar lijntjes zetten en later zei ze ‘jij bent echt mijn eerste persoon waarbij ik een tattoo heb gezet’. We waren goede vrienden dus op dat moment vond ik het geinig en cool. En ze heeft het goed gedaan.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was de soundtrack van de Ninja Turtles film. Vanilla Ice had er een nummer op en de Ninja Rap stond er ook op. Toen was ik 9 of 10 jaar oud en nog niet veel met muziek bezig was. Maar ik zag mensen om me heen muziek kopen, dus dat wilde ik ook. En toen zag ik de LP van de Ninja Turtles film, die moest ik hebben. De cover van de film stond erop, dat zag er gewoon heel vet uit.

Welke band of act moet voor altijd zwijgen?
Ze hoeven niet per se te zwijgen, maar af en toe wel even dimmen. Gewoon even niks zeggen. Het gaat juist mis als mensen altijd maar iets willen zeggen. Dan ga je ook verkeerde dingen zeggen. Of dan zeg je dingen zonder na te denken. Ik denk dat veel mensen en bands of artiesten vaak dingen zeggen zonder na te denken en dat zetten ze direct op Twitter ofzo. Daarna gaan ze excuses aanbieden en dan moet het weggehaald worden. Denk ff na voordat je het zegt. Gekke ideeën moeten ze vooral voor zichzelf houden of aan vrienden vertellen, maar niet aan de hele wereld verkondigen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over Morrisey met zijn domme politieke uitspraken of de zanger van Pantera met zijn nazi uitingen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Het kan alles zijn. Het is eigenlijk bijna alles wat ik hoor. Dat probeer ik ergens een soort plek te geven en bepaalde informatie eruit te halen. Dit vinden mensen niet leuk. Hoe pakken zij dat aan? Dat inspireert mij om anders naar mijn eigen kunst te kijken. Zo ga je mee met de tijd en blijf je evolueren. Maar ik kan ook inspiratie halen uit muziek uit films. Ik zat laatst te kijken naar de allereerste Nightmare on Elm Street. In die film zit op een gegeven moment een bepaald stuk met lo-fi drummachine tracks en arpeggio synthesizers, best wel cool eigenlijk. Dat was gemaakt voor dat moment in de film. Heel inspirerend. Ik kreeg bijna zin om te stoppen met de film, mijn spullen te gaan pakken en een beat te gaan maken.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Misschien wel, misschien niet. Het is een beetje onzeker met de weers- en klimaatveranderingen. Ik weet niet of Den Haag over 10 jaar nog zo is als hoe we het nu kennen. Staat het onder water? Misschien moet ik verhuizen ergens richting Duitsland op een heuvel of zo.

Doorgeefvraag van Max: In welk tijdperk zou je een dag willen spenderen en wat zou je op deze dag doen?
In de toekomst, rond 2100. Ik ben benieuwd hoe het leven dan is. Dat is de tijd die nodig is om een grote verandering te zien. Als ik zou zeggen 2055, dan bestaat er de kans dat er niet heel veel is veranderd. Misschien meer telefoons, andere horloges, pinpassen en dat soort dingen.
Het gesprek komt op AI en hoe snel veranderingen daarin gaan.
Oké, als het zo snel gaat, dan zeg ik 10 jaar na die veranderingen. Dan kunnen mensen een beetje bijkomen. ‘Shit, dat ging te hard…’  Ik weet niet of het de beste keuze is, maar ik ben gewoon heel nieuwsgierig. Ik weet dat ik 2100 niet ga meemaken, maar ik zou het wel willen zien. Wat ik dan op zo’n dag zou willen doen? Als het kan op een zwevende hoverboard springen, zoals Marty McFly uit Back To The Future. Gewoon ff chillen, op het hoverboard van Den Haag naar Delft, wat dan aardig snel zal gaan.

Wat zou jij aan de volgende gast willen vragen?
Een gesprek wat ik vaak heb met mensen, is dat mensen zeggen van: ‘Den Haag is saai en Rotterdam is leuk, want Rotterdam heeft dit en dit’. ‘Utrecht is leuk, want het heeft dit en dit’. Waar ik dus benieuwd naar ben: Wat zou jij uit een andere Nederlandse stad naar Den Haag willen halen om zo Den Haag meer op de kaart te zetten qua muziek, kunst en entertainment?