Zijn band speelt op dit moment allerlei shows door heel Nederland met rondreizend stadsfestival Popronde en afgelopen maand is de eerste EP uitgekomen op White Russian Records. We hebben het over Sam Spoorenberg. Punkband STiCKFiGS speelt pas sinds het begin van dit jaar shows, maar het kan goed zijn dat je hem herkent van die andere punkband, Fexet. Of, recenter, als gitarist bij la loye, een indie folk project rondom Anne Lieke Heusinkveld. Voor iemand die al zo lang meedraait in de Haagse scene waren wij zelfs verbaast dat hij nog geen eigen Oh Ja Joh?! had. Hoog tijd om bij te praten dus.

Naam
Samuel Cobi Coenraad Spoorenberg

Geboortedatum en -plaats
24 oktober 1993, geboren en getogen Hagenees.

Heb je huisdieren?
Ja, ik heb een kat en die heet Kip. Hij is super fluffy en ziet er heel erg cute uit, maar schijn bedriegt want het is een echte asshole.

Doe je aan sport?
Skateboarden! Opnieuw eigenlijk, want ik heb het jarenlang niet gedaan en heb het tijdens de coronacrisis weer opgepakt. 

Wat is je beste gewoonte?
Mijn toewijding. Als ik ergens aan begin dan is dat nooit halfslachtig. Op dit moment is dat vooral in mijn band en in relaties zowel met mijn vriendin als de mensen waarvan ik hou.

Wat is je slechtste gewoonte?
Mijn slechtste gewoonte is te laat komen. Ik voel me daardoor wel schuldig als ik dan vaak te laat kom, vandaar dat ik het als een slechte gewoonte bestempel. Het is niet problematisch, maar ik moet er wel op letten.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Op het conservatorium had ik een David Bowie tribute band. De solo van 'Moonage Daydream', dat is echt zo'n epische solo en die heb ik op het podium echt compleet verknald. Zeg maar niveautje Nick Jonas ACM awards. Het voelde extra schaamtevol omdat hij onlangs overleden was en dit was ter ere van zijn muzikale leven.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Baladi Manouche, die zit in de Torenstraat. Ze hebben een hele goede vegan falafel wrap, die je echt moet proberen.

Sam Spoorenburg

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eerlijk? Weer verder slapen op de bank, antwoord Sam lachend. Als ik dan eenmaal op ben moet ik als eerste ontbijten. Ik kan echt niet zonder voedsel in mijn buik de dag beginnen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het duingebied, vooral het Zuiderstrand en Meijendel. Ik hou enorm van de natuur. Het is niet voor niets een mooie stad achter de duinen.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het grootste gemis in Den Haag is een popafdeling op het conservatorium. We worden de pop- of rockstad genoemd en dan is het raar dat Rotterdam, Amsterdam en Utrecht dat wel hebben. Daarnaast moet er meer creatieve broedplaatsen komen. Denk bijvoorbeeld aan iets als de Samenscholing F.A.S.T .surfdorp. Dat soort initiatieven kunnen in Den Haag nooit lang blijven.

Wat is je stamkroeg? 
Ik heb niet echt een stamkroeg, maar als ik er eentje zou kiezen dan zeg ik De Oude Mol. Sowieso het gezelligste café van Den Haag.

Wat is het beste Haagse initiatief? 
Toch wel Ready To Play. Daar ben ik wel heel dankbaar voor, mijn eerste band is daar ontstaan en ik vind het heel belangrijk dat het bestaat en dat daar nog steeds zoveel talent vandaan komt.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Zelf luister ik niet zo heel veel Haagse bands. Ik zou zelf voor Wodan Boys kiezen, dat staat als een huis. Vervolgens begint Sam te lachen en voegt daaraan toe: maar wel als STiCKFiGS in het voorprogramma mag staan natuurlijk.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Misschien een beetje bold, maar eigenlijk is dat de Haagse scene zelf. Er wordt, met name door Haagse muzikanten, altijd vol lof over de Haagse scene gepraat onder het mom van "Muziekstad Den Haag". Gelukkig zien we de laatste tijd wel steeds meer toffe acts uit onze stad komen, maar naar mijn mening is dat zeker niet exclusief uit Den Haag

Wat vind je onderschat in de Haagse Scene?
Dat is een lastige. Ik denk dan aan platenwinkels zoals de Vinyl Grove (aan de Boekhorststraat). Niet per se onderschat, maar wel ondergewaardeerd.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Elon Musk zou ik wel een dag willen ruilen. Niet omdat ik hem wil zijn, maar puur zodat ik al zijn bezit aan de minderbedeelde kan weggeven.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Van ideeën. Ik lig niet zo snel wakker, maar als ik een goed idee heb dan moet het eruit anders kan ik niet slapen.

Welk nummer mag gedraaid worden op je uitvaart?
'Myage' van de Descendents. Dat is gewoon een classic, essentieel voor de punkrock die we nu kennen. En als we het dan toch over classics hebben, dan mag 'Claire de lune' van Claude Debussy ook wel gedraaid worden.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Sinds ik naar Blink-182 ben geweest in de Ziggo Dome onlangs, staat dat weer bijna elke dag aan.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Lastige vraag, want wat voor iemand een guilty pleasure is, is voor de ander weer een meesterwerk. Voor een punkrocker is het misschien wel gek om te horen dat ik Katy Perry echt retegoed vind. Oja, en een tijd terug was ik met mijn vriendin begonnen aan de MTV-serie Laguna Beach. Het begon een beetje als een grap, maar stiekem vond ik het wel heel vermakelijk. Binnen de kortste keren hadden we de hele serie uit.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb één tattoo en dat is een hele bijzondere, die heb ik samen met mijn beste vriend gezet die recent is overleden. Het is een teken dat we als kinderen hebben bedacht. Die hebben we uiteindelijk alle twee ter ere van onze vriendschap laten tatoeëren. Nu is die natuurlijk extra waardevol.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Over The Moon van DI-RECT, bij de Free Record Shop.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Eigenlijk ben ik geen voorstander van bands die moeten zwijgen, hoe slecht je ook bent. Er is wel één nummer waar ik echt altijd al een hekel aan heb gehad en dat is 'Fireflies' van Owl City. Die bliepjes en dingetjes, daar krijg ik echt de kriebels van. Mensen in mijn omgeving zetten het altijd expres aan om me te treiteren. Als er iets is dat je bij mij niet hoeft te draaien dan is dat het wel.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Bij mij komt inspiratie erg willekeurig, het komt vaak van het onderbewuste. Bijvoorbeeld als ik halfslaap dan komen juist de tofste ideeën. Een beetje vergelijkbaar met hoe knappe koppen moeilijke problemen oplosten, zo gebruikte Thomas Edison en Albert Einstein halfslaap in hun voordeel.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Waarschijnlijk wel, maar als dat niet zo is dan zou ik er wel weer terug willen. Het is toch een beetje mijn thuisbasis.

Doorgeefvraag van Alex Keizer: Heb jij een superpower die je niet volledig gebruikt? Houd je je in?
Mijn hele leven ben ik al best wel goed in onzichtbaar zijn, alleen dat probeer ik nu juist af te leren. Ik had namelijk wel eens dat mensen niet door hadden of ik ergens nou wel of niet bij was geweest. Dat gebruikte ik ook in mijn voordeel, zoals met spijbelen. Tegenwoordig hou ik me eigenlijk expres een beetje in als het op mijn superpower aankomt.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke drie dingen in je leven ben je het meest dankbaar voor.

Sam Spoorenburg