Hermes Barzelini is misschien wel de productiefste Haagse rapper. Vrijwel elke maand komt er een single van de artiest uit en zijn EP 'Onkruid Vol 1' werd genomineerd voor een Haagse Popprijs. Ook gaf Barzelini een van de spannendste shows op onze eigen clubtour en is zijn Instagram-presence er een van motivatie en goede boodschappen. Waarom er nog geen Oh Ja Joh?! met Hermes was, is een raadsel, maar nu is dat dan eindelijk opgelost!

Naam
Hercules Gomes, de naam Hermes Barzelini is in de wijk ontstaan. Er was een wijkagent die mij steevast Hermes noemde omdat dat ook een figuur uit de Griekse mythologie is. Uiteindelijk hebben mijn vrienden die bijnaam gehouden, eerst om mij te treiteren maar later hoorde die naam ook bij mij. Verder heb ik geen Griekse roots, de naam Hercules komt vaker voor bij mensen met een Kaapverdische achtergrond.

Geboortedatum en -plaats
3 oktober 1987 in Rotterdam. Rond mijn zesde ben ik naar Den Haag gekomen.

Heb je huisdieren?
Ik heb nu een kat genaamd Migos, naar de trapgroep. Vroeger heb ik ook nog een hond en een hagedis gehad.

Doe je aan sport?
Ja, ik ben vrij fanatiek aan het boksen en ik doe ook nog fitness. Op Instagram deel ik altijd video's van dat ik aan het boksen ben, om de mensen te motiveren die mij volgen. Een beetje zoals Nipsey Hussle (rapper, groot voorbeeld van Hermes, red.) ook zijn volgers wilde motiveren. Ik zet er ook altijd een caption bij zodat mensen geïnspireerd kunnen raken, ik plaats niet enkel een video om op te scheppen.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben humble, ik ben blij met minder, ik roei met de riemen die ik heb en ik kijk niet neer op mensen. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik neem soms teveel hooi op mijn vork, dan laat ik steken vallen. Ik heb voorheen weleens in de knoop gezeten met een release, dan wilde ik te veel in een keer en liep ik constant achter de feiten aan. Er zijn twee releases waar ik niet perse ontevreden over ben, maar die wel beter hadden kunnen zijn als ik ze later had uitgebracht.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik werkte ooit in de keuken, als chef. Een dag kwam er een vrouw aanlopen met een redelijk dikke buik. Ik was iets met zalm aan het klaarmaken waarvan zij zei dat het er lekker uit zag. Ik antwoordde met: ja, dat is heel lekker, maar volgens mij mag u dat niet eten nu u zwanger bent. Nou, je raad het al: ze was niet zwanger en ik stond echt met mijn mond vol tanden. Ik heb duizend keer mijn excuses aangeboden, maar dat had geen zin meer. Ze kwam best vaak langs waar ik werkte, maar ze keek me nooit meer aan.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Een goede pizza, echt zo'n traditionele Italiaanse.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Tegen mijzelf zeggen dat het een goede dag gaat worden. Elke ochtend denk ik: I got this!

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
BEESECHURGERS vind ik een fijne plek. Verder de studio. De laatste tijd kom ik vaak bij de JM studio van JM Fuego, een rapper die ik als gastartiest mee had genomen naar de clubtour van 3voor12 Den Haag. De Grote Markt vind ik ook gewoon chill.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Meer culturele broedplekken. Ik sinds de verkiezingen eigenlijk geen hoop meer voor de culturele sector. Het hangt een beetje als een grijze wolk boven ons hoofd. Maar als er plekken komen waar mensen die muziek maken met andere creatievelingen kunnen samenkomen, zou dat heel fijn zijn voor de scene. Maarja, ik zie het somber in.

Wat is je stamkroeg?
Ik had een stamkroeg, Zero bij de Weimarstraat in de buurt. Maar die is weg.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Du Weef en 54. Zij hebben een goede stempel gedrukt op Den Haag. Mede dankzij hen is er nog steeds wat te doen qua uitgaan op hiphopgebied. Bij Du Weef mag ik ook MC'en op feesten, dat is heel tof. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Goldband denk ik dan. Ik ken Milo ook, hij woonde ook achter mij. Ze zijn heel explosief gegroeid. Ik zag ze ooit op een editie van I Love Hiphop, ze stonden toen in een soort kleine partytent, maar het publiek bleef toestromen. Het toffe is ook dat ze bij de urbanscene contacten hebben. Ze zijn te gast geweest bij Rookworst, de podcast en linken ook daar gewoon. Dat vind ik tof man.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Bezuinigingen op cultuur.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik denk de creatievelingen zelf. Ze weten niet hoe goed ze eigenlijk zijn.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Nipsey Hussle, als hij er nog zou zijn. Hij is nog altijd een van mijn rolmodellen, ik zou willen meemaken hoe hij echt in dat ding zat. De criminele kant van zijn leven zou ik niet mee willen maken dan. Hij heeft zich van gangmember omgeturnd tot zakenman en dat eerste heeft hem achtervolgd omdat hij zijn business in de hood had. Dat zou ik niet perse willen doen, alleen de positieve kanten.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Scenario's die niet kunnen bestaan. Domme dingen. Ik pieker wel veel, zeker als ik een drukke dag heb gehad.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je uitvaart?
'Waves' van Mr. Probz. Dat is een nummer waar ik zeker een speciale band mee heb.

Waar luister je de laatste dagen naar?
UK rap. Grime, trap en meer van dat. Het nieuwe album van Slim check ik veel en ik luister ook naar Abracadabra.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik catch mezelf dat ik naar van die oude nineties top 40 eurodance luister. 'What Is Love' van Haddaway bijvoorbeeld. Die nummers pakken mij wel, het is echt tijdloos.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ik heb er ook geen behoefte aan. Het is niet echt mijn ding.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Slim Shady van Eminem en Dr. Dre. Die had ik op cd gekocht bij de Free Record Shop. Ik ging daar de hele dag naar die CD luisteren op die oude headsets die ze daar hadden. Op een gegeven moment had ik genoeg geld gespaard om de CD echt te kopen. Eminem heeft mij geïnspireerd in het artiestzijn, niet perse door zijn raps maar meer in het hoe je je moet bewegen als muzikant. Dre heeft inspireerd mij als producer vooral.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Takeshi 69, zowel zijn muziek als zijn gesnitch.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik haal mijn inspiratie uit de artiesten waar ik veel naar luister. Nipsey Hussle, maar ook het label Griselda Records. Daar kwam veel originele boombap hiphop in een nieuw jasje op uit. Artiesten als Conway The Machine en Westside Gun kwamen op Griselda uit.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Tien jaar is de max, voor Nederland überhaupt. Ik ga op een gegeven moment terug naar Kaapverdië. Als ik daar ben heb ik het gevoel dat daar mijn geluk ligt. Ik heb daar familie en ik spreek de taal, dus ik kan daar helemaal aarden.

Doorgeefvraag van Roni Dot: Van welk nummer dat door iemand anders is geschreven, zou je willen dat je het zelf geschreven had?
Ik denk 'They Don't Care About Us' van Michael Jackson. Ik ben niet echt fan van hem, maar hij is wel een legende, echt een koning.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is voor jou het ultieme moment dat je gelukkig zou maken?