Billy ter Horst is een bekende in het Haagse metalkoninkrijk. Tegenwoordig is hij gitarist bij melodische death metalband Epistulum. Wij spraken hem in thuisbasis café Cremers waar hij werkt en waar volgens hem werelden bij elkaar komen. Terwijl we op de achtergrond meeknikken op punkklassiekers legt Billy uit welke werelden er allemaal in zijn eigen leven samenkomen.

Naam
Billy Stewart ter Horst.

Geboortedatum en -plaats
21 november 1992 in het Groene Kruis in Gouda.

Heb je huisdieren?
Nee, ik had vroeger wel een Hollandse herder genaamd Joe en ik heb twee ratjes onderhouden.

Doe je aan sport?
Mijn Fit for Free pas verzamelt al een paar maanden stof, maar ik probeer af en toe een paar spiergroepen te doen. Heavy metal is ook eigenlijk een beetje een workout, als je een setlist van drie uur erop hebt zitten dan voel je dat wel.

Wat is je beste gewoonte?
Het beste in mensen proberen te zoeken en dat samen proberen te belichten. Als iemand het moeilijk vindt om iets te uiten, vooral creatief gezien, dan help ik daar graag bij. Ik ben het liefst de verbindende lijm tussen mensen. Iedereen moet op een bepaalde manier gehoord worden.

Wat is je slechtste gewoonte?
Terwijl ik mijn blow oppak, ga ik daar even over nadenken... Ik ben een echte einzelgänger en ik kan wekenlang met mezelf vertoeven, dat is een soort zegening en vergif. Men noemt dit ook wel Hikikomori.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Tijdens een muziekworkshop van mijn middelbare school (Segbroek College) heb ik 'Scotty Doesn't Know' van Eurotrip opgevoerd en de namen vervangen naar de dame die ik toen leuk vond en degene met wie ze vreemdging. Daar heb ik enorm spijt van gehad, want je kan altijd praten over dat soort dingen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Thuisbezorgd is wel een verslaving van mij. Op dit moment is dat de tagliatelle funghi bij La Lanterna.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eerst een bak koffie zetten en dan gaat er, als ik vrij ben, meestal een muziekconcert aan van een Japanse band. Daar komt heel erg de jaren 80 in terug en ik denk dat Westerse bands nog enorm veel kunnen leren van de manier waarop je het publiek in een optreden kan trekken. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De langste tijd is dat het Spellenhuis geweest, waar ik veel Dungeons & Dragons-sessies heb meegemaakt. Nu is dat de Gamestate aan de Grote Markt. Vroeger ging ik ook veel naar de pier voor het schateiland. Een laatste noemenswaardige is de Vinyl Grove in de Boekhorststraat, daar kan je nog echt terecht als je iets specifieks wilt luisteren. Als ik daar naar een voorkeur vraag, dan krijg ik precies wat er in mijn hoofd zit.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Heel Spui weer openbreken, Het was veel leuker toen er nog hoge trappen waren en iedereen alle ruimte had om zijn eigen ding te doen. Nu ziet het er hetzelfde uit als elk andere doorsnee wolkenkrabber aangelegenheid.

Wat is je stamkroeg?
De plek waar ik werk, Café Cremers. Hier ontmoet je mensen over heel de wereld, dus werelden komen hier letterlijk bij elkaar. Ik geniet van een dikke koffie met een jointje erbij, iedereen is hier welkom en er wordt goede muziek gedraaid. Meer hoef ik niet.

Wat is het beste Haagse initiatief?
The Songbook Exchange, opgezet door Martijn Verlinden (Antilounge). Het is echt nodig dat artiesten van verschillende komaf samenkomen en creatief bezig zijn. Naar mijn idee worden metal en punk veelal in een hokje gestopt, terwijl het voor die artiesten ook gaaf is om andere werelden samen te laten komen. Wij deden ook mee aan dit initiatief en coverde 'Bittersweet' van Poison Lolly. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Er gaat geen moment voorbij dat ik niet iets van Lifeless Past aanzet, dat vind ik de meest strakke en consistente band van Den Haag.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Iets overschat vinden vind ik een beetje afdoen aan de liefde die iedereen heeft in Den Haag. Ik heb niet het gevoel dat men in Den Haag er met de pet naar gooit.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De hiphopscene, er zijn in Den Haag zoveel goede gasten die new school met old school mengen. Zelfs instrumenten komen weer terug in de samples. Ik ben heel blij dat we weggaan van die stijve traphype van een paar jaar geleden waar je totaal geen lering uit kon halen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Henry Cavill als hij nog Geralt in The Witcher zou spelen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Een tijd geleden heb ik op een mug gejaagd die achter een muurtje was gevlogen. Die heeft me zeker tweeënhalf uur beziggehouden, omdat het geluid net irritant genoeg was.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je uitvaart?
'Runamal' van Danheim. Het geeft weer hoe je jouw eigen lot in eigen handen kan nemen. Dat zou een inspirerende strijdkreet zijn die ik op mijn begrafenis zou willen meegeven. Daarna mag er gefeest worden.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste tijd luister ik naar allerlei folkgroepen. Op dit moment ben ik heel erg fan van Theodor Bastard, die onder andere triphop in de muziek verwerkt. Ik ben vooral weg van zangeres Yana Veva.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Anime. Daar ben ik enorm fan van. Daarnaast word ik heel erg gegrepen door Japanse commerciële kauwgombal rockbands die een eigen verhaallijn meemaken en bijvoorbeeld fotosetjes van zichzelf verkopen tijdens tours. Het is een scene die ik onbeschaamd heel erg leuk vind, omdat het een oprechte en energieke manier van metal en rock belichaamt.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nee, ik heb geen tattoos of piercings.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kreeg was van een beste vriend, namelijk Rise and Fall, Rage and Grace van The Offspring.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Nirvana. Verschrikkelijk, saai en langzaam. Het moet snel zijn en een drive hebben. Nirvana heeft niets waar ik enthousiast van word.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
In mijn boekenkast heb ik al mijn boeken, films, videogames en rijen aan cd's staan. Die boekenkast staat rechts van mijn bureau en ik pak er elke dag iets uit. Dan lees ik een paragraaf van een boek of een platenhoes en dat inspireert me dan weer. Soms pak ik de soundtrack van bijvoorbeeld The Pirates of the Caribbean of Saw en ga ik daarop jammen. Deze 'nerdkast' is mijn voornaamste bron van inspiratie.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, ik ben een behoorlijke hobbit, dus ik zou het niet erg vinden om over 10 jaar nog steeds in Den Haag te vertoeven. De wiet is hier het beste en de muziek is ook nog steeds hier te vinden. Wat wil je nog meer?

Doorgeefvraag van Hermes Barzelini: Wat is voor jou het ultieme moment dat je gelukkig zou maken?
In een uitverkocht Tokyo Dome spelen. Ik zou mijn broer en geniale hiphop MC meenemen, waar ik erg naar opkijk. Als McGyver deed hij laatst mee aan Holland's Got Talent. Daar freestylede hij geblinddoekt over voorwerpen die hij alleen mocht aanraken.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke plaat zou je jouw ergste vijand nog niet willen toewensen?