Crossing Border, dat komend weekend weer plaatsvindt, is allang uitverkocht. Dus als je na het lezen van deze tips toch nog zou willen gaan, dan heb je dikke pech. Aan de andere kant: Crossing Border heeft altijd een interessant muziekprogramma, dus je had het kunnen weten. In ieder geval: wij lichten hier een paar acts uit het programma waar wij zelf erg naar uitkijken.

Robocobra Quartet

Terug van weggeweest. In 2017 stond Robocobra Quartet al op Crossing Border en spraken wij frontman Chris Ryan over verhalen die blijven hangen, zingeving in de muziek en de dualiteit van twee rollen in een band vervullen. Dit keer staat de band op de bühne met een kersverse plaat “Living Isn’t Easy.” Reken er maar op dat we hiernaar uitkijken.

Vrijdag 4 november | 19.30 uur | Heartbeat Hotel

Dax

Haags talent op Haagse festivals maakt ons altijd net een beetje extra blij. Onze eigenste Dax mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Naast muziek maakt de songwriter ook kunst. En juist deze mix maakt haar zo geschikt voor een festival als Crossing Border, dat draait om de overlap van verschillende vormen van expressie. De muziek van Dax is het best te omschrijven als verhalende lo-fi infiefolk. Deze vrijdag presenteert ze haar nieuwe album: Pockets, dat op 7 oktober uitkwam.

Vrijdag 4 november | 21.30 uur | The Attic

Marissa Nadler

Wie Marissa Nadler noemt, spreekt eigenlijk van een stroming artiesten die bekende genres als American en indiefolk pakken en er een geheel eigen draai aan geven. De artieste nam in 2019 op Droneflower (met Stephen Brodsky) een zijspoor naar een gitzwarte, naar doom neigende sound. En daar staat het laatste werk ‘The Path of the Cloud’ lijnrecht tegenover. Fonkelende en extatische klanken die vooral uitblinken in ambiance en nuance. Wij kijken in ieder geval reikhalzend uit naar het optreden.

Zaterdag 5 november | 20.15 uur | The Raven

Bez

De naam Mark Berry zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Onder zijn bijnaam Bez is hij dan ook een stuk bekender. Bijvoorbeeld van The Happy Mondays, waar hij met zijn maracas zwaaide, niet eens heel goed danste en eigenlijk de mascotte was. Of van de legendarische hoeveelheid drugs die hij tot zich nam. Of van die keer dat hij de Britse Celebrity Big Brother won. Nou, die Bez heeft dus een nieuw boek geschreven, en daar komt hij op Crossing Border over vertellen. Met het leven dat deze man heeft geleid, kan het niet anders dat daar wat mooie verhalen verteld gaan worden.

Zaterdag 5 november | 21.30 uur | Heartbeat Hotel

Robin Kester

Eentje om deze Crossing Border even wat tijd voor uit te trekken is Robin Kester. Haar muziek is ietwat dromerig, maar de teksten en thema’s die hierin naar voren komen zijn dat vaak allerminst. Een combinatie van podiumangst en kwetsbaarheid: het levert nummers op die het beluisteren zeker waard zijn. Waar Kester zelf zingt over het vermijden van vreemden, raden we je aan een uitzondering te maken voor dit deel van Crossing Border.

Vrijdag 4 november | 20.35 uur | The Raven

Oracle Sisters

Oracle Sisters is zo'n band die eens te meer aantoont dat Crossing Border het allemaal net wat anders doet dan we gewend zijn in Den Haag. Deze band met stevige hippie-vibes is samengekomen in Parijs, en bestaat oorspronkelijk uit een stel Belgen en een Finse zangeres. Daaromheen hebben zich allerlei overige artiesten aangesloten. Dat klinkt misschien niet meteen speciaal, maar we durven al te voorspellen dat dit een unieke aanwezigheid zal worden op het podium van Korzo. Komt dat zien, al is het maar voor wat rust tussen al het tumult door!

Vrijdag 4 november | 21.30 uur | Heartbeat Hotel