Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het Parkpop waar zoveel Hagenaars en Hagenezen zoveel mooie herinneringen aan hebben, bestaat niet meer. Op het Malieveld is minder ruimte in het gras waar je de hele dag op een dekentje kan zitten en er is een groot podium weg. Maar afgezien van de locatie, is ook de programmering anders dan voorgaande jaren.

Het grootste gedeelte van wat we op het hoofdpodium zien, is er duidelijk op gericht om jongeren naar Den Haag te lokken. Wat daarbij wel hetzelfde is gebleven, is dat de acts een breed publiek aanspreken. Weinig avontuurlijk, zou de muzieksnob zeggen. Voer voor een prima dag in de zon, zeggen de duizenden mensen die alle negativiteit rond de verhuizing negeerden en in de zon gewoon een leuk feestje komen vieren.

Froukje @ Parkpop 2022

Kevin & The Animals @ Parkpop 2022

Kevin & The Animals @ Parkpop 2022

De dag begint meteen met een grote publiekstrekker: Froukje. De 20-jarige zangeres is in korte tijd uitgegroeid van opkomende artiest met klimaatdepressiesongs tot een doorgewinterde festivalact. Waar songs zoals 'Groter dan Ik', 'Onbezonnen' en 'Uitzinnig' in de studio klein klinken, is het hier onderdeel van een oorverdovende megaproductie. Vandaag opener, over een paar jaar headliner.

Opmerkelijk: tijdens ‘Zonder Gezicht‘ springt eurovisietalent S10 op het podium, maar bij Kevin met zijn Animals (niet die van House of the Rising Sun, red.) is haar afwezigheid opvallend. Tijdens ‘Adem Je In’, dat S10 met Jacqueline Govaert schreef, spotten we de zangeres in het publiek. Tijdens de set lijkt het vooral om Slow Flow Animal Kevin te draaien. De backing band heeft iets te veel rustpauzes en daardoor komt dit optreden wat flauw over. De verder prima raps leunen nu op een kaal optreden. 

Froukje @ Parkpop 2022

Lueve mensies, zei er iemand feest? Wij staan klaar voor the myth, the legend, de enige echte Donnie! Whoo. Donnie, whoo! Donnie, whoo! Donnie, whoo! Sorry, we laten ons even meeslepen. Vanaf het moment dat Donnie het podium betreedt, is het gezellig. Daar komen we ook voor, want voor muzikale diepgang of goed onderbouwde teksten moet je hier niet zijn. In het eerste nummer wordt gerapt over money en ook het tweede nummer gaat over geld. Nu noemen we het doekoe.

Tijdens zijn optreden noemt Donnie zichzelf de witte Lionel Richie, worden we opgegeten door een Gucci-slang en gaan we met zijn allen naar de Hydrotering. Verlegen 13-jarigen zingen over jonko’s en vaders en moeders steken hun middelvingers in de lucht. Met gastoptredens van Mart Hoogkamer, René Froger, Frans Duijts én Willie Wartaal is er voor iedereen, behalve de muziekliefhebber, wat wils. Het Malieveld gaat los, er wordt gezongen en gedanst. Het is een groot, ongenuanceerd feest.

Donnie XL @ Parkpop 2022

Donnie XL @ Parkpop 2022

Tijd voor nog wat lokale glorie: Goldband is het Haagse veld ontgroeid en staat dit jaar op het hoofdpodium. 'Onze jongens' zijn inmiddels zo populair, dat ze een vol veld trekken. Soms denken we dat we de afgelopen jaren wel genoeg Goldband hebben gehad, maar als op het Malieveld 'De Wereld' wordt ingezet, weten we weer dat het niet zo is.

De mannen zetten een feestje neer en het publiek doet trouw mee. Tot ver op het veld wordt meegezongen met 'Alles Kapot' en zelfs de kids op de schouders van paps en mams zingen mee. Bij Haags anthem 'Mijn Stad' ontploft het veld, waarna de boys hun optreden met het nostalgische 'Witte Was' afsluiten.

Het groepje 50-plussers naast ons heeft nog nooit van de Scheveningers gehoord maar vinden het ‘wel lekker’ en ‘misschien moeten we toch maar in Den Haag gaan wonen’. Dat lijkt ons een goed teken. Is het hetzelfde kunstje als altijd? Ja. Maar het werkt goed. Zeker voor een festival als Parkpop.

Goldband @ Parkpop 2022

Volgens presentator Dennis Weening staat Di-rect voor de vijfde keer op Parkpop en wij geloven hem op zijn woord. Hij zegt echter ook dat de band voor het eerst op het Malieveld staat. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want wij kunnen ons nog een zeker Bevrijdingsfestival herinneren. Nou ja, kniesoor die daarop let. 

Van alle Haagse bands, is Di-rect op het moment het best in staat om een vol Malieveld naar zijn hand te zetten. En het Malieveld is vol. Voor het gemak noemen we Anouk dan niet meer Haags en denken we weemoedig aan het feit dat de Golden Earring niet meer op zal treden. Maar Di-rect dus. Het geluid is dik in orde, net als de band, die zijn show inmiddels geperfectioneerd heeft. Verder zijn er vlammen – altijd plus een – en heeft de band met Marcel Veenendaal een van de beste frontmannen van Nederland in de gelederen.

We kunnen er omheen draaien, maar dat is nergens voor nodig: Di-rect staat als een huis. En voor diegenen die uit protest niet naar het Malieveld zijn gekomen: tegen het einde van het optreden roept gitarist Spike iedereen namelijk op om zo hard te springen dat het in het Zuiderpark te voelen is. Zouden ze spijt hebben?

Di-rect @ Parkpop 2022

Di-rect @ Parkpop 2022

UB40 ft. Ali Campbell @ Parkpop 2022

Dan is het tijd voor de vreemde eend in de bijt. UB40 ft. Ali Campbell is de enige niet-Nederlandse act op het festival. Het is ook de enige act op het hoofdpodium waarvan je zou kunnen zeggen dat ze al best een tijd niet meer relevant zijn. Maar het is wel de act met de meeste wereldhits.

Er is meer ruimte in het voorvak dan tijdens Di-rect, maar het is erg gezellig. Jong en oud genieten van hits die voor de leek allemaal dezelfde beat lijken te hebben. Ali is goed bij stem (al leest hij zijn teksten soms van een scherm), de band is strak, dus alle ingrediënten voor een feestje zijn aanwezig. We horen ‘Cherry Oh Baby’, ‘Homely Girl’ en zelfs ‘Purple Rain’ komt voorbij op een manier die Prince zich vast niet had kunnen voorstellen.

Maar dan kakt de boel wat in. UB40 komt binnenkort namelijk met een nieuwe plaat en daar moeten ook nummers van gespeeld worden. Voor de verstokte fans zijn de nieuwe nummers, die dezelfde feel maar niet de herkenbaarheid van de hits hebben, vast een traktatie, maar het grootste deel van het publiek zit er niet op te wachten. En dan, tot overmaat van ramp, is er ook nog een drumsolo. Gelukkig maakt de finale die bestaat uit ‘Kingston Town’, ‘Can't help falling in love’ en ‘Red Red Wine’ een hoop goed. Met dat laatste nummer in ons hoofd verlaten we het terrein. Het Malieveld is geen Zuiderpark, maar Parkpop was weer geslaagd.

Natuurlijk was er meer te zien dan alleen de acts op het hoofdpodium. Voor de pareltjes van de Haagse muziekscene struinen we af richting het Haagse veld. Wat we daarvan vonden vraag je? Je leest het in ons verslag.

UB40 ft. Ali Campbell @ Parkpop 2022