We schreven al over ‘All Is Well’ in de januari editie van onze Haagse Nieuwe, maar Julie Scott is zoveel mooie dingen aan het doen, dat dat ons niet genoeg leek. Buiten haar nieuwe, prachtige project Spellbound, organiseert ze ook schrijf-retraites in de natuur en krijst ze af en toe naar de zee om stoom af te blazen. Al met al tijd om eens met Julie te bellen.

Spellbound

Spellbound is een project van Julie en Peter Slager, de bassist van BLØF. “Ik heb Peter drie jaar geleden leren kennen. Ik gaf hem toen zangles. Om de zoveel tijd kwam hij van Zeeland naar Popradar en gaf ik hem les. Het klikte eigenlijk meteen.”, vertelt Julie ons aan de telefoon. “Toen de corona-pleuris uitbrak ben ik heel veel gaan schrijven. Ik kon natuurlijk niet meer optreden en geen les meer geven, dus ik had tijd over. Toen heb ik een nummer online gezet, dat heet ‘Deep Fall’ en ik heb eigenlijk iedereen die ik kende uitgenodigd om daar een muzikale bijdrage aan te leveren. Een soort co-creatie idee. Peter heeft daar toen aan meegedaan. En het was zo gaaf wat hij daarbij bedacht had. Hij vond het liedje ook heel mooi. We raakten erover in gesprek en toen zei hij: Zullen we niet gewoon een album opnemen samen?”

“Omdat iedereen in die tijd natuurlijk thuis zat, hebben we besloten een aantal van onze favoriete musici uit te nodigen om een soort corona-plaat te maken. Dat waren voornamelijk bekenden van Peter en mij, we hebben samen een groot netwerk van muzikanten. Stefan Blankenstijn speelt bijvoorbeeld mee op de plaat. Die ken ik van de Nederlandse Burning Man-community. Hij speelt normaal bij Guus Meeuwis, maar hij kan in zijn eentje echt een soort Pink Floyd zijn op de gitaar. Ik had heel veel inspiratie, ik heb in die tijd zo’n zeventien liedjes geschreven die op het album komen. Het thema was liefde en samenzijn. Dus echt een kampvuur-vibe. Het was bedoeld om de malaise van corona te doorbreken en mensen hoop te geven. Ik schreef de liedjes en stuurde die naar iedereen op. De andere musici bedachten partijen en dat stuurden we allemaal op naar Peter. Hij is producer en maakte er samen met geluidstechnicus Pepijn Stutterheim een totaalgeluid van. Het is heel bijzonder. We zijn dus niet fysiek bij elkaar in een ruimte geweest, maar als je de nummers hoort, klinkt het toch alsof we met zijn allen om een haardvuurtje zitten.” vertelt de Haagse zangeres.

“We mikken erop dat het album ergens in het voorjaar uitkomt. Tot nu toe zijn we vooral bezig geweest met het creëren, maar nu komen we bij de zakelijke kant. We moeten bijvoorbeeld kijken of we een boekingskantoor gaan zoeken, of we een label erbij willen zoeken. Dat soort vragen. We moeten even kijken hoe we dat aan gaan pakken. Het is natuurlijk wel heel mooi om iets waar we zo hard aan hebben gewerkt de wereld in te sturen. Net als laatst met de videoclip van ‘All Is Well’. Dat was zo fijn!”

Artwork: Ruud Aarbodem

All Is Well

Het eerste liedje dat is uitgebracht van de nieuwe plaat is ‘All Is Well’. Dat is een nummer over precies waar Spellbound voor staat: hoop en liefde tijdens de coronatijd. “Het gaat over het terugvinden van je innerlijke kracht en de verbondenheid met jezelf en je omgeving aangaan. Het is een heel liefdevol project.”, vertelt Julie. “De videoclip bij het nummer is gemaakt door de ontzettend getalenteerde kunstenares Astrid van der Velde. Ik ben zo blij met wat zij ervan heeft gemaakt. Zij heeft een hele intieme, liefdevolle setting gemaakt met al de thuisopnames van mensen. Het is een prachtige weergave van het nummer. Dat je iedereen in zijn eigen huiskamer of thuisomgeving ziet, geeft het project ook goed weer. Omdat wij ook alles vanuit huis hebben opgenomen.”

Krijsen aan zee
Maar Spellbound is lang niet alles waar Julie zich momenteel mee bezig houdt. Een van haar projecten, Krijsen aan zee, heeft zelfs wereldmedia gehaald! Hier vertelt de zangeres zelf over: ”Ja dat is echt bizar! Het is de hele wereld over gegaan, van New York tot Saoudi Arabië, you name it! Ik vind het heel leuk dat het zo groot is opgepakt, maar ook een beetje gek. Ik ben dit ooit begonnen omdat ik had gelezen dat ze dat in China ’s ochtends wel eens in het park doen. Mensen komen dan samen om hun ongenoegen of frustratie eruit te schreeuwen. Dat ging ik ook doen. Ik heb daar mensen voor opgetrommeld, omdat ik het toch spannend vond om dat alleen te doen. Nu doe ik het nog maar weinig, omdat het zoveel aandacht heeft gekregen, dat ik bang ben dat we dat straks met honderd man staan te doen. Dat is ook weer niet de bedoeling.”

Als kers op de taart organiseert Julie ook nog schrijf- en creativiteitsretraites. Dat kan zowel in de Nederlandse natuur, als in Griekenland. “De retraites zijn echt gericht op creativiteit en ontspanning. Loskomen uit de dagelijkse sleur. Tijdens de schrijfretraite die ik samen met schrijfster Kim Linssen organiseer, gaan we ook in op schrijftechnieken. Dat van voor alle soorten schrijvers zijn, van romans en van liedjes.”

Kortom: er gebeurt genoeg rond Julie Scott. In de komende maanden zullen we nog veel van haar en van Spellbound horen. Voor nu, kijken we gewoon nog een keer naar de prachtige videoclip.

Julie Scott en Maaike Peterse bij Burning Man Nederland