BJND kwam voor ons in 2019 vrijwel uit het niets. Het duo bestaande uit producer Bartjan van den Beukel en rapper Damion Grey, had daarvoor een jaar lang, elke twee weken een single en videoclip uitgebracht. Daarna verdween het duo weer een beetje van onze radar, maar nu brengen de twee heren een nieuwe plaat uit. Geen losse singles, maar juist een conceptueel geheel, genaamd: 'Volle Maan'. Vanzelfsprekend moest het releasemoment ook samengaan met de supermaan van de nacht van 26 op 27 april. Soms lijkt alles samen te komen.

"Het feit dat we hiervoor om de twee weken een single uitbrachten, was juist de reden om het bij Volle Maan niet zo toe doen.", begint Bartjan. De producer zit met zijn compagnon in de studio aan de andere kant van de zoom-verbinding. "De nieuwe plaat is, zonder te zweverig te klinken, een soort mozaïek van de verschillende dingen die we door de jaren geleerd hebben. Terwijl de vorige platen meer experimenten waren om te kijken wat we met muziek konden.", legt Damion uit.

Volgens de band brak er na de Greatest Hits-periode, een fase aan waarin gekeken werd naar de toekomst. Er werd gekeken naar materiaal dat nog in de kast lag. "We wilden kijken of we daar iets mee konden. Terwijl  we daarmee bezig waren, kwamen we erachter dat die songs zich heel goed leenden voor een verhaal.", aldus Bartjan. De producer legt uit dat de oudste nummers van de plaat al stammen uit 2015 maar dat de nieuwste songs pas in 2020 vorm kregen. "Zo kwamen wij erachter dat de tijdlijn van de nummers ook een soort tijdlijn werd voor het album."

Tekst loopt door onder de Spotify player.

De Jongen met de Kaasschaaf

De eerste indruk van het verhaal uit het album Volle Maan is die van de hoofdpersoon: De Jongen, die zijn demonen, in de vorm van: De Jongen met de Kaasschaaf (een naam die al voortkwam uit een serie gedichten Damion in zijn puberteit schreef. "Een stukje ongepolijste duisternis.") verslaat omwille van zijn liefde voor een ander persoon. Terwijl wij onze interpretatie voorleggen aan Damion begint hij te glunderen. "Dat is precies wat het verhaal is, en als jij het snapt kan ik gelukkig sterven.", vertelt de rapper. "Laatst had ik het er met een vriend van mij over. Ik vertelde dat ik het mooi vind om iets te maken wat net buiten mijn bereik zou moeten liggen. Dat is hier ook een beetje het geval." De hoofdpersoon in het verhaal ondergaat een ontwikkeling van een niet zo fijn persoon, tot een gelukkig mens. Een soort coming of age story vertelt Damion.

Wij vragen ons af of dit verhaal in enige mate gebaseerd is op waargebeurde situaties. Damion komt over als een vriendelijk persoon, maar zijn er tijden geweest waarin dit anders was? "Ja en nee.", antwoordt Damion. "Als je iets jonger bent en je gaat lekker, ben je minder bezig met je moraal. Dat is wat ik ook terugzag. Maar dit album is een soort overkoepelend verhaal dat bij meerdere mensen plaatsvindt." Volgens de vocalist komt er in zo'n fase een moment waarop de persoon in kwestie iets tegen komt wat de situatie doet veranderen. "Er komt dan iets of iemand op je pad waar je voor wilt gaan. Daarna volgt een self sacrifice en volgt een ontwikkeling tot de persoon die je in potentie kunt zijn. Dat zie ik bij heel veel vrienden van mij ook terug." 

Het conceptuele aspect van Volle Maan maakte dat de muzikanten het er soms nog moeilijk mee hadden. "We hadden nog nooit een album gehad dat zo thematisch was. Iets dat zo op het gevoel inspeelde.", vertelt Damion. "Soms dacht ik dat het misschien beter was het niet te doen, gewoon te zeggen: 'Hier heb je negen nummers, veel plezier ermee!'" Achteraf zijn Bartjan en Damion wel blij met de keuze het album wel conceptueel te houden. "Het voelde alsof het zo moest zijn en naarmate het album verder afkwam, werd dat gevoel alleen maar meer.", zegt de producer. 

Tekst loopt door onder de foto.

"We hebben de beats gepakt waar we het hardst op gingen..."

"Na een periode lang, elke twee weken een nummer uit te hebben gebracht, wilden we onze groei aantonen in de muziek. Daardoor werden de nummers eerst ideeën die we uitgingen werken tot ze op albumniveau waren.", legt Bartjan uit als we het over het schrijfproces hebben. "Na elke twee weken een song en een clip uitgebracht te hebben hebben we even pauze genomen. Daarna zijn we weer aan het werk gegaan zoals we altijd gedaan hebben." Dit proces is volgens de heren heel organisch. "We gaan samen chillen in de studio, we bedenken iets, Bartjan gaat aan de slag met akkoorden en de productie terwijl ik de lyrics schrijf en na een sessie hebben we hopelijk iets waar we mee door kunnen.", aldus Damion.

Wat beats betreft lijkt Volle Maan ook iets verder te zijn dan de Greatest Hits albums die ervoor uitkwamen. "We hebben voor Volle Maan de beats genomen waar we het hardst op gingen. Maar voordat we daarmee aan de slag gingen, hebben we wel gewacht tot we zelf op een level waren dat de beats eer aan deed.", aldus de producer. "Alles wat ik geleerd heb uit de vorige albums heb ik meegenomen in deze plaat."

In maart 2020 was elke song bijgeschaafd en af en stond BJND in de startblokken om het nieuwe album uit te brengen. "Toen kwam corona en werd alles anders." Bartjan werkt op het strand, dus in het strandseizoen is het lastig voor de muzikant om ruimte te maken in zijn agenda voor muziek. "Doordat we dus niet het album uit konden brengen op het moment dat we dat aanvankelijk wilden doen, dachten we dat het een goed idee was om het te laten masteren.", aldus Bartjan. "Dat hebben wij toen laten doen door Ivo Statinski in Zutphen die ook met Rico & Sticks, Big2 en Hef heeft gewerkt. Toen we het resultaat te horen kregen werden we nog meer omvergeblazen dan dat we dachten. Alles stond waar het moest staan en het hele plaatje klopte." 

Artwork en de Volle Maan

Damion wilde koste wat kost de verhaallijn uit het album duidelijk maken. "Ik wilde kijken hoe ver we konden komen met het uiten van het verhaal. Ik schreef gedichten, mijn moeder heeft schilderijen gemaakt en daarmee zijn we verder gegaan." Voor de muzikanten was het belangrijk dat het verhaal niet zou worden gemist. "Het is volgens mij heel gemakkelijk om de verhaallijn te missen. Dus ik gaf mijn moeder mijn gedichten, de plaat en carte blanche.", gaat de rapper verder. 

Het nummer dat de naam geeft aan het album en tevens het langst al op de plank ligt bij BJND is 'Volle Maan'. Over deze song wil de band nog wat kwijt: "Dat nummer is al het langste af. Het was 2015 en Damion was bij mij thuis.", begint Bartjan. "We hadden het erover dat mensen om ons heen een beetje raar aan het doen waren en vroegen ons af hoe dat kwam. Toen we naar buiten keken zagen we dat het volle maan was en gingen we er vanuit dat het daardoor kwam." Sindsdien is de volle maan een terugkerend thema bij het duo. "Af en toe gebeurde er iets waarna we elkaar een appje stuurden met de tekst: 'Is het misschien weer zover?' en dan was het ook echt volle maan. Het doet echt wat met mensen." De muzikanten bleven elkaar foto's sturen van de maan en de symboliek ervan bleef een terugkerend thema. "Ik vind de nacht het mooiste deel van de dag.", lacht Damion "Daarnaast is de volle maan een symbool voor het rauwe gedeelte van je persoonlijkheid. Het iets van jezelf willen maken voor iets of iemand waar je in geloofd, maar ook de worsteling die daarbij komt kijken."

 

BJND op Club 3voor12 Den Haag

Meld je aan!

Op zondag 20 juni om 21.00 uur is BJND te zien tijdens de club 3voor12 Den Haag Livestream vanuit de grote zaal van PAARD. Aanmelden is GRATIS en kan tot 2 uur voor aanvang. Je ontvangt dan 1,5 uur voor de start de link naar de livestream per mail. Klik hier om je aan te melden..

Wil jij ons helpen?

We horen graag wat je van 3voor12 Den Haag vindt

Jij als lezer van 3voor12 Den Haag weet als geen ander wat je aan ons hebt, wat je van ons vindt en misschien ook wat wel wat je soms nog mist. En daar zijn we best eens benieuwd naar! Wil jij ons daarbij helpen? Het enige wat je hoeft te doen is een korte vragenlijst invullen, het kost je hooguit een paar minuten. Daarmee kunnen wij jou als lezer straks nog beter op de hoogte houden van alle Haagse muzikale uitspattingen die ons (hopelijk weer steeds meer!) te wachten staan.

Van ons krijg je eeuwige dankbaarheid én veel nieuwe content. De link naar de vragenlijst vind je hier.

Oh en ben je (een Haagse) muzikant? Jouw mening horen we ook graag! Daar hebben we een net iets andere vragenlijst voor die je hier vindt.