BJND heeft op 1 november een jubileum te pakken. Een jaar lang bracht de groep elke twee weken een single uit. Toch is de kans groot dat je als lezer nu zit van: "Huh? BJND? Wat is dat?" Dat is niet zo gek. Het duo Bartjan van den Beukel (BJ) en (N) Damion Grey (D) zoekt nu pas echt de schijnwerpers op. Ter ere van de eerste verjaardag van het twee-weken-project, spraken wij met de heren af. Want wij zijn stiekem ook best benieuwd naar wat het nou precies is.

"Iedereen heeft BJND volgens mij gemist.", gniffelt Damion. De goedlachse rapper zit met een glaasje water aan een tafeltje in de bar naast de bioscoop op het Buitenhof, aan de andere kant van de tafel zit zijn collega met een biertje. "We hebben heel veel muziek gemaakt en het uitbrengen was voor onszelf een noodzaak. Maar we hebben het niet echt op de buitenwereld gericht." Het duo had niet direct de behoefte om hun werk aan de buitenwereld te tonen. Het ging BJND aanvankelijk om de kunst zelf en het perfectioneren van de eigen kwaliteiten. "We hadden gewoon niet van: 'Je moet deze shit checken want het is fucking leip.'", aldus Grey. "Nu is dat moment er eindelijk."

De verdeling binnen de het tweetal is als volgt: Bartjan is de producer en Damion rapt. Van de tweede was het geen geheim dat hij ervaring had in het rappen; Damion was immers jarenlang de ene helft van het frontmannenduo van F. Bartjan is nog wat onervarener in het produceren. "Ik heb altijd gedrumd in bandjes, en heb ook op het conservatorium gezeten. Maar wat produceren betreft is dit mijn eerste echte wapenfeit.", vertelt de muzikant. Tussen BJND en F zit ogenschijnlijk een groot gat. Dat wil niet zeggen dat Damion stil heeft gezeten: "F stopte in oktober 2015, ik wist dat natuurlijk al wat eerder. Eind 2014 zijn Bartjan en ik begonnen met het periodiek samen muziek maken. Dus eigenlijk zat er zelfs overlap in."

 

Twee weken

Het uitbrengen van muziek begon ergens in december 2017. In die jaren dat de groep daarvoor bezig was werd er vooral geschreven en opgenomen. De eerste uitgebrachte songs van BJND waren ook voornamelijk uitgebracht voor de band zelf. "We wilden gewoon wat uitbrengen. We zetten het op soundcloud en hadden vervolgens echt zo'n gevoel van: 'Yeah, we did it!'", lacht Damion. Volgens Bartjan werden de songs, in EP-vorm uitgebracht om ze in elk geval een plekje en bestaansrecht te geven, verder zaten er volgens de producer niet echt bijbedoelingen aan vast. De EP werd Greatest Hits 1 genoemd, dit omdat het een compilatie is van het beste dat de band heeft gemaakt.

"Die eerste EP hebben wij nu ook op Spotify gezet, maar we waren op een gegeven moment ook begonnen met het om de twee weken uitbrengen van een single.", aldus Damion. De singles die uitgebracht worden liggen al een tijdje op de plank en voor de release wordt er een video bij geschoten. Het lijkt een beetje op het zes-weken project dat F ooit had (iedere zes weken een nieuwe single en video met een releaseparty), maar dan nog frequenter. Dat lijkt een hele opgave en volgens de rapper is dat ook zo. "Het is een hels karwei, maar wel een leuk hels karwei. Je wil iets met die muziek doen, maar niet alleen een nummer online gooien en dan met puppy-ogen zitten wachten op erkenning.", aldus Damion. Het ging de heren om het spelen met de vergankelijkheid van de muziek. "Want laten we wel wezen. Als niemand twee fucks geeft, wat heeft het dan voor zin om een half jaar op een single te teren?"

'Het is een hels karwei, maar wel een leuk hels karwei.'

Greatest Hits Volume Three

"Succes met het omschrijven..."

Het tweetal heeft nog genoeg materiaal op de plank om een jaar door te gaan met het tweewekelijkse uitbrengen van singles, maar dat gaat niet gebeuren. Nu wil de band het anders aan gaan pakken. "De vorm is niet meer complementair aan hoe wij het willen doen.", zegt Damion. "Ik weet vrij zeker dat binnen een paar maanden een nieuw album uitkomt. Met een andere insteek en een andere vorm." 

Wij vragen terloops welk genre de band zich in denkt te scharen. Want ondanks de rap-vocalen is de muziek zeker geen hiphop. Ook vallen de rapniches van elektronische popartiesten als De Jeugd Van Tegenwoordig of Mister Polska in een andere categorie. "Succes met het omschrijven van de muziek.", lacht Damion. De rapper legt uit dat het niet voelt als hiphop. Dat komt door het gebrek aan een bepaalde houding die heel hiphopeigen is en het feit dat Damion claimt toch wat experimenteler te zijn. "We gaan gewoon zitten en verwerken de ervaringen van de dag in een song.", legt Bartjan uit. "Zo kan het zijn dat Damion bijvoorbeeld een tekst in zijn hoofd heeft of ik een beat heb gemaakt. Daar gaan we dan op door." Zelf wil het tweetal niks weten van genres en de beperkingen die daarbij komen kijken. Zelf omschrijven ze het als BJND. "Het heeft geen genre, het is gewoon BJND." Soms stelt de band grenzen, en soms ook totaal niet. "Zo komt het voor dat we soms een soort drum 'n bass track hebben en het volgende moment iets meer richting rap hangen. En alles wat daar tussen zit.", aldus Grey.

De volgende stap

Als wij de vraag stellen of de band live-shows doet, schiet Damion in de lach. "Ja, we hebben twee shows gedaan. Dat is een mooi verhaal, maar wel voor een andere keer.", lacht Bartjan mee. "We zijn allebei aan het werk en muziek maken vinden we echt fantastisch. Dit jaar was alleen nog even een probeerperiode. We keken even hoe het gaat en naar de reacties erop." Het optreden behoort volgens de producer tot de volgende stap. Er zijn wel al wat balletjes opgegooid en ideetjes bedacht, maar volgens het duo gaat komende winter eerst goed nagedacht worden over wat de daadwerkelijke intenties zijn. "Ik ben al vijf jaar lang deze muziek aan het luisteren en aan het laten horen aan anderen. Dus het speelt al zo lang.", vertelt de producer. "We hebben dit jaar mooi kunnen kijken hoe het allemaal gaat, en volgend jaar wordt een mooi jaar voor ons." Het gaat het duo niet om het iets bereiken, maar simpelweg om het maken van muziek en kijken waar het schip strandt. Damion voegt zich bij zijn compagnon: "Er is geen hond die iets geeft om onze muziek. Ik vind dat op het moment eigenlijk ook wel lekker. Vanaf hier kunnen we kijken waar we heen willen."

"Er is geen hond die op dit moment iets geeft om onze muziek, ik vind dat wel lekker."