Bad Habit Garage Punk, dat is wat de Wet Boys maken. De EP 'Do What I Want' is in april 2020 uitgekomen met een doldwaze clip voor de eerste single ‘Do What I Want’. Tijd om dit viertal beter te leren kennen. Waar worden de Wet Boys nat van? Welke slechte gewoontes hebben ze? We vroegen het al videobellend aan de hand van de enige echte bad habit-garage-punk-muziek-vragenlijst. De antwoorden gingen o.a. over heel veel ambitie, puntpaprika’s, Josh Homme, schoppen tegen the establishment, bier en katten.

Zangeres Moniek Ellen en gitarist Tim Heijmans organiseerden heel wat jaren geleden een festival waarop drummer Tim Herrebrugh met zijn one-man band Dead Cat Stimpy speelde. Na het nuttigen van veel bier werden het lange nachten en bleek het zodanig gezellig dat Wet Boys ontstond. Waar de bandnaam vandaan komt weten ze niet meer zo goed, het was er opeens. Na het uitbrengen van de eerste EP Bigger Man Than You in 2017 kwam bassist Jelle Dalm bij de band en was het viertal compleet.

Wij hebben een vragenlijst gemaakt met 40 vragen over bad habits, de band, feesten, muziek, punk en randomness. De bandleden mochten zonder de vragenlijst in te zien één voor één een nummer roepen. Ook de vragensteller ontsnapte niet aan een paar vragen, maar die antwoorden zijn gelukkig niet hierin te lezen en zullen voor altijd een mysterie blijven. Aangezien er twee Tims zijn die ook nog eens een achternaam hebben die start met dezelfde letter, is drummer Tim Herrebrugh vanaf nu ‘Tim Drums’ en gitarist Tim Heijmans ‘Tim Gitaar’.

Vraag 14: Ben je een feestbeest?
Jelle: Nee.
Band: Nou…
Jelle: Ik heb zo mijn momenten. Ik heb af en toe een beetje het gevoel dat ik al in mijn oude dagen zit. Ik ben best wel een huismus. Ik kan mijn partymode wel aanzetten, maar feesten tot een uur of 6 doe ik niet meer. Ik ben nog niet aan settelen toe hoor.

Vraag 35: Waarvan zouden jouw bandgenoten zeggen ‘dat is echt iets voor jou’?
Tim Drums: Fiona Apple die in Nederland een concert komt geven.
Tim Gitaar: Ik zou het niet bedenken, maar dit is inderdaad echt iets voor jou. Het was wel een shock voor ons toen we hier achter kwamen.

Vraag 9: Dans je graag?
Moniek: Ja! Ik kan echt schaamteloos dansen. Ik weet niet wat mijn signature move is, maar als het even kan sta ik wel te dansen. Of dat nou in mijn eentje thuis is of om 5 uur in de kroeg.

Vraag 27: Ben je impulsief?
Tim Gitaar: eeeeehhh *denkt na* Ik denk het niet.
Jelle: Nee, dit duurt te lang om impulsief te kunnen zijn.
Wie is dan het meest impulsief in de band?
Band: Tim Drums.
Tim Drums: Ik?! Waarom?
Tim Gitaar: Jij bent een beetje zo’n rotje: ‘nu dit, nu eerst dat, jongens kom’.
Tim Drums: Een nieuwe blik van mijn bandleden op mij. Ik draag het met trots hoor!

Vraag 24: Welke fout maak jij steeds?
Jelle: eehhhhhh…
Tim Drums: Hij kan wel wat punctueler zijn.
Jelle: En laat reageren.

Vraag 15: Wat gebruik je qua middelen?
Tim Drums: Bier eigenlijk alleen maar. Ik ben misschien te oud geworden.
Band: Hij heeft nu ook een hypotheek.

Vraag 31: Hoe ziet je perfecte ruimte eruit om vrije tijd in door te brengen?
Moniek: Een zwembad, palmbomen, zon, de stenen zijn warm waar je overheen loopt.

Ondertussen loopt Moniek met de laptop in de hand naar de poster die zij van de ideale plek in de kamer heeft hangen. Het klopt helemaal. De beschrijving gaat verder en we dromen weg. Even helemaal zen.

Moniek: Je hoort het water, de wind door de bomen, je voelt de warme stenen aan je voeten, je ruikt de bomen….

Vraag 33: Wie is je voorbeeld/rolmodel?
Tim Gitaar: Josh Homme van Queens of the Stone Age. Ik heb hem ook een paar keer geïnterviewd. Als muzikant vind ik hem echt een voorbeeld. Hij vindt zichzelf steeds opnieuw uit, blijft niet in iets hangen, maar blijft wel eigen. Ik was ooit met een vriend bezig met een boek over de Desert Rock scene. Het boek is er nooit gekomen, maar toen we ermee bezig waren hebben we Queens of the Stone Age gevolgd op tour. Ik denk dat het ons pensioensproject wordt.

We dwalen wat af over QOTSA, over de concerten, de laatste platen, het fanboyen. Maar daar zullen we jullie niet mee vermoeien.

Do What I Want EP

Begin 2019 ging Wet Boys de studio in met Igor Wouters van Amsterdam Recording Company om de EP Do What I Want op te nemen. Tim Gitaar: “Toen we nog met z’n drieën waren, waren we eerst echte thuisschrijvers. Met zang, gitaar en een half drumstel was er niet veel jammen aan. De riff was het nummer, de gelaagdheid was er nog niet. Sinds Jelle erbij kwam met basgitaar, komen de nummers meer tot leven in de oefenruimte. Ook is er meer ruimte voor dingen om te ontstaan en te kunnen veranderen.” De band had een goede klik met Igor en het resultaat is beter dan verwacht. In de studio kwamen heel wat ideeën en kleine extraatjes tot stand, soms zelfs zonder dat de band het door had. Moniek: “Dat was fijn, anders had het precies geweest wat we in de oefenruimte hadden gedaan. We hadden tegen Igor gezegd dat hij alles tegen ons mocht roepen wat hem te binnen schoot. Laat ons dingen uitproberen, het mag alles worden. Niks staat vast.”

Vraag 1: Welke karaktereigenschappen zie je graag in je bandgenoten?
Jelle: Dat vind ik moeilijk. Het is een beetje hetzelfde als het omschrijven van je type. Ik kan daar niet opkomen..
Band: Punctualiteit!
Tim Gitaar: Wat vind je eigenlijk fijn aan je andere bandleden?
Jelle: Het klikt gewoon. Ik kom binnen en alles is goed. Niet alsof je alles kan maken, maar wel alsof alles bespreekbaar is. Wat het ook is, het is goed. Misschien een soort veilige omgeving. Ik denk er ook nooit over na. Het werkt wel of niet, het voelt goed aan of niet. Dit werkt wel.

Vraag 40: Wat wil je met Wet Boys bereiken?
Tim Drums: Een plaat, nog een paar vette clips, festivals spelen, lekker doen wat we zelf willen en we zien wel waar het schip strandt. Ik denk niet dat ik heel veel plannen heb om een groot publiek of grote podia te bereiken, maar ik wil sowieso een plaat maken.
Band: Een plaat is gedeelde ambitie.
Jelle: Ik wil zo’n plaat maken waar geen enkele punker omheen kan. Die plaat is voor altijd. Over 50 jaar kan je die nog steeds uit de kast trekken en er trots op zijn.
Moniek: Dat is heel ambitieus! Ik schrik bijna van Jelles ambitie. Plezier staat voorop. We hebben ook eigenlijk nooit besproken wat onze ambities zijn. Optreden is superleuk, die plaat moet er komen, maar we moeten het leuk hebben. Dat proberen we wel te bewaken.

Vraag 39: Wat is je allerbeste eigenschap?
Moniek: Ik denk dat ik het wel weet. Ik ben heel eerlijk.
De rest van de band is het ermee eens.
Tim Drums: Je bent heel eerlijk, maar je brengt het ook heel prettig als je iets vervelends eerlijks hebt.

Vraag 36: Heb je een kort lontje?
Tim Gitaar: Soms wel. Ik ben wel af en toe wat driftig.

Jelle loopt weg met zijn telefoon midden in het gesprek. We horen een hoop geruis en zien een wazig beeld. We zijn bang dat hij naar het toilet moet. Maar gelukkig blijkt hij even te gaan roken. Hij steekt zijn sigaret op met het gasfornuis. Tim Gitaar: “Hey Jelle, wist je dat iedereen ggsrgsgsgsrsjh hoort als jij je telefoon beweegt?!” Jelle: “Oh echt?! Sorry!”

Tim Gitaar: Dat was mijn korte lontje, volgende vraag!

Vraag 22: Als je een dier bent, wat zou je zijn?
Jelle: Een kat! Katten zijn the best! Gewoon een beetje de hele dag chillen en eten. Ik heb twee katten, een broertje en een zusje. De kater heet Dorus, vernoemd naar Dorus van ‘ik heb twee motten in mijn oude jas’, de poes heet Kees. Het zijn eerste klas schatjes.

Vraag 37: Heb je wel eens iets illegaals gedaan?
Tim Drums: Ja, maar ik heb nog nooit in de gevangenis gezeten als dat de volgende vraag is.
Jelle: Dan heb je het goed gedaan in ieder geval!
Wat heb je dan zo goed gedaan?
Tim Drums: Daar pas ik op. Het valt wel mee hoor.
Tim Gitaar: Hij kan het niet zeggen want zijn moeder gaat dit interview ook lezen.

Vraag 32: Wat is je favoriete instrument en waarom?
Tim Gitaar: Moniek, dit is een gewetensvraag!
Moniek: Ik speel geen instrument, ik kan nu vrij antwoorden. Ik heb een gedeelde: bas en drums.
Tim Gitaar: Huh?
Moniek: Ik heb een aantal drumlessen gehad en heb ooit met Tim Gitaar en een aantal vrienden een band gehad en daarin drumde ik. Ik kon het niet, maar vond het wel superleuk. Het is heel fysiek en het is een hele directe reactie. Bij basgitaar vind ik het geluid heel fijn.

Vraag 5: Welk muzieknummer kan je geheel uit je hoofd meeblèren?
Tim Gitaar: Bijna alles van Queens of the Stone Age en ‘Driver’s Seat’ van Sniff ’n’ The Tears. Laatst deed ik nog een gooi naar Eminem. Ik had ‘m wel bijna helemaal nog na 15 jaar. Er is een filmpje van gemaakt, maar bij het terugkijken was het alleen niet zo spectaculair. Het was uit volle borst met bandana.

 

Clip Do What I Want

De EP heeft een jaar op de plank geleden. Na rondjes labels mailen, optredens en andere focuspunten raakte de EP op de achtergrond. Tim Gitaar: “We wilden heel graag dat de nieuwe nummers eindelijk op Spotify stonden. We wilden het toch uitbrengen, label of niet. Zonder aanleiding de nummers op Spotify zetten wilden we niet. We wilden momentum creëren. Dat wilden we doen door een echt goede clip te maken en dat is gelukt.” Er waren veel ideeën voor de clip, van spiegelpaleizen tot westerns. Over het uiteindelijke idee werd de band het snel eens, omdat het het beste paste bij het concept ‘do what I want’. In de clip komt van alles voorbij: wetenschappelijk onderzoek, bloed, the ring of fire, kapot glas en gevaarlijke stunts. Moniek: “We hebben echt keihard gelachen die dag. We waren om 9 uur ’s ochtends begonnen en om 10 uur ’s avonds hebben we de resterende ideeën maar geschrapt. Er kan zeker nog een 2e ronde komen!”

Vraag 19: Hoeveel ambitie heb je?
Jelle: Een hele hoop. Waarin? Van alles: muziek, een eigen autogarage, mijn eigen werkplaats en nog heel veel andere dingen. Echte lifegoals. Ik heb een hele hoop ambitie, elke dag weer.

De manier waarop Jelle de laatste zin zegt is niet te beschrijven. We gingen kapot van het lachen.

Vraag 30: Als je groente of fruit bent, wat zou je zijn?
Tim Drums: Ik weet niet wat het beste bij mij past. Wat is het meest impulsieve fruit of groente?
Band: Sowieso ben jij meer een groente.
Na wat overleg komt het hoge woord eruit: Puntpaprika!
Tim Gitaar: Het klopt nog ook!
Moniek: Een beetje tight, niet gewone paprika, maar een puntpaprika.

Vraag 10: Waar word je nat van?
Moniek: Holy shit.. Wat is dat nou weer voor vraag?
Band: hahaha
Moniek: Dat vraag je aan de enige vrouw van de Wet Boys…
Tim Drums: Misschien kan je deze vraag ruilen met Tim Gitaar, die moet deze ronde nog een vraag beantwoorden.
Moniek denkt hard na en komt tot de conclusie: Ik kan deze vraag op geen enkele manier goed kan beantwoorden.
Tim Drums: Dat denk ik ook niet.
Tim Gitaar: Als je dit terugleest denk je, ‘goh, toch wel scherp!’
Moniek: Nailed it!

Opeens viel de verbinding met Moniek en Tim Gitaar weg. Toeval?

Vraag 17: Welke band zou je live willen zien wat niet meer kan?
Tim Gitaar: Ik heb eigenlijk geen verlangen naar een band, anders zou ik het meteen weten.
Jelle: Ik dacht dat je ging zeggen: Black Sabbath in de 70s.
Tim Gitaar: Ja, dat lijkt me leuk. Anders zou ik Nirvana nog wel een keer willen zien.

Vraag 20: Ben je ergens verslaafd aan?
Jelle: Roken.

Vraag 25: Waar schop je graag tegenaan?
Tim Drums: eeehhhh
Band: The establishment! The law!
Tim Drums: Ik heb een hypotheek. Ik kan niet meer met droge ogen zeggen dat ik graag tegen het establishment schop.
Andere vraag! Vraag 28: Wat vinden mensen vreemd aan jou?
Band: Dat je jezelf een puntpaprika vindt!

Vraag 38: Wat is de irritantste vraag die mensen je kunnen stellen?
Moniek: Waar word je nat van? Dat is een nieuwe die erbij is gekomen.

Vraag 21: Als je een een garage zou hebben, wat zet je erin?
Tim Gitaar: Nissan Bluebird.
Jelle: Is een heel mooi antwoord. Nou ja, voor Tim Gitaar dan. Tim Gitaar had geen mooier antwoord kunnen geven.

Met dit mooie antwoord sluiten we het interview af.