Als er iets is dat de afgelopen twee maanden duidelijk is geworden, is het wel dat Nederland een land vol ondernemers is. De Corona-initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Musicon heeft niet stilgezeten. Het Haagse poppodium dat dit jaar haar 25e verjaardag groots zou vieren, zag aardig wat plannen in duigen vallen, maar zag ook kansen. Online natuurlijk. Musicon gaat een reeks concerten streamen vanuit eigen locatie, nu nog zonder publiek, maar zodra het weer mag met. Het eerste concert in de aankomende reeks is van heavy rockband I Saw The Deep en wordt vrijdag uitgezonden. Wij spraken Domenico San Giorgi, drummer van I Saw The Deep, en Daan van der Bruggen van Musicon over dit nieuwe initiatief.

“Wij spelen een show zoals we die ook zouden spelen voor een publiek”, vertelt drummer Domenico San Giorgi ons aan de telefoon. Het wordt dus niet zomaar een livestream, maar het is een volwaardige show van 1,5 uur met alles erop en eraan “inclusief de live slordigheidjes”. “Normaal heb je een zaal vol publiek dat met elkaar praat, nu moet dat allemaal via een chat. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat”, vertelt de drummer. Hij is zelf in ieder geval heel enthousiast en kijkt uit naar de stream “Ik hoop dat mensen er lekker voor gaan zitten met een biertje.”

Ook Daan van der Bruggen, directeur van Musicon, is erg enthousiast: “Het is gewoon helemaal live, zonder bewerking of wat dan ook en vanuit verschillende camerahoeken gefilmd. Ik denk dat de luisteraars kunnen rekenen op een goed gevoel en vooral écht goede muziek. Ik weet niet of iedereen I Saw The Deep al kent, maar als je het hoort vind ik eigenlijk dat iedereen ze zou moeten kennen.”

Musicon en I Saw The Deep hebben vanaf het begin veel samengewerkt aan de stream: “Meteen die eerste week heb ik Musicon gebeld met de vraag ‘Wat doen jullie nu eigenlijk?’ om te kijken wat de opties waren en om een leuke samenwerking te zoeken. Voor ons is het een leuke kans en voor hen is het fijn om ons als proefkonijn te hebben.”, zegt Domenico.

Ook Daan beaamt dat het een samenwerking is geweest tussen de band, het poppodium en de geluids- en cameramensen van MdG Movie (Marcel de Groot). “Iedereen heeft er ontzettend veel tijd in geïnvesteerd en gaat er vol voor. Ook I Saw The Deep is er vanaf het begin al bij betrokken.”

Je bekijkt de livestream vrijdag 29 mei om 21:00 uur op de Facebookpagina en het YouTube kanaal van Musicon.

I Saw The Deep trapt af

“I Saw The Deep is een band die al een paar jaar in Musicon repeteert, dus het zijn goede bekenden van ons. Het niveau waarop zij presteren en de finesse van hun geluid hoor je niet vaak. Het is raar dat deze band niet veel bekender is.”, licht Daan zijn keuze voor het eerste concert toe. “Daarnaast komt de muziek die zij maken erg in de buurt van mijn persoonlijke smaak, dus dan valt een band je vaak eerder op, maar zij waren vooral erg enthousiast.”

De Haags-Arubaanse rockers van I Saw The Deep hebben de afgelopen twee jaar vooral besteed aan het schrijven en opnemen van nieuwe nummers: “We hebben er bewust voor gekozen om pas te gaan optreden als dingen echt af zijn. Dus we hebben begin dit jaar onze EP Vimana uitgebracht en nu was het plan om lekker de wereld in te trekken en ons gezicht te laten zien. We zouden alle podia en festivals af gaan en lekker veel optreden. Daar zijn we in februari mee begonnen en in maart bleek dat alweer einde oefening.”, aldus Domenico. “Toen zijn we meteen gaan zoeken naar andere oplossingen en zo zijn we hieraan begonnen. Wij vinden het vooral supertof om te zien hoe enthousiast iedereen is die hierbij betrokken is.”

I Saw The Deep is niet alleen met deze livestream bezig, en probeert juist goed gebruik te maken van de situatie: “We hebben als eerst contact opgenomen met de studio om toch weer nieuw materiaal op te nemen”, aldus de drummer. “We willen nog veel meer doen, maar alles wat we bedenken blijkt eigenlijk te duur. Zo zijn we ook op het idee van een crowdfundingsactie gekomen, die hebben we aan de livestream gekoppeld. Mensen kunnen gratis kijken, maar als ze ons en Musicon willen steunen kunnen ze een donatie doen. Hier wordt superenthousiast op gereageerd, dat is echt heel erg leuk. Verder zijn we bezig met een idee voor een videoclip, willen we misschien wat nummers akoestisch uitbrengen en zijn we aan het kijken of we een keer een studiosessie kunnen filmen. Er zijn dus heel veel ideeën, maar de uitwerking is echt afhankelijk van het budget.”

Domenico laat zich zeker niet uit het veld slaan door de huidige situatie: “Ik hoor van veel bandjes dat alles een beetje stilligt sinds Corona, maar ik ben zelf eigenlijk twee keer zo hard gaan werken. Ik vind het ook heel leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn. Alles kost natuurlijk wel wat meer tijd, omdat het zo nieuw is. Ook nieuwe nummers schrijven is nu opeens lastiger, want je bent de hele tijd bestandjes heen en weer aan het sturen en daar kan makkelijk twee uur overheen gaan, terwijl je dat in de oefenruimte met een paar minuten geregeld hebt.”

Crowdfunfing via Voor De Kunst

De stream is voor iedereen toegankelijk en dus gratis te bekijken: fijn! Maar zowel Musicon als I Saw The Deep kunnen wel wat steun gebruiken. Hiervoor is een crowdfunding gestart via crowdfundingplatform Voor De Kunst. Via deze actie je een doneren voor de livestream.

“Wij zijn concerten, dat is ons hart. Onze hoofdactiviteit is het podium en alle andere activiteiten in ons gebouw zijn er eigenlijk voor om mensen klaar te stomen voor dat podium. Of dit nu de muzieklessen of bandcoaching is, het werkt allemaal toe naar goed worden op het podium.”, legt de directeur van Musicon uit. “We beginnen de livestream nu zonder publiek en zodra het mag, dus na 1 juni, gaan we over tot een klein publiek. Dan krijg je dus een kleine groep mensen die een kaartje kan kopen en de rest kan dan alsnog via de livestream meekijken. De mensen thuis kunnen nog steeds een donatie doen. Zo hebben we twee manieren om geld op te halen voor de bands en voor Musicon. Geld is natuurlijk niet het belangrijkste, maar het is wel nodig voor het voortbestaan van de sector”.

Je kunt hier jouw bijdrage doen aan Musicon en I Saw The Deep!

Musicon draait door

Binnen Musicon gebeurt ondertussen van alles. “We zijn bijvoorbeeld bezig met het plaatsen van schermen in de oefenruimtes, de mannen van Callkoen hebben ons gisteren geholpen de perfecte indeling te vinden”, vertelt Daan. “Daarnaast hebben we de zaal helemaal geverfd en opgeknapt, zijn de muzieklessen net weer begonnen, gaan we met bandcoaching beginnen, start vanaf 6 juni rapclass - ons urban programma – weer en wordt er met scholen gekeken hoe de schoolvoorstellingen weer kunnen beginnen. Er loopt dus heel veel. Wij hopen natuurlijk zo snel mogelijk weer volwaardig open te gaan, maar tot die tijd wil ik vooral dat mensen weten dat wij ons niet zo makkelijk uit het veld laten slaan”.

“Op 6 juni gaan we het volgende concert streamen, met Michael Varekamp en de band ELEKTRA. Dat is ook de eerste show waar wat publiek bij mag zijn en dus ook de eerste show waarbij we met een tafeltjesopstelling gaan werken. Op die manier kijken we het allemaal stapje voor stapje aan.”