Toen wij op Winterfest rondliepen bij de 54 stage, merkten wij dat er extra buzz was bij de show van ILLERVERSUM. Het was een naam die wij al gehoord hadden, af en toe kregen wij een melding dat er een nieuwe single uit was. Maar we begrepen nooit wat het precies inhield, wie er achter zat en wat de doelstellingen waren. Wij namen contact op met de mensen achter ILLERVERSUM en maakten een afspraak met Nick Cromberge, de CEO van het project.

In een pand in het Zeeheldenkwartier waar meerdere projecten kantoor houden, bevindt zich ILLERVERSUM HQ. "Het hoofdkwartier van het label. De plek waar we samen komen, muziek maken, chillen en vergaderen", vertelt Nick ons. "Ik zit hier nu anderhalf jaar. Vroeger had ik een andere recording studio voor NICK. ILL. SON, wat mijn producersnaam is. Daar nam ik mensen op. Dat is toen gestopt." Op een gegeven ogenblik ging het weer kriebelen bij Nick. Hij miste het hebben van een studio wel. "Ik ben als full-time verkoper bij de Cremers beland. Lekker wietjes verkopen, super leuke baan maar mijn ambitie is gewoon muziek maken. En ik bleef gevraagd worden om advies."

Op een gegeven moment werd het voor de jonge producer te veel. Het werd weer tijd om een plekje te vinden waar muziek kon worden gemaakt. "Ik ben met een aantal mensen een collectief gestart. Maar we hadden nog niet echt een beeld van wat we precies wilden doen." Na verloop van tijd kwam Nick in contact met de artiest Asezina en werd hij haar coach aan het begin van haar carrière. "Het materiaal dat we opnamen met Asezina besloten we in eigen beheer uit te brengen, en omdat we als groep zo erg bezig waren met muziek besloten we dat te doen met een eigen platenlabel. Zo ontstond ILLERVERSUM." Met Asezina werd Parkpop aangedaan, stond het collectief op I Love Hiphop en werd er het een en ander op de radio gedaan. "Daarna kwam Rico Stone er nog bij en hebben we met hem een EP opgenomen en was ik zelf onder de naam Spuugzat ook nog bezig met songs."

"Ik ben toen als full-time verkoper bij de Cremers beland. Lekker wietjes verkopen." 

Nick Cromberge

Reorganisatie

 “Rond oktober hebben we de knoop doorgehakt en hebben we het hele label omgegooid. We gingen bij onszelf na: wat willen we uitstralen, wat is ons doel en waar willen we heen?", aldus Nick. "Er is toen een aantal mensen vertrokken. Ook liepen de contracten van Rico en Asezina af en hebben we die in overleg niet verlengd. Ik ben op zoek gegaan naar nieuwe mensen en nu hebben we een heel sterk team met veel meer structuur." Op het whiteboard achterin de ruimte is een organogram van het label getekend. In het midden staat Nick als CEO maar er zijn zat anderen die een functie hebben bij ILLERVERSUM. "We hebben overal over nagedacht, van A&R managers tot het juridisch departement. We pakken het groots aan. We kijken per artiest die getekend is precies wat diens doelen zijn en hoe we die gaan bereiken." Vooralsnog staan de rappers YungK en Walid onder contract bij Nick. "YungK wil bijvoorbeeld op Woo Hah! komen te staam. Wij gaan stapje voor stapje kijken hoe hij daar terecht kan komen."

"We hebben overal over nagedacht. Van A&R managers tot het juridisch departement."

Nick Cromberge

Fases

Om zover te komen heeft ILLERVERSUM een stappenplan bedacht dat bestaat uit vier fases. "Door die fases te doorlopen komt een artiest stapje voor stapje verder.", zegt de platenbaas. "Fase één is vrij basaal. Beats uitzoeken, teksten schrijven, demo's opnemen en repertoire opbouwen. Daarna ga je verder naar fase twee." Deze fase bestaat volgens Nick voornamelijk uit het perfectioneren van de eerder gemaakte songs. "Soms moet een beat verwisseld worden of passen we de tekst hier en daar aan. Ik help daar best veel bij. Ik ben overal bij betrokken, ik ben rapper, producer en ik film ook." Fase drie betreft het naar buiten brengen van de songs. "Met name het visuele plaatje ervan; de videoclips, het artwork en alles wat daarbij komt kijken. Fase vier is het daadwerkelijke uitbrengen van de songs." Nick wil dat de artiesten in fase vier zorgen dat de pers wordt benaderd en dat alles geregeld wordt op pr- en marketing-gebied. Het hele team van ILLERVERSUM helpt de artiesten op weg zodat ze niet voor een onmogelijke opgave komen te staan.

Het feit dat Nick zowel CEO als artiest is op zijn eigen label zit overigens niet dwars. "Ik weet een hoop dingen die je als man aan de zijlijn niet kunt weten. Hoe je een microfoon vast moet houden, hoe je naar jezelf moet luisteren op een monitor, hoe je kunt zorgen dat iets goed overkomt, dat soort dingen weet ik alleen omdat ik zelf ook muziek maakt.", vertelt Nick.

Scouten en meerwaarde

Op een gegeven moment zou ILLERVERSUM willen doorgroeien als label. "Kijk naar een Hella Cash Gang van Josylvio, dat is een sublabel van Top Notch. Als je die status hebt, kan je je artiesten nog meer bieden. Dat is de ambitie: nog meer mensen kunnen helpen met hun droom verwezenlijken. 

Regelmatig is Nick te vinden op evenementen waar muziek gemaakt wordt om potentiële nieuwe artiesten te scouten. "Ik ben altijd op zoek naar nieuw talent. Niet alleen om te signen maar ook om mee samen te werken of andere dingen te doen." Het grootste euvel is volgens Cromberge het overtuigen van de meerwaarde van een label aan de artiest. "Ik denk dat artiesten vaak een verkeerd beeld hebben bij een label. Ik moet dus echt aantonen wat ik voor die gasten zou kunnen doen." Volgens Nick denken veel mensen van buiten de scene dat iedere rapper die een beetje populariteit heeft getekend wil worden bij Top Notch, Noah's Ark of een sublabel daarvan. Dat is echter niet zo. "Veel artiesten zijn bang dat je vrijheid kwijtraakt als je bij een label gaat. Ik wil juist laten zien dat dat niet het geval hoeft te zijn. Dat een label je kan helpen met jezelf ontwikkelen, je op een groter platform kan brengen en tegelijkertijd je vrijheid kan laten behouden."