We zitten nog steeds allemaal binnen en zoals het er nu uitziet gaat dat ook nog even duren. Om het gat aan livemuziek te vullen, zijn de online alternatieven niet aan te slepen. Zo speelde The Depression Club laatst nog op het online 3voor12 lokaal festival. Maar de mannen van TDC hebben nog meer in het verschiet liggen. Zo kwam vandaag de single Not Dead Yet uit en komt er binnenkort een hele EP aan. Genoeg reden om zanger en frontman Gijs Schouten wat beter te leren kennen. Wij treffen hem in een goede bui, want hij heeft net pannenkoeken gegeten.

Not Dead Yet

Voordat we verder gaan met de Coroh Ja Joh willen we het natuurlijk even hebben over de nieuwe single: Not Dead Yet. Het nummer kwam eerder vandaag uit en man wat is het catchy. “Grappig dat je dat zegt” begint Gijs, “Ik heb altijd een voorkeur gehad voor catchy zanglijntjes in een refrein en dat is eigenlijk een mening die wij met de hele band delen. Wat is het punt van een refrein schrijven, als het niet catchy is?”. Over de betekenis van het nummer blijft de zanger mysterieus: “Ik denk dat het veel waardevoller is wat mensen zelf in een liedje horen, wat ik ervan vind is ook maar mijn interpretatie.” Dus waar wacht je nog op. Lees de Coroh Ja Joh, stream Not Dead Yet helemaal kapot en laat ons weten hoe jij het nummer interpreteert. Wij zijn benieuwd.

Je streamt hem hier!

Naam
Gijs Schouten

Geboortedatum en plaats
19 maart 1997, thuis in Leidschendam. Mijn moeder stond te douchen en toen begon het, dus ik ben op de gang geboren.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Gisteravond! Ik douch bijna elke dag. Er zijn dagen dat ik denk ‘het is goed met je’, maar meestal douch ik wel gewoon. Ik vind in de avond douchen altijd chill, want dan ga je lekker warm je bed in.

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw band/werk/muziek/act?
Met The Depression Club is het een beetje raar, want we hadden best wel wat aanvragen voor gigs, maar nog heel weinig echt concreet. Gelukkig hebben de meeste locaties wel aangegeven dat wij prioriteit krijgen zodra de programmering weer opgestart wordt. We zouden op 6 juni onze nieuwe EP gaan releasen, maar dat gaan we nu wat later doen. Niet alleen door corona hoor, ook wat andere dingen. Deze komt nu als corona het toestaat in september uit. We gaan wel voor die tijd twee singles releasen (waarvan één dus vandaag, red). We hebben de EP die eraan komt helemaal online gemixt, dat was heel bizar. We hadden de hele plaat al opgenomen, maar nog niet gemixt. Dit hebben we toen samen met onze producer, Martijn Groeneveld, helemaal online gedaan. Dat was minder chaotisch dan ik had verwacht, maar wel heel stressvol, want je moet opletten dat je precies typt wat je bedoelt.

Naast The Depression Club ben ik ook nog met een ander project bezig, XIM. Dat is meer elektronische, experimentele muziek geïnspireerd op onder andere Big Red Machine en Bon Iver. Daar hebben we vlak voor de coronamaatregelen één keer mee opgetreden, het idee was dat we in juni nog een paar keer op zouden treden, maar dat zit er nu niet in. Dus daarvoor zijn we vooral nieuwe muziek aan het schrijven

Hoe zien we jullie weer terug?
Dat hangt er heel erg vanaf hoe het gaat lopen met de maatregelen. Wij hadden wel een plan. We hadden ons bijvoorbeeld op gegeven voor de Popronde. Wat grappig is, is dat wij dit vorig jaar niet hebben gedaan, maar veel mensen dachten van wel. Dit stond ook in verschillende artikelen over ons. We kregen zelfs de vraag: ‘Wat treden jullie weinig op voor een band die meedoet aan de Popronde.’, waarop ik moest antwoorden: ‘We treden juist vrij veel op voor een band die niet meedoet’. Maar het is dit jaar sowieso maar de vraag of dat doorgaat en of wij geselecteerd worden. Verder hebben we dus een EP en wat singles in het verschiet liggen en als we terugkomen is plan om het land in te gaan. We hebben voor die EP net 9 songs on record gezet, dus we gaan echt focussen op het touren. We zouden ook naar Duitsland gaan, dat gaat helaas niet door, maar we zijn wel nog steeds van plan naar het buitenland te gaan. We hebben bijvoorbeeld contact met een Schotse band, waar we misschien het voorprogramma voor zouden gaan doen.

Met XIM is daar dus nog geen sprake van, dat is alleen nog muziek schrijven. Veel gaat via laptops en keyboards en weinig live, dus het is voornamelijk een kwestie van files naar elkaar sturen. Daar is nog niet echt een plan voor, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dit weer gaat lopen.

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
Ja dat is hier, mijn kamer. Ik heb een bureau en een soort van studio set-upje waar ik aan mijn muziek werk. En ik heb een balkon, dus dat is ook een groot deel van mijn quarantaineplek.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Ik merk, zonder het al te zwaar te maken, dat ik een beetje gevoelig ben voor depressie. Misschien niet meer zo erg als in mijn puberteit, maar ik kan wel een beetje down zijn. Dus ik probeer veel zonlicht te pakken door lekker veel op mijn balkon te zitten. Ik ben wel wat moody en misschien wat verdrietiger, maar het is ook gewoon een kwestie van dingen gewoon gaan doen. Oh, leuk voorbeeld! Ik ben helemaal niet zo van het uitgaan, maar eens per twee maanden is het wel lekker. Dus ik heb laatst, toen mijn huisgenoot niet thuis was, in de keuken alle lichten uitgedaan en overal kaarsjes neergezet en toen ben ik heel dronken geworden in mijn eentje en heb ik heel hard gedanst op het nummer Pills van Love Fame Tragedy.

Heb je nu een broek aan?
Nee, ik heb een jurk aan! Ik had natuurlijk al gezien dat deze vraag in het interview zou zitten, maar dat is niet waarom ik hem aangetrokken heb. Ik vind het gewoon heel chill zitten, het is lekker doorwaaiend.

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Kijk, ik ben natuurlijk geen expert, maar ik denk dat ik het misschien wel gehad heb. Ik had een week dat ik heel erg benauwd was en ook moe, dat zijn dingen die ik normaal niet snel heb als ik ziek ben. Maar dat kan natuurlijk ook iets anders zijn geweest. Ik ben zelf niet heel bang om het te krijgen, maar ik zou het wel heel vervelend vinden om iemand anders aan te steken.

Wat heb je vandaag gedaan/plannen voor vandaag?
Ik heb vegan pannenkoeken gemaakt, dat was heel lekker. Ik wil aan het einde van de dag, als het weer koud is, nog wat muziek opnemen. En ik wil genoeg zonlicht opnemen, dus ik denk dat ik straks lekker op mijn balkon ga zitten lezen.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Als het heel mooi weer is ga ik denk ik zwemmen. Dat vind ik in de zomer echt heel fijn, gewoon lekker elke dag even in de zee te zwemmen. En heel cliché gewoon alle mensen die ik niet gezien heb verzamelen en drinken. Ik was jarig toen net alle coronamaatregelen van start gingen, dus ik heb niet echt een verjaardag gehad. Dat wil ik inhalen. En dan moeten mensen niet denken dat ik dan niet jarig ben. Dan ben ik gewoon jarig.

Zijn er (nieuwe) ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Ik heb mijzelf een synthesizer voor mijn verjaardag gegeven. Ik dacht ik zit helemaal binnen en kan niks doen, dus ik koop er gewoon een. Echt de allerbeste aankoop die ik ooit heb gedaan! Je kunt ermee opnemen en op samplen, hij heeft zelfs een taperecorder. Normaal heb je daar allemaal laptops en mengpanelen voor nodig en met dit ding kun je dat gewoon allemaal doen. Voor een lock down is dit echt goed tijdverdrijf.

Wat kunnen we voor jouw band(s) doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
We gaan dus binnenkort wat nieuwe dingen releasen en als dat dan helemaal kapotgestreamed wordt helpt dat natuurlijk. Dat is het meest concrete dat je kunt doen. Verder ons vooral niet vergeten denk ik? En als alles weer voorbij is gewoon iets sneller zeggen we gaan weer naar festivals en bandjes kijken. Niet alleen mijn bandjes, maar gewoon livemuziek in zijn algemeen.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina