De derde editie van Mondriaan Jazz is dit weekend in het Paard. Met een line-up om je vingers bij af te likken. Waar vorig jaar de vier supergroepen straalde en het bijprogramma uitblonk is er nu meer dan genoeg om uit te kiezen. Zoveel dat we er vijf hebben geselecteerd die je deze zaterdag echt even moet checken.

The Lesson GK

Zaterdag 12 oktober 23:45 - 00:45 /  Paard, kleine zaal
 

Laten we gelijk maar met een knaller beginnen: The Lesson GK. Deze supergroep/improvisatieband/jamact is een aanrader voor iedereen die acts als The Roots, The Internet en Anderson .Paak kan waarderen. Niet zo gek, want de leden uit deze komen precies uit dat soort groepen. En het klinkt ongemakkelijk vet. Bekijk onderstaande video maar eens en let eens op die waanzinnig groove van Lenny "The Ox" Reece. Jaaahaa.

SEED Ensemble

19:30 - 20:30 /  Paard grote zaal

Wie een klein beetje de jazzscene in de gaten heeft gehouden is vast opgevallen dat er opvallend veel uit het Verenigd Koninkrijk komt. SEED Ensemble is daar één van. Deze 13-koppige act kent een aantal bekende koppen, waaronder Theon Cross die u wellicht kent van Sons of Kemet. Het enige wapenfeit dat deze Engelsen kennen is 'Driftglass', maar dit onlangs uitgebrachte album is er nu al een om in te lijsten. Hopen dat dit aankomende zaterdag er ook zo uitspat. 

Doppler Trio

19:30 - 20:30 / Paardcafé

Liefhebbers van Esbjörn Svensson Trio opgelet, een Nederlands/Duits alternatief is onlangs opgestaan. De drie heren doen precies wat jazztrio's gaaf maakt. Intiem, modern en heerlijk meeslepend. Dit jaar brachten ze hun debuut uit met de naam Nebula, waar de atmosferische jazz wordt omgetoverd in een kosmisch ballet. Laten we hopen dat we tijdens Mondriaan Jazz net zo gemakkelijk op de sterren kunnen dansen.

Madison McFerrin

20:15 - 21:15 / Paard kleine zaal

Madison McFerrin, ja inderdaad dat is de dochter van. Maar er is meer aan de hand dan alleen een geval van goede genen. De muziek van Madison is intens en vol met gevoel. Kijk maar eens goed, de muziek is meer achtergrondgeluid. Het gaat om het totaalplaatje, de manier waarom Madison zich inleeft is ongekend. Het optreden is zo goed, dat het a capella had gekund, geen wonder dus dat de New Times haar 'vocale behendigheid' onderstreept. 

Fabian Almazan's Alcanza

Zaterdag 12 oktober 20:15 : 21:15 / Koorenhuis

Fabian Almazan's Alcanza is veel dingen: een totaalbeleving, complex, een volledige trip en ambitieus. Deze plaat, die we op Mondriaan Jazz gaan horen is een conceptueel album over zelfontdekking en de plaats van de mens in een complex universum. Er gebeurt muzikaal ook belachelijk veel, zo wandelt Fabian Almazan moeiteloos tussen Latin muziek en post-bop jazz. En dan mogen we de klassieke invloeden niet vergeten, er is een heel strijkkwartet nodig om dit op te voeren.

Mondriaan Jazz is aanstaande zaterdag op 12 oktober. Kaarten zijn hier te koop. Meer info over het festival hier. Nog steeds in een twijfelachtig bui? Luister dan onze Mondriaan Jazz playlist onderaan.