Sinds gisteren mogen we weer grenzen verleggen op Crossing Border. Het internationale literatuur- en muziekfestival dat sinds 1993 in Den Haag wordt georganiseerd en nog steeds groter en groter wordt, trapt af met 3 avondjes literaire versnaperingen, waarna vanaf vrijdag ook plaats wordt gemaakt voor muziek. Het doel van de organisatie is om met zijn kenmerkende rock-‘n-roll mentaliteit publiek, artiesten en auteurs te verbinden en inspireren. Het festival biedt hierbij een podium voor zowel gevestigde namen als aanstormend talent. Al hebben wij van de redactie natuurlijk ook kennis van literatuur, onze specialiteit is én blijft muziek. Om jou door het blokkenschema te loodsen, geven wij alvast 5 tips.

Thurston Moore Group

Thurston Moore stond in 2014 ook al op Crossing Border en was toen een van de hoogtepunten van de zaterdag. En de muzikant die al sinds hij in het iconische Sonic Youth speelde bezig is met muzikale grenzen verleggen, komt niet alleen: hij neemt zijn Group mee die ook niet uit de minsten bestaat: Debbie Googe, bekend van My Bloody Valentine, James Sedwards  van This Is Not This Heat en zijn voormalig bandgenoot Steve Shelley. Verwacht alles van noise tot monsterriffs tot prachtige melodieuze passages. En neem oordoppen mee.

Vrijdag 1 november - The Hideout, Theater aan het Spui - 21:15

Tyler Ramsey

Je zou deze man nog kunnen herkennen als de opvallend lange gitarist van Band of Horses. Tyler Ramsey verliet de band in 2017 om zijn solocarrière als folkzanger een boost te geven. Zijn nieuwste plaat, For In The Morning, is het meest ambitieuze album van deze inmiddels veteraan in de scene. Op glorieuze wijze smelten country, blues en americana samen om de luisteraar mee te voeren op een dromerige en natuurlijk ook grensoverschrijdende reis.

Vrijdag 1 november - Oasis, The Foyer, Theater aan het Spui - 23:30

Steam Down

In plaats van zweven op dromerige folk, kun je ook volledig losgaan op de intense afrodisco van Steam Down. Maar wat gebeurt daar? Disco maakt plaats voor soulvolle jazz, die op haar beurt weer plaats maakt voor jazzy soul. Op de plaat iets te veel van het goede. Live een absolute sensatie die je achteraf niet had willen missen.  

Vrijdag 1 november - The Priest - 23:00

Kevin Morby

Kevin Morby timmert al een aantal jaartjes aan de muzikale weg. De 31-jarige zanger betreedt vanaf zijn 20ste diverse podia, als bassist in de band Woods, later als zanger bij The Babies. Sinds 2013 probeert hij het solo. Met zijn zware stem en rustige melodieën weet hij een indruk achter te laten. Waar hij eerder dit jaar nog in Paradiso stond, kunnen we de man nu tijdens Crossing Border bewonderen. Grote kans dat je zijn muziek al eens voorbij hebt horen komen, op Spotify staat de teller voor zijn 'Harlem River' al op ruim 13 miljoen, and still counting. Zijn laatste werk ‘Oh my God’ kwam uit in april 2019 en gezien dit zijn vijfde album in zes jaar tijd is, zal het niet lang duren voordat we nog meer werk van de man krijgen. 

Zaterdag 2 november - De Nieuwe Kerk - 20:15

Dawes

Potdorie. Zit je gewoon even rustig door de artiesten die op Crossing Border heen te luisteren, komt plotseling Dawes voorbij. Daar worden we vrolijk van. De band maakt zonnige muziek met folky samenzang, denk Crosby, Stills & Nash op het strand, afgewisseld met de broodnodige tranentrekkers en schijnt in de Verenigde Staten best groot te zijn. Zou dit een van die bands zijn waarvan je, als je jaren later naar de lineup van Crossing Border van jaren geleden kijkt, denkt: potverdorie, als ik dat had geweten...? Voorkom dat en komt gewoon kijken.

Zaterdag 2 november - The Raven - 19:30

Crossing Border vindt plaats van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november in Theater aan het Spui, De Nieuwe Kerk, The Priest en de Centrale Bibliotheek. Meer informatie over het programma vind je hier. Uiteraard kun je ook direct doorklikken naar het blokkenschema. Veel plezier!