Hoera! We mogen weer! Op 20 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2019 uit. Iedereen is welkom voor de feestelijke uitreiking in de foyer van het Paard. De stemmen stromen binnen, maar voor wie het nog niet helemaal zeker weet, hebben wij verschillende bobo's, BH'ers, kanshebbers en andere leuke mensen naar hun Song van het Jaar gevraagd.

Tess van der Zwet

Tess van der Zwet maakt met haar Moutons het Franse chanson weer helemaal hip. Deze zomer wist ze zelfs een heuse hit te scoren met 'Mon Paris' die over de gehele landelijke radio te horen was. Ook stond Tess op verschillende podia door het hele land, zo was ze bijvoorbeeld te zien op het festival ter ere van wijlen Chuck Deely.

Lees verder:

Wat is jouw Haagse song van het jaar?
'Dat is 'Alles wat ons overkwam' van Eelco. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde, sodemieterde ik echt zowat van mijn stoel. Ik wist dat Eelco kan zingen, maar niet dat hij zó kan zingen. Ik heb met hem en David van Rät N FrikK best veel uren doorgebracht. Zo hebben we eens samen op het podium gestaan in de Zwarte Ruiter, toen nog met mijn oude band Dahl, waarbij alles naar de knoppen ging, waaronder mijn stem. De video is nog te vinden om YouTube. Daarna hebben we samen heel wat gemaakt en opgenomen in hun studio. Daar realiseerde ik me hoe weinig rock ’n roll ik was. Met mijn thee en honing. Je kunt nog twee nummers met mij horen op hun Throwback EP uit 2015. Die nummers speelden we toen ook in de grote zaal van het Paard, volgens mij als de afsluiter van de Haagse Popweek. Stond ik daar te stuiteren in mijn roze bh en getoupeerde haar. Hoorde bij de act. Dat was ongelofelijk vet, maar het paste toch niet helemaal bij mij. Gek hè, haha. Ik werd de Sjaak Afhaak van het hele project. Maar wat heb ik veel bewondering voor die twee gasten, ze doen zóveel! Deze single van Eelco laat weer een heel andere kant van hem zien. Ik vind dat te gek, dat iemand zich keer op keer opnieuw uitvindt. Wat een held, ik kan er uren naar luisteren.'

Wat is wereldwijd jou song van het jaar?
'Het zal niemand iets zeggen, maar voor mij is dat 'Balance ton quoi' van de Belgische zangers Angèle. Dat zij hier nog niet megagigantisch is, is me een raadsel. Het zal er wel mee te maken hebben dat ze in het Frans zingt. Maar serieus, dit is de nieuwe Taylor Swift. Angèle is het zusje van populaire Belgische rapper Roméo Elvis, maar staat nu ook zelf op de grootste festivals, toert over de hele wereld. Met haar nummers maakte ze pittige statements en Balance ton quoi (een woordspeling op ‘Schud met je kont’) is daarop geen uitzondering. Zó catchy. Zó’n dikke middelvinger. Zó’n vette clip ook. Dit is mijn nummer van 2019, zonder enige twijfel. Als ik het hoor, hang ik in de lampen.'

Jouw muzikale hoogtepunt van 2019
'Persoonlijk was dat het uitbrengen van 'Mon Paris.' Ik heb nog nooit eerder een eigen nummer in het Frans uitgebracht. Mijlpaaltje wel hoor. En dat het dan ook nog eens zo goed wordt opgepakt, dat ik het zelfs in een bomvol Paradiso mocht zingen, nadat Leo Blokhuis me had aangekondigd en liet weten dat dit volgens hem het ‘Franse zomernummer van 2019’ was. Ja, dat ga ik niet snel meer vergeten. Hoe moet ik dit gaan toppen?'

Wat is je tegengevallen in de Haagse scene dit jaar?
'Niets, ben je gek! Ik vind dat we het hartstikke goed doen. Kijk eens naar die enorme lijst Haagse songs. Er wordt hartstikke veel gemaakt en gedaan. In allerlei genres, in meerdere talen. Er zijn waanzinnig veel muziekinitiatieven, festivals, mogelijkheden om op te treden. Ik heb ook de indruk dat we steeds meer openstaan voor muziek van buitenaf. Het is niet meer zozeer een Haagse enclave. Dat maakt ons ook beter zichtbaar voor de rest van Nederland. Ik ben trots op Den Haag.'

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten komend jaar?
'Als ik de geruchten mag geloven, wordt dat Maxine. Sowieso is haar nummer DON.T al kneitercatchy, maar ik heb me laten vertellen dat er nog veel toffere nummers aankomen. Een beetje de Nederlandse Sigrid. Ben benieuwd hoe ze live is!'

Wat kunnen we van jou verwachten komend jaar?
'Heel veel meer Franse chansons. Op 2 januari brengen we een nieuw nummer uit, over Den Haag, en op 25 februari spelen we onze nieuwe show Voyages en chansons in het PAARD. De kaartverkoop gaat ver boven verwachting. Spannend: zullen we uitverkopen? Dan heb ik mijn hoogtepunt van 2020 wel meteen gehad, haha. Nee hoor: in het najaar van 2020 ga ik op tour met een Franstalige muziekvoorstelling. Ik mag er nog niet zoveel over zeggen. Nee, het is helaas niet met les Moutons, maar daar blijf ik natuurlijk wel mee schrijven en optreden. 2020 wordt wel een interessant jaar voor het chanson, c’est sûr.'

Boaz Kok

Een jaar geleden was Boaz Kok nog een eenvoudige stucadoor. Toen besloot hij met twee vrienden een bandje op te richten dat ze Goldband noemden. Dat bleek een gouden greep, want binnen de kortste tijd stonden ze op Lowlands, op talloze andere festivals en hadden ze de Jeugd van Tegenwoordig in hun naprogramma. Om van hun einde-van-de-zomer-anthem 'Witte Was' nog maar te zwijgen...

Lees verder:

Wat is jouw Haagse song van het jaar, en waarom?
Ik heb echt geprobeerd om een nummer te bedenken, maar 'Mijn Stad' blijft constant door mijn hoofd blèren. Zo iconisch en pakkend. Heel boud om over jezelf te zeggen, maar het is niet anders. Verder vind ik alles wat JEANS maakt teringhard. Niemand die ik ken die zo erg in zijn eigen geluid gelooft. De helft van de nummers releaset hij niet eens en draait hij alleen in zijn sets. De andere helft flikkert hij weg als een Tibetaanse monnik op een berg. Ook gun ik de boys van All Missing Pieces de wereld. Dat zijn echt Haagse rocksterren geworden. Love he, Camiel, Wrister & Quinten! 

Wat is wereldwijd song van het jaar?
Ik ga helemaal dom op wat Xxxtentacion heeft gemaakt. 'Moonlight' en 'Changes' komen beide uit 2018 maar belichamen voor mij het geluid van de toekomst. Er is nu, na zijn dood, een nieuw album uit; Bad Vibes Forever, een mix van punk, trap, pop en emo. Zo echt. Billie Eilish vind ik ook zo een future sound hebben, grenzen laten vervagen en je eigen style/sound creëren, nieuwe paden bewandelen, dat is voor mij waar muziek maken om draait. 

Jouw muzikale hoogtepunt van 2019
Zoveel hoogtepunten. Domme corpsfeesten, Lowlands, Wildeburg, de Zon, 3fm, Song van het jaar. Maar meest recent en ook wel eigenlijk het sickst was REC festival met DJVT in ons naprogramma. Een maat van ons (Dario) heeft hier weken voor moeten lobbyen. En uiteindelijk stonden we voor een uitverkochte Annabel, met een levensgrote zak Goldband (mede mogelijk gemaakt door 'de naaierij') en 8 sparkle fonteinen helemaal HAM te gaan. Ben nog moeilijk door mn enkel gegaan in de moshpit, heb ik nog steeds last van, maar het was het allemaal waard.

Wat is je tegengevallen in de Haagse scene dit jaar?
Er wordt iets te credible geboekt, naar mijn idee. Show me die locals, die beginners, die weirde guys die op een dronken zondag een nummertje hebben gemaakt. Gekke combinaties, lelijke mensen, nerds, travestieten. Maar verder ben ik super blij met waar we met zn alle naar toe aan het rollen zijn. Een paar jaar geleden had ik 't idee dat er geen fuck meer gebeurde, maar langzaam zijn we uit het stof/slijk gekropen en nu beginnen we weer wat glans te krijgen. Nog even oppoetsen en dan kan de haagse scene floreren als nooit te voren! 

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten komend jaar?
Wie de fack denk je? 

Wat kunnen we van jou verwachten komend jaar?
Nieuwe muziek, emotionele verhalen, enge video’s , belachelijke merchendise, zieke shows, gezond eetpatroon, grote prijzen, weirde opmerkingen en momenten waar van je denkt: nee joh, wat de shirt. Ojah, en een huis kopen voor mijn vriendin.

Conchitta Bottse

Een van onze favoriete Haagse bobo's. Conchitta Bottse is down to earth en heeft een groot hart voor de Haagse en internationale muziekscene. Tegelijkertijd boekt ze voor Paard de vetste urbanacts en is ze altijd wel bezig met een of ander festival. De opmars van de Haagse urban is voor een deel aan Conchitta te danken. Daarom is het niet meer dan logisch dat wij ook van haar wilden weten wat de beste Haagse song was van 2019.

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"Circles van Ava Nova, vanaf het moment dat-ie uitkwam zat-ie vast in mijn hoofd en ik word er helemaal blij van."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Als ik Spotify moet geloven heb ik Make it Better van Anderson. Paak het meest geluisterd dit jaar. Lekker mellow NPO Soul & Jazz nummer wat gewoon aan je ziel blijft plakken, nothing too complicated."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Het superlastminute in 2019 uitgekomen album van Zwangere Guy, echt genieten."

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"Nog te weinig Haagse acts hebben mij benaderd voor een gig in ’t Paard, voor 2020 wil ik dat aantal graag zien verdubbelen. Ik kan natuurlijk niets garanderen, maar het is zo fijn om een local hero te kunnen wegzetten in zijn/haar eigen stad. Een goed voorbeeld daarvan is J. Ward Brew die onlangs nog de kleine zaal propvol kreeg."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar
"
Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat het solo werk van Willie Wartaal weleens heel gek zou kunnen gaan komend jaar."

Wat kunnen we van jou verwachten komend jaar?
"
Nog harder rennen om toffe internationale hiphopartiesten naar 070 te krijgen en natuurlijk de lokale scene te blijven pushen met de GUAP Nights in ’t Paardcafé."

Damion Grey

Links: Damion Grey

Links: Damion Grey

Vroeger zat hij natuurlijk in maar tegenwoordig is hij druk bezig met BJND. Na een tijd om de twee weken een single te hebben uitgebracht kwam laatst de derde Greatest Hits EP van de groep uit. Het nieuwe jaar gaat waarschijnlijk nog meer nieuwe muziek brengen voor de rapper, maar daarover later meer. Eerst vertelt Damion ons wat zijn favoriete songs van het jaar waren.

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"Ik ben nul-komma-nul op de hoogte van wat er aan de hand is op Haags muziekgebied. Ik heb de hele lijst daarom maar geluisterd, dan weet ik in elk geval waar ik het over heb. Mijn Haagse song van het jaar is denk ik, na alles geluisterd te hebben, 'DON.T' van Maxine. De opties waren natuurlijk verdeeld in veel verschillende genres, van hiphop tot rock. Maxine maakt gewoon ongegêneerde pop, maar die track is fucking hard. De productie is tyfusstrak, waar hij halftime wordt is bijvoorbeeld keihard. Ook de tekst is goed en het is geen steenkolen-Engels. Misschien jammer dat ik mijn poppy, feminine side op deze manier moet laten kennen, maar mijn roze hart klopt heel hard bij deze song."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Wat mij opviel in de lijst is dat San Holo er niet tussen staat. Zijn song 'Lost Lately' is dit jaar uitgekomen en Zoetermeer deed vroeger altijd mee met deze competities. Dus ik denk dat ik deze song wil noemen. Daarnaast vind ik 'Myself' van Niko een betere song dan 'Nine Out Of Ten' die wel genomineerd was. Dus dat wil ik ook nog benoemen."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Ik denk dat voor mij het moment dat we de Greatest Hits III afhadden was. Ik had me voorgenomen dat ik niet teveel over mijn eigen project zou praten, maar dit is gewoon mijn meest memorabele muziekmoment. De eerste Greatest Hits klopte, dat was gewoon het beste wat we toen hadden. Bij de tweede Greatest Hits waren we zo druk bezig geweest met de songs uitbrengen dat we de selectie voor die EP iets hebben laten versloffen. Bij de derde EP hebben we daar weer goed op gelet, toen hij uitkwam waren we allebei ook helemaal in de wolken."

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"Heel eerlijk, ik heb niet supergoed opgelet. Ik ben niet echt op de hoogte van wat er in de scene aan de hand is. Als je kijkt naar wat Son Mieux en HENK bijvoorbeeld maken, tappen zij uit een heel specifiek vaatje. De nummers die er uit komen kloppen ook heel erg. Dat doet Maxine bijvoorbeeld ook. Ik merkte toen ik de lijst aan het beluisteren was dat bijna iedereen wel iets probeerde na te doen, maar er niet echt in slaagt. Je hoort in die lijst 16 varianten van een Son Mieux-achtige song, maar dan gefaald. Zo heb je er ook 16 in de hiphop en weer 16 in de pop. Ik bedoel niet falen in de zin van het is te slecht om te bestaan, maar het is niet eigen. Dat geldt niet voor iedereen hoor: Ik vond die song van Marco Raaphorst heel eigen, dat geldt ook voor Niko en Juulz."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ik weet dat Niko in de studio zit. Ik had met Nik afgesproken maar hij heeft afgezegd want hij zou in de studio zitten. Dus van hen misschien. Daarnaast gok ik dat HENK nieuwe dingen uit gaat brengen. Daar ben ik benieuwd naar. Ook ben ik benieuwd naar wat Juulz over een halfjaar/jaar uit gaat brengen. Ik merk wat hij wil doen, hij wil iets alternatiever zijn dan het meeste wat uitkomt. Hij heeft iets weg van oldskool Ronnie Flex, maar hij combineert dat met scheurende gitaren. Ik had ook het idee dat hij het echt meent. Ik geloof hem, in zijn ecosysteem is hij ook echt een 'Shy Rockstar'."

Wat kunnen we van jou verwachten komend jaar?
"We gaan begin volgend jaar een album uitbrengen, daar ben ik best stoked over. Dat worden negen nummers waar we al een tijdje op zitten. Daarnaast willen we, als we dat redden, later volgend jaar nog een album uitbrengen. De muziek ligt er, maar het is de vraag of de realiteit ook zo is."

Spotify playlist

En dan nu? Stemmen!