Hoera! We mogen weer! Op 20 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2019 uit. Iedereen is welkom voor de feestelijke uitreiking in de foyer van het Paard. Los van het keur aan bobo's en bekende Hagenezen die wij dit jaar om hun mening vroegen, hebben wij als redactie zijnde natuurlijk ook een idee van wat er op de eerste plek zou moeten staan. Aangezien wij niet te betichten zijn van wansmaak en wij jullie, de lezers, ook van onze ontegenzeggelijke muziekkunde willen laten meegenieten, volgt hier de song van het jaar van enkele van onze redactieleden.

Frank de Jong

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"'Inbound' van The Howl Ensemble. Eigenlijk speel ik vals, want de track kwam vorig jaar uit als deel van Patina. Maar is toch echt genomineerd voor song van het jaar, dat komt vast door de videoclip die gepromoot werd met een valse vermissing. Die stunt viel niet bij iedereen in de smaak."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Volgens Spotify is dat 'War' van Brutus, maar 'Fear Inoculum' van Tool heeft toch meer impact gemaakt. Vraag maar eens rond, die track is tot vervelens toe aangezet op feesten en gelegenheden."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Rosalía op Down the Rabbit Hole. De enige show die echt imponeerde, wat een stem. Kippenvel." 

Bernadette Pegtel

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"Waarschijnlijk ben ik niet de eerste maar ik moet toch me ook aansluiten bij de Maxine fanclub. ‘DON.T’ is gewoon een heerlijk popliedje. En ik ben wel erg nieuwsgierig geworden naar meer muziek van de jonge ster in wording."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“Als ik in mijn Spotify duik zie ik niet veel muziek uit 2019. Ik zou zeggen ‘when the party’s over’ van Billie Eilish maar dat nummer komt eigenlijk uit 2018. Telt dat? Ik vind van wel. Wat ik bij Billie zo fascinerend vind, is dat ze je zo in tranen kan krijgen tijdens een gevoelige ballad, maar ze gaat ook tekeer in ‘Bury A Friend’ waar boosheid de boventoon voert. Sigrid is een beetje de vrolijke variant van Billie, ik zag haar vorig jaar in de Melkweg en dit jaar bracht ze haar eerste album uit. ‘Don’t Kill My Vibe’, prima nummertje.”

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Mijn moeder wilde al heel lang naar een show van Di-Rect dus nam ik haar mee naar het concert in de Koninklijke Schouwburg. Dat op zich was al een mooi moment maar toen de band ‘All In Vain’ inzette, kreeg ik kippenvel en dat werd alleen maar versterkt tijdens ‘You Know Who I Am’. 
Wat mij ook wel even bij zal blijven is het optreden van Soap & Skin+Stargaze bij Crossing Border in de Nieuwe Kerk. Een optreden waar ik me voorhand al op had verheugd en ze bliezen me omver. Prachtige muziek en ik zat het het hele optreden geboeid te luisteren."

Eric Hoetjes

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"Ik had drie favorieten voor de Haagse Song Van Het Jaar. Om precies te zijn: 'A Midsummer Night's Dream (Shakespeare)' van Port Of Call, 'You Can Take Me' van The Mighty Breaks ft. Megan de Klerk en 'Myself' van Niko. Slechts één van de drie nummers stond in de stemlijst (Port Of Call) en op The Mighty Breaks heb ik gestemd in de vrije keuzeruimte. Vandaar wil ik graag wat extra aandacht hebben voor de beste song van Niko's nieuwe EP Melk. 'Myself' rockt, is catchy en toch eigenzinnig. Daarnaast is het intro een betere versie van het intro van 'Message In A Bottle' van The Police. Waarom staat deze song, in vredesnaam, niet tussen de genomineerde songs!"

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“Ik denk dat dat 'Dublin City Sky' van Fontaines D.C. is. Of anders 'Trailer Park' van Matthew Logan Vasquez. Nee, bij nader inzien ga ik toch voor Fontaines. Ik heb aan het begin van 2019 stage gelopen bij OOR. Daar stonden altijd de nieuwste releases op. Op die manier heb ik veel nieuwe muziek leren kennen, waaronder Dogrel van de Ieren. Dat is misschien wel de beste plaat van het jaar. Ik moest eerst erg lachen om de clip van het nummer 'Big' maar ik vind 'Dublin City Sky' een heel mooie ballad. Over de jeugd en dromen over de toekomst. Tegelijkertijd gaat het ook over kalverliefde. Nee, Fontaines D.C. is ontzettend cool. Ohja, ik vergeet nu gewoon dat Vampire Weekend ook een kneitergoed album heeft uitgebracht.”

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
“Onlangs heb ik mijn broertje het podium op getrokken om een liedje te zingen met mijn singer-songwriter project. Dat was leuk, maar voornamelijk omdat mijn broertje heel cool is. Het meest memorabele muziekmoment was echter de show van IDLES op Lowlands. Zelden heb ik met zo'n grote grijns op mijn smoel mee staan blêren met een band. Shit, wat was dat een vette show. Bizar goed en super real.”

Marco Vlot

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"Als liefhebber van gitaren, herrie, rock, indie en meer van zulks is dat toch 'Witte Was' van Goldband. Ik was zelf ook verbaasd. Het is namelijk niet direct het soort muziek waar ik veel naar luister maar potverdorie wat is 'ie lekker. Het ultieme nazomeranthem en dan hebben we het nog niets eens over de briljante clip gehad."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Dat zijn er wel meer. Zo ben ik enorm onder de indruk van het nieuwe album van Vampire Weekend, en dan met name het nummer 'Sympathy'. Hun optreden in Afas was ook fantastisch. En dan is er 'Kanaries' van Pronk. Dat is de band van de bassist van Bokkers en daarmee speelt hij rechttoe rechtaan rock 'n' roll. Heerlijk stampen. Verder wilde ik nog 'Never Fight A Man With A Perm' van Idles noemen, maar Wikipedia vertelt me net dat die uit 2018 komt. Lame."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Kom op, dat is toch niet te doen? Ik heb zoveel fantastische concerten gezien, van Death Cab for Cutie tot Behemoth en van Wilco tot Foals en nog veel meer, ik kan niet kiezen. Ik ga dan toch voor Rock am Ring, waar ik dit jaar met een groep vrienden ben geweest. Lekker op het circuit naar bands kijken waarvan de meeste in de jaren 90 ook op de festivals stonden, zoals Tool, Smashing Pumpkins, Alice in Chains en Slayer. Weet je wat? Dat optreden van Slayer was toch echt wel een hoogtepunt.'

Mathilde De Jeu

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2019 en waarom?
"'Nothing' van Son Mieux. Wat een anthem. Als dat nummer door je koptelefoon knalt kun je de hele wereld aan."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"'Texas Sun' van Khruangbin en Leon Bridges. Wanneer twee favorieten besluiten de handen ineen te slaan is het altijd spannend of het wat wordt, maar bij deze twee klopt het. De stem van Leon en het bizarre muzikale talent van Khruangbin sluiten perfect op elkaar aan. Het is echt zo’n lekker roadtrip-door-Frankrijk-met-de-zon-in-de-achteruitkijkspiegel-nummer. "

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Underworld op Down The Rabbit Hole. Ik was met vrienden even naar de tent om ons om te kleden omdat we zeiknat waren geregend. Omdat het nog steeds regende bleven we even in de tent chillen, maar we vielen in slaap. Na twee uur schrokken we wakker en konden we nét op tijd het terrein over rennen naar de mainstage waar Underworld begon. Die show was zo ziek. Lasers, stroboscopen, Karl Hyde die met zijn armen gespreid staat en dan die eerste tonen van 'Born Slippy'. Kippenvel.'

Spotify playlist