Holbeck timmert als drietal al sinds 2016 aan de weg. Toch zijn de heren uit Den Haag, Amsterdam en Utrecht maar moeilijk te vinden. Het drietal dat elkaar kent van De Hardheid heeft sinds een jaar een single. Wat kunnen we op vrijdag van de afsluitende act verwachten? We bellen met drummer Niels Docter om het hem te vragen.

Hebben jullie zin in de clubavond?
“Ja, sowieso!”, roept Niels. “In elk optreden hebben we superveel zin, juist omdat we nog niet zo veel optreden. Om voor mensen te spelen is voor ons echt de kers op de taart, zeker als je lang aan een nummer hebt gewerkt.”

“Ik vind het echt geweldig als mensen na de show naar je toe komen en even met je moeten praten omdat het vet was. Die energie die je geeft uit het publiek terugvoelen, dat is fijn. Als dat vrijdag lukt is de avond voor ons geslaagd.”

Vorig jaar kwam jullie single ‘Bow and Obey’ uit. Na wat stilte staat er nu op Facebook en Soundcloud een teaser… komt er iets nieuws aan?
"Er staat inderdaad een snippet van ‘Fire’ online. De videoclip wordt op dit moment bewerkt en er is een snippet online te vinden. We hebben ook een gloednieuw nummer op LikmeFest uitgeprobeerd. Dat nummer vonden we met repeteren zo lekker dat we het een hele avond hebben gespeeld. Ik denk dat we het vrijdag ook sowieso gaan spelen.”

“Alle nummers die we spelen zijn sowieso redelijk nieuw, omdat we nog niet zo heel veel optreden. We willen wel vaker optreden, we zijn echt een live band. Onze nummers kennen een grote spanningsopbouw, heel repetitief. Samen met het publiek kan je naar een climax werken.”

“Ik heb ons ook ingeschreven voor Eurosonic. Het is nog even afwachten of het doorgaat, maar we hopen zo wel meer optredens binnen te halen. Het liefst staan we elke week wel ergens.”

Holbeck is:

Niels Docter | drums
Pim Koppen | bas
Menno Vermeulen | sax, zang en synthesizer

“Ik heb ons ook ingeschreven voor Eurosonic. Het liefst staan we elke week wel ergens.”

"Zo’n oude stoomlocomotief, dat zit ook in onze nummers."

Helemaal nieuw is Den Haag niet, in april stonden jullie in de Zwarte Ruiter. Heb je zin om weer naar Den Haag te komen?
“De laatste keer dat we in Den Haag speelden, ging het dak eraf, dat was super vet.”

Niels vervolgt: “Pim woont in Den Haag en heeft daar vrienden zitten. Dat is super gezellig. En het is ook wel makkelijk: wij komen met de spullen, hij op de fiets. Tot nu toe zijn onze optredens in onze eigen steden extra leuk. We hebben ook in Utrecht gespeeld. Volgens mij nog niet in Amsterdam.”

“We gaan nog wel wat vrienden uit de buurt uitnodigen. En marketing, daar kunnen we deze week nog wel wat aan doen. Misschien zetten we nog een teaser van wat nieuwe muziek online, of een preview van de nieuwe clip.”

Bij nieuwe bands mag je nog wel vragen naar de naam toch… Holbeck, volgens Google is het een wijk in Leeds. Waarom die naam?
“We hadden ooit als werktitel Midnight Climax, maar alles met climax in de titel klinkt een beetje nasty”, begint Niels.

“Volgens mij kwam Menno met Holbeck. Hij had wat gelezen over die wijk. Het heeft een gigantisch smerige industriële periode meegemaakt, een heftige plek. Op een of andere manier sluit dat wel lekker aan bij onze rauwe sound. Als je denkt aan zo’n oude stoomlocomotief die heel langzaam op gang komt, dat gevoel zit ook in onze nummers.” Niels lacht: “En het bekt ook wel lekker… Hoe heet je? Holbeck. Nou dat.”

"Hoe heet je? Holbeck. Nou dat."

"Eentonig doordenderen, dat kenmerkend."

En hoe komen jullie aan jullie geluid?
“We jammen. Dat gaat alle kanten op, soms zelfs richting techno. Onze smaken liggen erg uiteen. En we hebben een gedeelde Spotify-lijst (zie kader). Elke keer als iemand iets vets tegenkomt delen we dat daar. Als we dat terugluisteren ontstaan er ideeën.”

Als introductie staat nu dat Holbeck een psychedelisch brouwsel van synths, bas en sax is. Ooit riepen jullie dat Holbeck een nieuw genre zou gaan introduceren. Hoe zou jij Holbeck introduceren?
“Dat is een grappig punt, we zijn er nog steeds niet uit welke naam we eraan moeten hangen. Als mensen aan mij vragen wat we maken, dan zeg ik vaak een lekkere eentonige drony-climax-rock ofzo... Dat eentonige doordenderen, dat is wel iets kenmerkends."

“Het is een beetje hypnotiserend. We hebben een bandbezetting die je niet vaak ziet: bas, synth, saxofoon en drums. Ik ben zelf fan van Morphine. Een band met een gelijke bezetting, die maken zweverige, dampende blues. Uit ons komt een sound dat nog een naam moet krijgen.”

“Tsja, wat maken we nou? Misschien is het toch dat psychedelische brouwsel, dat vat het wel mooi samen.” Niels sluit af: “Je moet het horen om te weten wat we spelen.” Komen dus!

"Dat psychedelische brouwsel, dat vat het wel mooi samen."

Op vrijdag 28 september staat Holbeck op de clubavond van 3voor12 Den Haag in het Paardcafé, samen met La Loye en Muij Roux. Kom kijken!

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl