Hoera! We mogen weer! Op 14 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2018 uit. Iedereen is welkom voor de feestelijke uitreiking in de foyer van het Paard. De stemmen stromen binnen, maar voor wie het nog niet helemaal zeker weet, hebben wij verschillende bobo's, BH'ers, kanshebbers en andere leuke mensen naar hun Song van het Jaar gevraagd.

James Burki

Vorig jaar won James Burki met The Navigators nog de Haagse Song van het Jaar. The Navigators bestaan niet meer, maar James Burki gaat gewoon door met zijn eigen band. In 2018 hoorden we weinig van hem omdat hij vooral aan het schrijven en opnemen was, maar volgend jaar kunnen we niet om James Burki heen.  

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Bij de uitreiking van de Haagse song 2017 leerde ik de band Cookhouse kennen en my god! Toen ze 'Learn To Fly' speelde was ik op slag fan. Als ik het me goed herinner, zijn zij toen ook in de top 5 terecht gekomen. Met 'Choices' hebben ze nogmaals een te gekke tune neergezet waarmee ze de Haagse Song wel verdienen. Als zij het niet zijn hoop ik dat het VXUY wordt puur omdat ik hun richting zo gaaf vind."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Pfoeeeee, 2018 was muzikaal gezien een verdomd goed jaar dus dit is echt een hele lastige. LANY, Twenty-one Pilots en Panic! at the Disco hebben allemaal sicke platen uitgebracht maar ik denk dat mijn favoriet het debuut van “The Night game” is. Mijn favoriet van die plaat is zonder twijfel “American Nights” (en de live versie is nog beter)."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar
"Zonder twijfel was het meest memorabele moment voor mij de laatste show van The Navigators in het Paardcafe. Het vieren van wat The Navigators waren, het publiek en ook een beetje de champagne. Het was de kers op de taart. Voor de rest was 2018 (en eigelijk ook 2017) een jaar waarin ik mezelf heb opgesloten in een kamer met een laptop, speakers en een gitaar om simpelweg zoveel mogelijk muziek te maken."

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"Er zijn zoveel te gekke bands en artiesten in Den Haag die onmogelijk veel vette releases gaan doen, neem Vrou.ka of Machine Makes Man om er maar een paar te noemen. Ik wil gewoon meer. En ook elk jaar dat The Deaf geen plaat uitbrengt, sterf ik een beetje."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"AVA NOVA is gaande, ik dig sowieso wat zij doen. Volgens mij gaan we daar nog veel van zien. En ik wil heel dit artikel al zeggen hoe verschrikkelijk vet ik Charmplay vind maar die zijn net niet helemaal Haags (Die drummer in ieder geval wel! Haha) maar daar wil ik meer van zien."

Wat kunnen we van James Burki verwachten in 2019?
"Ik ben heel erg enthousiast voor 2019. Zoals ik hierboven al zep ben ik een hele (hele Hele hele) lange tijd met van alles en nogwat bezig. De band, de singles, de platen, de video’s en mijn visie verwerkelijken."

Tom de Bruijn (SpeakEasy)

Als frontman van SpeakEasy speelde hij met zijn band dit jaar tot twee keer toe de Zwarte Ruiter plat. Tel daar het winnen van Talent Event 2018 en het spelen op bijna alle festivals bij op en je kan niet anders dan concluderen dat dit, zeker op muzikaal vlak, een mooi jaar moet zijn geweest voor Tom de Bruijn. Hoe blikt hij hierop terug?

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Ik zal niet narcistisch zijn, dus ik zal niet mezelf kiezen. Dus dan óf Broken Bones Open Wounds van Sophia Catharina, super creatieve self-made artiest waar nog heel veel mooie muziek gaat komen, óf (heel wat anders) Monster van Black Knight Satellite, dikke muziek, dikke clips, gave shit."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Wereldwijd vond ik dit jaar Nina Cried Power van Hozier de beste EP, waarvan het nummer ‘Shrike’ mijn persoonlijke favoriet is."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Memorabel is voor mij wanneer het mijn verwachtingen ontstijgt. Dit jaar waren dat Pearl Jam en Bruno Mars op Pinkpop en Lana Del Rey op Sziget. Allemaal acts waarvan ik wist dat ze goed waren (van de één was ik van te voren meer fan dan van de ander), maar die het live meer dan waar wisten te maken in mijn ogen."

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"Zonder namen te noemen valt de onderlinge bereidheid van bands binnen Den Haag mij tegen. Wij werken tegenwoordig met plezier samen met meerdere bands buiten Den Haag, maar binnen de stad heerst veel rivaliteit en misgunnen. Een groot deel is erg met zichzelf bezig en zodra je een beetje tegengas geeft of niet volledig meewerkt, laten een hoop mensen je makkelijk vallen. Ik hoop dat muzikanten het minder gaan zien als een race of een strijd en meer als een groot creatief collectief waarin iedereen op hun eigen manier hard zijn of haar best doet."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ik gok dat Niko een paar goede slagen gaat slaan. Ze zijn lekker bezig en waren dit jaar zeer verdiend beste opkomende Haagse band. Ik hoop dat ze vooral zo door gaan."

Wat kunnen we van jou verwachten in 2019?
"Ik ga samen met mijn geliefden van SpeakEasy een hele hoop mooie muziek uitbrengen. Daarnaast zullen we veel optreden en veel van ons laten zien. Ook ben ik zelf druk bezig met een hele hoop schrijven, zowel muziek als gedichten en teksten, en heb ik nog een hoop zij-projecten lopen, onder andere als drummer in ska-punk band Alpha Robot. Dus ik zit ook zeker volgend jaar niet stil!"

Pijke de Grood (Pyke)

Tijdens de Haagse Popweek nam hij samen met Esther de Jong een prachtig (Nederlandstalig!) nummer op. Ook was Pyke te zien in het voorprogramma van verschillende bands (waaronder Son Mieux). Maar met nieuwe releases in het vooruitzicht, zullen we hem wellicht vaker als hoofdact gaan zien.

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Voor mij is de Haagse song van 2018 Faking Chasing van the Mighty Breaks. Ik vind het nummer een hele lekkere originele britpopvibe hebben met een spannende opbouw en goeie soundkeuzes. Voor mij is het hoogtepunt van het nummer wanneer het tweede couplet inkickt met een vervormde drumfill gevolgd door een laid back groovy zanglijn met de line ‘Don’t wanna get hurt in a public space’ (1minuut 30). Ernstig lekker nummer dus, naar mijn mening."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Wereldwijd vind ik het lastig om een song aan te wijzen omdat ik vooral naar albums luister. Het album zou sowieso East Atlanta Love Letter van 6lack zijn, maar daar vind ik niet per se één liedje een enorme wereldhit. Dan denk ik bij de beste song van her jaar meer aan Havana van Camila Cabello. Alhoewel ik de rest van het album ontzettend doorsnee vind, vind ik Havana misschien wel het meest catchy nummer wat ik ooit heb gehoord. Met name het eerste couplet wil ik altijd veel vaker horen en omdat het couplet niet in het liedje herhaald wordt, moet ik hem maar nog eens opzetten. Van de meer alternatieve nummers zou ik ‘I Am’ van Jorja Smith zeggen. De sfeer van dat nummer is één en al aan."

Wat is het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Voor mij was het een jaar van voorprogramma’s. Ik deed het voorprogramma van Son Mieux, Jasper Erkens en van Peach Pit. Ik vond ze allemaal speciaal, omdat het heel leuk is om te spelen voor een volle zaal waar eigenlijk niemand je kent. Maar ik denk dat dit bij Peach Pit het bizarst was. Ik moest in een bomvol Bitterzoet gevuld met overhypte tieners beginnen met spelen van mijn rustige en voor hen onbekende liedjes. Toen het na mijn eerste noten compleet stil viel en het publiek aandachtig luisterde en heel enthousiast reageerde, viel de spanning van m’n schouders en heb ik één van m’n leukste optredens ooit gespeeld."

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"Hoe langer ik over deze vraag nadenk hoe zekerder ik weet dat ik geen antwoord heb. Als iets tegenvalt heb je überhaupt al een verwachting van iets. En ik denk niet dat ik zo naar de Haagse scene kijk; alles wat er gebeurt is mooi meegenomen en ik denk juist dat er in dit jaar een boel moois is gebeurd en nieuwe projecten zijn gestart. Wat me wel al langer tegenvalt, is dat er geen goed vervangingspodium is voor de Supermarkt. In de Supermarkt maakte het niet uit of er 20 of 200 mensen stonden, de vibe was altijd aanwezig. Er konden bands hun eerste stappen zetten, via Ready to Play avonden bijvoorbeeld, en er konden internationale bands een volledige show neerzetten, zoals Pond. Wat me dus tegenvalt is dat de Supermarkt niet terugkomt en dat er op dit moment geen alternatief is."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ik denk dat we veel van Son Mieux kunnen verwachten, waar we natuurlijk al veel van hebben gezien. Maar ik denk dat dit jaar het moment gaat worden waar de muziek van Son Mieux de stad- en landsgrenzen over gaat. Ook verwacht ik dat Niko hun momentum krijgt en nationaal zal exploderen. Ze hebben al behoorlijk wat gespeeld, maar ik denk dat ze nog meer gigs verdienen, als ze zulke goede liveshows neerzetten."

Wat kunnen we van jou verwachten in 2019?
"Wat je van mij verwachten kan zijn nieuwe releases. Ik teer al een tijdje op mijn EP ‘It Might Just Float Away’ en hoewel die in 2017 is gereleased staan er een paar songs tussen die ouder zijn dan m’n middelbare schooldiploma. Nieuwe nummers zijn er al lang, het opnameproces sinds kort ook, dus de releases zullen niet snel op zich laten wachten."

Roos Meijer

Het was een mooi jaar voor Roos Meijer. Ze studeerde af aan het conservatorium, tourde door binnen en buitenland met Pitou en had zelf een van de mooiste muzikaal/maatschappelijke projecten van het jaar te pakken met haar EP Maktub die over haar ervaringen in vluchtelingenkampen gaat. Of zij vindt dat anderen ook zo'n goed jaar hebben gehad, kan je hieronder lezen.

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Ik moet eerlijk zeggen dat ik het grootste deel van de genomineerde songs niet kende tot nu. Uiteindelijk moet ik toch gaan voor 'On My Way' van APA. Deze boys voegen een nieuw geluid toe aan de Haagse muziekscene. Ik vind het overigens ook zeker de vetste Haagse Videoclip van 2018."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"
Oef, dat is een lastige vraag. Ik luister zelf vrijwel geen losse nummers, maar altijd albums. Voor mij waren de beste albums van het jaar 'Tranquility Base Hotel + Casino' van Arctic Monkeys, '7' van Beach House en 'Amir' van Tamino. Maar als ik daarvan één song zou moeten kiezen dan is het wel 'Indigo Night' van Tamino. Oh, en 'Body' van Julia Jacklin vind ik ook een top release van het afgelopen jaar."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Op de dag dat de 'Maktub' EP uitkwam, speelden we een show in Paradiso Noord. Dat was de eerste keer dat ik het live speelde met de volledige bezetting en het was magisch. Na afloop van de show kwamen ontzettend veel mensen huilend naar me toe met de boodschap dat het ze zo diep geraakt had. Voor mij was dat een ongelooflijk bijzonder en memorabel moment. Maar Best Kept Secret, The Great Escape en Into The Great Wide Open met Pitou waren ook zeker niet vervelend!

Wie of wat viel je tegen als je naar de Haagse muziekscene keek dit jaar?
"De Haagse (pop)muziekscene voelt voor mij een beetje uitgestorven de afgelopen jaren. We hebben natuurlijk allemaal met pijn in ons hart afscheid moeten nemen van de Supermarkt, waar de scene onofficieel gevestigd was, maar ik denk dat we met z'n allen meer initiatief moeten gaan tonen om er iets van te gaan maken. Als het niet lukt om een vervangend podium voor de Supermarkt bij de gemeente er doorheen te krijgen, dan moeten we naar mijn mening samen gaan kijken naar alternatieven om de Haagse muziekscene weer een beetje nieuw leven in te blazen."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ik denk dat Son Mieux dé Haagse act van 2019 gaat worden. Ze gaan in het voorjaar hun langverwachte debuutalbum uitbrengen en daar zullen ze wel een tijdje mee zoet zijn denk ik. Verder weet ik niet hoe streng we zijn met de term 'Haags', maar ik verwacht ook veel van La Loye in 2019. Dit is de formatie rond Anne Lieke Heusinkveld, toetseniste van Pitou, die afgelopen maand naar Den Haag verhuisd is. Komend jaar zal de eerste single verschijnen en geloof me.. die wordt genomineerd voor Haagse Song van het Jaar 2019!"

Wat kunnen we van jou verwachten in 2019?
"Momenteel ben ik veel achter de schermen bezig met 'Maktub', want daar gaan mooie dingen mee gebeuren in het nieuwe jaar. Er gaan inspirerende samenwerkingen plaatsvinden en ik zou hier het liefst al over vertellen, maar dat komt in de nabije toekomst. Volg ons om op de hoogte te blijven! Verder speel ik natuurlijk met Pitou en ben ik veel aan het schrijven voor een nieuw project. Al met al, 2019 belooft een mooi jaar te worden!"

Spotify playlist


En dan nu? Stemmen!