Op een veel te zonnige zaterdag word ik op de Grote Markt vergezeld door Jarrell Drenthem Soesman (The Crave en District25) en Gino van Dam (JEANS). Een goede plek in de zon zal voor ons helaas geen werkelijkheid worden, want elk terras is tot de nok toe beladen. Dit belemmert ons echter niet om het gesprek aan te gaan. Gino haalt nog even de nodige witbiertjes zodat het zomergevoel toch nog een beetje op ons plekje aanwezig is. Vol passie vertellen de heren mij over de ins en outs van LASERFEST….

Het kleinschalige maar rauwe outdoor festival zal op Bevrijdingsdag plaatsvinden op een lasergameterrein op de Binckhorst en is een uitkomst van een sprankelende samenwerking tussen The Crave en PIP.

Gino vertelt hoe LASERFEST via twee wegen is ontstaan. “Ik zat met Justin Verkijk en Steven van Lummel, van PIP, een ijsje te eten bij Florencia. Justin bracht toen een oud idee weer op, namelijk om een feest te organiseren op het lasergameterrein van de Binckhorst. Een paar jaar geleden had de eigenaar van het terrein dit al voorgesteld, maar hier was nooit iets van gekomen. Na deze ijsjes ontstond het doorslaggevende moment en zijn we met de eigenaar gaan praten. Maar tevens had The Crave ook al een gesprek met Nanco, de eigenaar van het terrein, gehad. Nadat dit duidelijk was, besloten we direct om handen ineen te slaan.”

Jarrell valt bij: “We zaten tijdens onze begintijd met The Crave altijd in de PIP. We merkten de laatste tijd dan ook dat we door alle nieuwe ontwikkelingen een beetje uit elkaar gegroeid waren. De samenwerking die eerst veel intensiever was, stond op dat moment op een wat lager pitje. Dit was dan ook een ideale aangelegenheid om dit weer op te pakken!”

Gino haakt in: “Dit samenwerken ging vanaf het eerste moment gewoon weer zo soepel als maar kon. Ik denk dat we een uurtje hebben gezeten, twee potten koffie op hebben gezopen en de ruwe schets voor het festival zat in elkaar.” Jarrell: “Heel veel mensen kennen de plek niet, maar zodra je een voet op het terrein zet begrijp je meteen waarom dit de ideale plek is voor een festival. Er staan allerlei attributen: auto’s, containers, een bos, een overdekt gedeelte, een onoverdekt gedeelte en er is water. We gaan nu voor ongeveer duizend man en het blijft dus ook allemaal heel intiem. Door alle kleine hoekjes en de mogelijkheid tot verdwalen, gaat dit intieme juist sterk bijdragen aan een unieke sfeer.

Gino: “Het is echt zo’n Mad Max terrein. Steven en ik hadden nog het idee om de dj’s met een hovercraft het land op te laten komen, maar we moeten nog maar even kijken of er daar budget voor is.” Jarrell moet grinniken en voegt toe: “De eerste één à twee uur gaat er ook daadwerkelijk gelasergamed worden. Waar het publiek zich voor kan inschrijven. Er zijn groepstickets voor acht personen, als je die haalt dan kan je dus een potje komen lasergamen.

LINE-UP

 ANDRE AGRESSI
 COSMOX 
 ENDFEST LIVE 
 GUSTAV GOODSTUFF 
 JEANS 
 JUSTIN VERKIJK 
 LAKE HAZE 
 MR TC
 DJ OVERDOSE 
 PASIPHAE 
 SPEKKI WEBU 
 WOODY'92 

Gino snijdt een volgend onderwerp aan: “Oh ja, de artwork nog natuurlijk. Dario, van Studio Dario, heeft bizar artwork afgeleverd. Alles is zo on-point! Ook alle artiestenaankondigingen hebben hun eigen muziekje en dit muziekje klopt tevens bij de artiest. We hebben wel serieus berichten in onze inbox gehad van mensen die ons vroegen of we de artwork van internet konden halen. Deze spraken hun angst uit dat het artwork epileptische aanvallen zou kunnen oproepen. Uiteindelijk hebben we besloten om hier niks mee te doen, omdat het toch je eigen keus is om er wel of niet naar te kijken. Toch riep dit eerst wel een momentje op waarin we ons af vroegen of we te ver zouden zijn gegaan, met artwork…”

Jarrell: “Na het festival is er ook nog ‘AFTER THE LASER’ in de PIP. Alle mensen die dan nog op het Malieveld staan kunnen dan ook nog daar inhaken. Met de Spiegelzaal, Barzaal en De Bunker is de PIP, om de hoek van het lasergameterrein, de perfecte plek om nog door te gaan met een leuke groep mensen. Er is een onbekende line-up, maar dit zijn gewoon de gezichten die je van ons kan verwachten. We hebben ook nog wel leuke verrassingen in petto, mensen die we meenemen en andere acts die nog vers zijn. Ik hoorde in ieder geval wel dat er een héle goede DJ gaat draaien: ‘JEANS’.” Gino glimlacht.

Gino: “De focus ligt wel echt op het festival en alles rondom de after zal ook wel vanzelf gaan. Het is nog wel goed om te zeggen dat we bewust gekozen hebben om het festival super toegankelijk te houden. Het kost vijftien euro, voor een hele dag feest. Jarrell haakt daarop in: “We verwachten ook nog wel veel aanloop op de dag zelf en willen de deur dan ook nog openhouden, ook al loopt de kaartverkoop nu erg goed. We vinden het gewoon belangrijk dat laatbeslissers, die er tegenwoordig veel zijn, nog de mogelijkheid hebben om te kunnen komen.

Jarrell concludeert: “Wat vooral van betekenis is, is dat dit nog om een verborgen stukje paradijs op de Binckhorst gaat. We willen iedereen de kans bieden om dit mee te kunnen maken. Gino roept er tussendoor: “Er zit ook nog een McDonalds naast! Dus we kunnen de hele tijd milkshakes en McFlurry’s aanleveren.” Hij doet vervolgens meteen het voorstel aan Jarrell om nog een dealtje met McDonalds te op te zetten voor extra ijsjes.

Ik vraag aan de twee of ze nog iets kwijt willen? Jarrell en roepen Gino in koor: “Een shoutout naar laserclub met groetjes van LOSERFEST!”

TIMETABLE

 14:00 - 15:15 | Andre Agressi
 15:15 - 17:45 | Jeans & Justin Verkijk
 17:45 - 19:30 | Mr TC
 19:30 - 21:00 | Gustav Goodstuff
 21:00 - 23:00 | Woody & Spekki   Webu
 15:00 - 16:00 | Endfest live
 16:00 - 18:00 | Pasiphae
 18:00 - 20:00 | cosmox
 20:00 - 21:30 | Lake Haze
 21:30 - 23:00 | DJ Overdose

Op 5 mei zal het terrein in het teken staan van electro, disco en techno van kenmerkende lokals, maar ook een paar internationale acts zullen ons verblijden. Verdwalen, chillen en wie weet wel zwemmen. We laten ons verrassen. Intimiteit en gezelligheid zullen het voortouw nemen tijdens deze dag. Kaarten kopen kan nog steeds. (Met een warning, want de heftige artwork staart je meteen recht aan zodra je op de link klikt).

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl