Hoera! We mogen weer! Op 14 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2018 uit. Iedereen is welkom voor de feestelijke uitreiking in de foyer van het Paard. Los van het keur aan bobo's en bekende Hagenezen die wij dit jaar om hun mening vroegen, hebben wij als redactie zijnde natuurlijk ook een idee van wat er op de eerste plek zou moeten staan. Aangezien wij niet te betichten zijn van wansmaak en wij jullie, de lezers, ook van onze ontegenzeggelijke muziekkunde willen laten meegenieten, volgt hier de song van het jaar van enkele van onze redactieleden.

Eric Hoetjes

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Mijn Haagse song van 2018 staat niet in de lijst, want zo diep zit ik in de lokale muziekscene. Ik heb gekozen voor ‘Smile’ van Melle de Boer, de derde single van zijn nieuwe plaat Temporary Bandage. Toen ik aanwezig was bij zijn duo-show met Johnny Dowd in het Paard was ik ontzettend onder de indruk van Melle en Suzanne Ypma en dan met name van dit nummer.  'Smile' vertelt een verhaal waarin een antropomorfische glimlach de hoofdrol speelt, maar uiteindelijk is de boodschap, volgens mij, dat we allemaal wat liever voor elkaar moeten zijn. Voeg daar een mooie folkmelodie en De Boers op het randje van mooi/zuiver balancerende stem aan toe en je hebt voor mij een van de mooiste Haagse liedjes ooit geschreven."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Folk(rock) speelde voor mij een grote rol dit jaar, dat blijkt ook uit mijn keuze voor de beste song wereldwijd. Daar kies ik voor ‘Sugartooth’ van Brandi Carlile. De zangeres in kwestie kende ik niet totdat ik er op gewezen werd door een goede vriend en collega van mij. Toen ik haar nieuwe album By the way, I forgive you begon te luisteren was ik meteen onder de indruk. Van alle mooie folksongs op het album sprong het nummer er direct uit. Zo’n song die je continu op repeat hebt staan, kapotluistert, maar die zich toch weer terugworstelt in je playlists."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Ik ben groot fan van Sniester, ieder jaar ga ik ontzettend lekker op  de goede vibes en het ijzersterke programma. Wat mij betreft het leukste festival van Den Haag. Vandaar dat ik heel erg heb getwijfeld om het mooiste weekend van mei als hoogtepunt van 2018 te bestempelen. Toch heb ik gekozen voor mijn werkzaamheden bij de Streammachine van Stichting Brouhaha, waar ik nu al een tijdje nauw betrokken bij ben. Het feit dat ik mag helpen bij het faciliteren van podcasts, zoals bijvoorbeeld Boventoon (uitermate interessant, check het!), is een grote eer en ontzettend leerzaam." 

Bernadette Pegtel

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Het is moeilijk een keuze te maken, want er springt niet echt een nummer uit voor mij. Ik ben geneigd om Son Mieux te noemen omdat ze zo goed bezig zijn maar dan zou ik in herhaling vallen. Dus kies ik voor Splendid met 'Sun Comes Up'. De band staat voor bij mij voor o.a. F.A.S.T., Scheveningen, gezelligheid en nog een hoop andere positieve dingen. Dus je kan ervanuit gaan dat als zij nieuwe muziek uitbrengen, ik wel in het publiek te vinden ben."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“2018 was voor mij een goed muziekjaar. Meerdere van mijn favoriete artiesten brachten muziek uit en ik heb weer een hoop nieuwe muziek ontdekt. Keuze genoeg dus maar dat maakt het niet bepaald makkelijk om een liedje uit te kiezen. Ik kan Matt Corby’s 'Miracle Love' noemen, of het niet zo bekende 'I’ll Still Have Me' van Cyn maar ik ga toch maar John Mayer met 'New Light', omdat meneer Mayer gewoon een held is. ”

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Als je alle festivals bezoekt, dan moet er wel iets zijn dat blijft hangen. Dat Sniester onlangs een Haagse Popprijs heeft gewonnen is in mijn ogen meer dan terecht want mijn muzikale momentjes vonden ook plaats tijdens dit festival. Zo werd ik heel vrolijk van Husky Loops maar ook van Luwten, zij openden Sniester en stonden daarna nog op veel andere festivals. Om ze dan einde van de zomer nog te zien op Lowlands waarbij de hele India ook enthousiast werd, maakte het helemaal af."

Rick Kappetein

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Everyday van Son Mieux. Dat liedje is vaak in huis voorbij gekomen. Zodra de eerste 'Everyday!' klinkt, begint mijn dochtertje te dansen. Eigenlijk lijkt dat me al reden genoeg om te winnen. Daarnaast vind ik dat Son Mieux lekker bezig is. Je hoort ze steeds vaker en op steeds meer plekken. Persoonlijk spreekt het oudere, wat rauwere werk me wat meer aan. Toen het nog een beetje ‘The Tallest Man on Den Haag’ was. Maar als het dan pop moet worden, dan maar zo."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“De laatste plaat van Ben Howard, Noonday Dream, kwam uit terwijl ik met mijn gezin op vakantie was. Eigenlijk hebben we elk jaar wel een vakantieplaat en dit jaar werd dat al snel die nieuwe van Ben. 'Nica Libres At Dusk' is een heerlijke openingstrack met een paar prachtige melodieën. Dankzij de herinneringen aan het concert in Amsterdam en de fijne vakantie is dit mijn song van het jaar.”

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
“Dat vond niet in Den Haag plaats dit jaar. Ik zit met mijn broertje in een bandje, Kaptana. We hadden in september onze EP-release in het podiumcafé van de Boerderij in Zoetermeer. Dat was vooral een persoonlijk memorabel moment. We speelden met bevriende bandjes en er waren veel vrienden en naasten aanwezig.”

Michelle Verhoeven

Lees verder:

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2018 en waarom?
"Het nummer 'Wen D’r Maar Aan' van het gelijknamige en eerste Nederlandstalige album van Anouk is voor mij de Haagse Song Van Het Jaar. We kennen de zangeres als stoere rockchick die als jurylid bij The Voice geen blad voor de mond neemt. In dit nummer combineert Anouk haar stoere en directe kant met het kwetsbare en zelfs breekbare. Ondanks dat Anouk zelf heeft aangegeven dat dit nummer niet per se persoonlijker is dan haar Engelstalige nummers, komt dit nummer toch harder binnen waarmee ze het publiek weet te ontroeren. Dat de veelal bekritiseerde Haagse ballen had wisten we al, maar dat zij zo dapper is om na een succesvolle carrière in het Engels zich te vernieuwen en het aandurft om persoonlijke Nederlandstalige nummers uit te brengen bevestigd haar sterke persoonlijkheid. Dit kan alleen maar worden geprezen. Artiesten zoals Anouk, maar bijvoorbeeld ook Famke Louise moeten door het stof, of het nou om hun privéleven draait of om creatieve keuzes. Het nummer 'Wen D’r Maar Aan' lijkt een reactie op hoe het publiek soms met artiesten omgaat."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"'Words'’ van Naaz is voor mij het beste nummer van het jaar. Zonder dat het gaat vervelen kan ik deze track eindeloos op repeat zetten. Naast het prachtige stemgeluid van Naaz, zorgen de beweeglijke synths en de speelse percussie voor een heerlijk vrolijke vibe. "

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Mijn Haagse muzikale moment was het optreden van Daniel Docherty in het Paard. In 2011 zag ik de singer-songwriter op straat optreden in Edinborough. Sindsdien is hij getekend bij PIAS en heeft hij meerdere shows in Nederland gegeven. Nu eindelijk dus ook in mijn hometown Den Haag. Het was een erg intiem optreden waarbij de drempel tussen publiek en het podium werd verbroken.  Niet alleen was er veel interactie tussen de zanger en het publiek, maar ook speelde Docherty een nummer midden in de zaal. Dit was een heel bijzondere avond." 

Spotify playlist


En dan nu? Stemmen!