Ze dachten lekker rustig het jaar uit te gaan, maar het liep anders voor de bandleden van Beyond The Moon. Ze werden uitgenodigd om op de uitreiking van de Haagse Song van het Jaar te spelen, reisden twee dagen later in een Fiat Panda af naar Maastricht voor hun deelname aan Imagine Festival en staan aanstaande zaterdag op Club 3voor12 #56. En ook de afgelopen maanden is er het een en ander gebeurd. Hoog tijd dus om bij te praten met gitarist Yaniv de Jong en bassist Pim Weeda.

“Het is in een halfjaar echt heel hard gegaan,” stelt Yaniv. De jonge psychedelische rockband Beyond The Moon, naast Yaniv en Pim bestaande uit zangeres Luna Becking, gitarist Jan Paardekooper en drummer Max van Dijk, heeft een veelbewogen tijd achter de rug. In maart stonden de muzikanten in de finale van Talent Event in het Paard, waar ze de tweede plaats veroverden, en een week later speelden ze in de Melkweg in het voorprogramma van de Britse rockband Feeder. Ook waren ze te aanschouwen op het Zeeheldenfestival, speelden ze in Steck en ondertussen werkten ze aan hun nieuwe single en EP. “We hebben zeker niet stilgezeten,” lacht Pim.

Hoewel al deze optredens indrukwekkend te noemen zijn voor een tweejarig bandje, was het meest opmerkelijke hoogtepunt van dit jaar toch wel hun optreden in de Nederlands-Belgische film Vechtmeisje. “Onze zangeres werd op school gebeld door een van de bazen van Ready To Play: ‘Ik heb een gave opportunity voor jullie.’ Een dag later kwamen we met zijn allen bij elkaar en vanaf dat moment ging het allemaal heel snel.” Eind september ging de film in première op het Nederlands Film Festival en kreeg ook het vijftal de nodige media-aandacht. “Het was echt een fantastische kans. We zijn nog steeds heel dankbaar daarvoor.”

"Iemand van Ready to Play belde met: Ik heb een gave opportunity voor jullie!"

Bassist Pim maakt pas sinds ruim een halfjaar onderdeel uit van de band en heeft het filmoptreden en enkele andere hoogtepunten met de band, waaronder de Talent Event-finale en het optreden in de Melkweg, helaas gemist. In mei volgde hij Willem van Dijk op, die met Beyond The Moon stopte om zich te focussen op zijn andere bandje (Muji Roux, red.).

Via zangeres Luna kwam Pim met het viertal in aanraking en het klikte meteen goed. Yaniv: “Hij kwam jammen en dat was wel lekker. Vanaf het moment dat hij erbij is het bizar hard gegaan. We kregen meteen motivatie!” Ook Pim, die tot 2014 in enkele coverbandjes en een punkrockbandje speelde, is blij met hun samenwerking: “Toen ik bij hen kwam en zag wat ze hadden bereikt, was ik wel onder de indruk. Het leek me tof om met zo’n serieuzer bandje mee te gaan. Ik vind het toch leuker om met iedereen lekker serieus bezig te zijn en ergens hard voor te werken. Ik heb echt zin in de toekomst met hun. Hopelijk brengt het wat moois.”

Gelukkig voor Pim heeft Beyond The Moon ook de afgelopen maanden genoeg meegemaakt. “Door die film zijn we echt van Ready To Play-bandje naar Haags, langzaam naar boven klimmend bandje gegaan. Daarna vonden we het tijd voor een nieuwe stap,” zegt Yaniv. Pim voegt toe: “Nu gaan we echt dingen zelf ondernemen.” De band ging nieuwe samenwerkingen aan met Gideon Rozendaal en Thijs van poppodium Steck in Delft. “Daar hebben we de basis gelegd voor nieuwe nummers en er zijn meteen allemaal plannen ontstaan over wat we willen doen.”

En de volgende stap? Daar hoeven ze niet lang over na te denken: “De single en de EP.” Beide zullen begin volgend jaar, zo rond februari of maart, worden uitgebracht. “De single wordt een voorproefje van wat wij nog meer gaan brengen,’ aldus Yaniv. “Wie ons live heeft gezien, is gewend aan een meeslepende, spacy, energieke vibe. De single en de EP zijn voor ons een kans om een wat hardere, wat ruigere kant op te gaan. We bouwen onze shows zo op dat het soort golfje is: met een knal erin, een spacy midden en met knal eruit. Het wordt lekker ruig.” Wat kunnen we ons daarbij voorstellen? “Pyschedelische muziek met een gepolijst, ruig randje,” vat Yaniv samen, “verwarrende psychedelische rock.” Pim knikt instemmend. “Dat heb je mooi gezegd.”

De eerste plannen voor 2019 liggen dus al op tafel. Wat is het vijftal verder van plan? Yaniv: “Hopelijk heel veel spelen, uren maken.” “En dan toch wel een album,” vult Pim aan. “Sowieso!” Ook willen ze graag een groter publiek bereiken, zowel in als buiten Den Haag. “We willen langzaam uit gaan bouwen. Sniester lijkt ons bijvoorbeeld fantastisch om het Haagse publiek te bereiken." Concrete plannen voor optredens buiten de Randstad zijn er nog niet. "Wat is er buiten Den Haag?” vraagt Yaniv zich hardop af. “Genoeg!” antwoordt Pim en er vallen namen van grote festivals als Pinkpop en Lowlands. “Om jezelf ergens te krijgen moet je uren maken," stelt Yaniv. "Daar zijn we langzaam mee bezig, vooral deze laatste weken van december.”

Beyond The Moon (met oud-bassist Willem van Dijk)

Beyond The Moon speelt op 22 december tijdens de 3voor12 Den Haag Clubavond in het Paardcafé. Deuren openen om 20:00 uur. Behalve Beyond The Moon treden ook Alison's Fall en G.O.D. op.