Het zou heel gek zijn als ik nu een verhaal zou afsteken over waarom De Pijpela zou moeten blijven. Daarvoor ben ik er te lang niet geweest. Ik kan me de laatste keer niet eens herinneren. Volgens mij is dat ook precies het probleem van deze toch wel legendarische tent. Niemand plant aan het begin van de avond een bezoek aan die klamme steeg op het Noordeinde, maar iedereen weet dat je er altijd nog even terecht kan om aan je kater te werken als in de rest van de stad de laatste ronde al ruim en breed geschonken is.

Wat ik me wonder boven wonder wel nog kan herinneren is dat ik er een keer uitgeflikkerd ben. Samen met een niet nader te noemen gitarist van DI-RECT. De reden laat ik maar even in het midden, het was in ieder geval niet omdat we zo nuchter waren.

Eigenaar Menno Jansen zegt dat de aanstaande sluiting de schuld is van de kroegen die nu allemaal langer open blijven. "Mensen komen bij ons terecht voor een laatste drankje, maar daar red ik het niet van", aldus Menno. Maar hoe serieus neem je iemand die donderdag op foto's op Facebook zet van de prachtig verbouwde toiletten om vervolgens een dag later te posten dat ze dicht gaan? Help me even herinneren dat ik mijn auto nog door wasstraat rij voordat ik 'm naar de sloop breng.

We hebben een rijke historie als het op dit soort zaken aan komt in Den Haag en misschien was de Pijpela nog wel de netste. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat leden van de gemeenteraad na hun wekelijkse raadsvergadering nog even een biertje zouden gaan halen bij De Schele Indiaan. Mensen zijn nog steeds bang voor die tent, en hij is al meer dan vijftien jaar dicht. Ik ben er nog nooit geweest, maar heb voor de zekerheid wel een schele Apache op mijn been laten vereeuwigen. De Bonneville kwam ik wel eens, die was ook goed fout zeg. Als ik mijn vader was geweest had ik mezelf daar niet naartoe laten gaan. Gelukkig wist hij van niks. Het Elfje, ook zo'n toptent voor nachtelijke fijnproevers. Een ding hebben ze over een paar weken in gemeen, ze bestaan allemaal niet meer. Dat is een gemis voor de stad, maar ik ga nog steeds niet zeggen dat De Pijpela moet blijven. Na 47 jaar is het mooi geweest.

Toch hoop ik dat er iets nieuws voor in de plaats komt op dezelfde plek met dezelfde sluitingstijden, maar dat zal wel weer niet. Hagenezen met knaldrang op dinsdagnacht, het spijt me. Jullie zijn nu aangewezen op de Gabors, en van die zaak wil ik me de laatste keer dat ik er was niet eens herinneren.
Over Justin
De wekker van Justin Verkijk gaat altijd net iets eerder dan die van jou. Iedere morgen brult hij de stad wakker in zijn programma Haagse Ochtendradio op Den Haag FM. In het weekend vind je hem in het nachtleven, vaak gewapend met microfoon of achter de draaitafels. Verder is hij de vaste spreekstalmeester op festivals als Lowlands, Pitch, Lentekabinet en Dekmantel Festival.

Toilet Pijpela