Op 19 en 20 mei vindt in het Musicon de vijfde editie plaats van het Metalcon festival. De bands zijn geboekt, de t-shirts zijn binnen en de kaartverkoop loopt voorspoedig. Dat geeft organisator Dennis Kuiper de gelegenheid om even met ons te zitten en uit te leggen waarom deze editie van Metalcon de laatste wordt. Ja, dat lees je goed. Na deze editie en vier succesvolle voorgaande edities stopt Metalcon. Waarom?

Dennis neemt een slok van zijn koffie, hoewel we voor het rock ‘n’ roll gehalte van dit gesprek graag beweren dat we met zijn allen aan de Jack Daniels zitten. “Een festival organiseren is echt wel een ding. Als het ene is afgelopen, begin je al aan het volgende. Ik ben ook bezig met mijn eigen band en ben van mening dat je je daar volledig op moet focussen als je daar wat mee wil bereiken. Dan wordt het te veel om werk, een eigen festival en een band te combineren. Daarom heb ik er voor gekozen om dit de laatste editie te maken.”

Ok, wij van 3voor12 Den Haag begrijpen dat je soms keuzes moet maken in het leven, maar zou iemand anders niet het Metalcon-stokje kunnen overnemen? “Ik heb wel mensen gehad uit mijn crew die zeiden dat ze wel een deel wilden overnemen om het werk te verlichten, maar ik vind het heel moeilijk om dingen los te laten. Als het niet gaat zoals ik wil, kijken mensen mij aan, want ik ben de persoon die het festival organiseert, en als iemand anders het overneemt en die verpest het, dan kost dat mijn reputatie.”

Dennis Kuiper

Daar heeft Dennis een punt. Vanaf het begin van Metalcon is hij de organisator en zijn naam is onlosmakelijk verbonden met het festival. Wat deed hem ooit besluiten om een festival te organiseren? “Met een vriend had ik het er over dat de metalscene in Den Haag niet meer zo groot was als vroeger. De beginnende bandjes speelden wel in het Musicon of in de stad, maar de topnamen zag je hier niet. Ook zagen we dat bezoekers van evenementen in het Musicon al schrokken van een entreeprijs van 5 euro. Zo ontstond het idee om een festivalletje te organiseren met een lage entree, zodat het voor iedereen betaalbaar is, en een paar leuke namen. Onze insteek was om beginnende bands te laten spelen op een festival met veel bezoekers zodat ze meteen een redelijk bereik hadden en ze ook de kans te geven om met grotere namen die nog nooit in Den Haag hadden gespeeld te spelen want dat is goed voor je cv.”

Dat was vijf jaar geleden. Nu kan Dennis terugkijken op vier succesvolle edities waar een aantal mooie namen heeft gestaan. De vraag is natuurlijk ook of Metalcon heeft bijgedragen aan de wederopstanding van de Haagse metalscene. “Ik heb bezoekers gehad uit heel Nederland, Frankrijk, België en Duitsland, dus voor een kleinschalig festivalletje hebben we best een groot bereik. Daardoor is denk ik ook het Musicon op de kaart komen te staan als een tent waar metal gespeeld wordt. Je ziet dat er op de avonden dat er metal gespeeld wordt meer bezoekers komen dan voorheen. Je hebt ook The Hague Metal Alliance en die organiseren regelmatig een avondje. Ik heb één keer per jaar een festival dat een redelijk bereik heeft, maar zij hebben gewoon één en soms meer keer per maand leuke internationale bands in het Musicon. Dat zorgt er wel voor dat Den Haag een beetje in de picture blijft als metalstad. Er zijn nu ook meer bands die zelf contact opnemen en zeggen dat ze in het Musicon willen spelen ‘want we hebben goede verhalen gehoord.’ En voor deze editie van Metalcon heb ik iets van 80 mailtjes gehad van bands die graag op het festival wilden spelen. Je merkt wel dat het leeft.”

Line Up Metalcon 2017

Main Event
INGESTED
THE MODERN AGE SLAVERY
BEGGING FOR INCEST
APOPHYS
ATOMGOTT
CONTORTED MIND
ILLUSIONLESS
3RD MACHINE
DEHUMANIZATION
ICARIUS

Pre-party
ORDER OF THE EMPEROR
RAGES OF SIN
THE DUTCH DUKE
OVERRULED
EXTREMITIES

Natuurlijk hebben we het ook over de komende editie van Metalcon, evenals de pre-party die de dag ervoor plaatsvindt. Dennis noemt graag dat je met één kaartje van 12,50 toegang hebt tot beide dagen. “Dan krijg je 15 bands, dat is nog geen euro per band.” Aangezien we moeite hebben met het lezen van de logo’s op de poster vragen we Dennis om ons even door het programma heen te leiden. “We hebben deze editie wat meer internationale namen. De headliner, Ingested, komt uit Engeland en die spelen slam death metal. Ze zijn op dit moment bezig met een nieuwe plaat en als ik het mag geloven gaan ze deze editie ook wat nummers daarvan spelen. Dan is er de band The Modern Age Slavery, die komen uit Italië. Dat is ook een band die we al langer wilden hebben. Atomgott en Begging for Incest zijn twee bands uit Duitsland en zitten ook wat meer in het brutere, hardere genre.”

“Wat we qua Nederlandse bands hebben is Apophys, een aardig groeiende band in de death metal scene. Ze hebben ook een tour gedaan met de band Vader. Als Haagse band hebben we Icarius. In verhouding met de rest van de bands is dat de iets softere metalvariant, maar het is heel technisch en gaaf. Goede melodielijnen, zieke solo’s, dus ik vind het gaaf om die er bij te hebben. We hebben de bands Contorted Mind en Illusionless uit Leiden. Die hebben beide op de eerste editie van Metalcon gespeeld, dat maakt de cirkel rond. Dan hebben we de pre-party, de vrijdag, met bands als Rages of Sin uit de omgeving Den Haag, de winnaar van de popprijs Rotterdam: Order of the Emperor en de heavy metal van Overruled. De preparty is vooral voor de wat softere varianten van de metal en de main event is echt de hardere tak van sport. De reden daarvoor is dat we de mensen die niet houden van het hardere werk toch willen laten proeven van het Metalcon sfeertje.”

Wat volgt is nog een kort moment van contemplatie. Want dit wordt de laatste editie van Metalcon, maar betekent dit ook het einde voor metalfestivals in Den Haag? “Stel dat ik een nieuw festival begin, dan zou ik het van het begin heel anders opzetten en meer mensen erbij betrekken. Het is nu dat ik de eerste edities helemaal alleen heb gedaan, dan is het moeilijk om daarvan af te stappen. Als iemand anders een metalfestival wil organiseren, juich ik dat van harte toe en kom ik graag langs om te helpen, maar ik heb gewoon geen zin meer om het in mijn eentje te doen. Mijn crew is echt wel bereid om dingen te doen, maar ik wil ook weer niet te veel van ze vragen. Ze doen al genoeg tijdens het festival zelf.”

Kaarten voor Metalcon 2017 zijn hier te verkrijgen.