Zaterdag 3 juni was het eindelijk zo ver: The Crave Festival 2017. Na een eerste echte editie op het terrein van BINK36 vorig jaar is het Zuiderpark nu de unieke nieuwe locatie voor haar ‘eigen’ technofestijn van formaat. Het voelt natuurlijk een beetje onwennig, jarenlang komen we hier alleen maar om te voetballen of misschien voor Parkpop. Maar nu dus om te dansen. Op Haagse legendes en talenten, en op de grotere namen.

 

Bij aankomst is het al behoorlijk druk bij de mainstage en het idyllische podium aan het water dat PIP en Crème Organization samen hosten. De zon schijnt en het is warm: goed toeven dus. Misschien wel té goed, want in de enige overdekte stage staat Woody alleen voor onderwatervriend Bredt te draaien. De meeste mensen zitten in de zon, of lopen door naar de andere podia. Dat is jammer, want hij draait een strakke set met tropische percussie en de stroperige ritmes waar Deep Sea Discotheque inmiddels bekend om staat.

Na Woody zet Call Super – een van de vele Britse dj’s uit Berlijn – op dit podium een perfecte festivalset neer. Hij neemt eerst gas terug, maar bouwt daarna langzaam op met soulvolle house, zo nu en dan doorspekt met gruizigere tracks, zoals Kassem Mosse’s '578’. Zijn plaatkeuze en techniek zijn perfect, maar toch duurt het tot de laatste 45 minuten van zijn optreden voordat de ‘schaduwstage’ volstroomt.

Bij het PIP X Crème Organization podium, als een fuik aan het eind van terrein gepositioneerd, is het dan al aardig druk. Boyband Primus Inter Pares opent de dag, gevolgd door een live-set van Orgue Electronique en de Portugese dj Lake Haze (een vreemde eend in de bijt tussen alle Haagse artiesten op deze stage, maar een perfecte keuze). In het publiek dansen veteranen van het legendarische kraakpand Blauwe Aanslag naast blonde millennials, aan de overkant van het water knikt een moeder naast haar kinderwagen mee met de snoeiharde acid van Lake Haze. Dan is het de beurt aan Unit Moebius voor een zeldzame liveset. Guy Tavares doet zijn freak-imago eer aan door woest een gedicht voor te lezen over de beats van de overige leden van Moebius. Haagse helden Legowelt en DJ TLR sluiten de stage met succes af.

The Crave Festival 2017

The Crave Festival 2017

Het was duidelijk te zien dat The Crave uitstekend over de organisatie had nagedacht. Nergens waren lange rijen, de doorloop is goed en rookmachines in het bos creëren een zweem van mystiek. Voor het PIP-podium is zand gestrooid, waardoor er een soort eilandgevoel ontstaat.

Op de mainstage is de hele dag beuktechno te horen, van Matrixxman (vroeg!) in de middag tot James Ruskin en Daniel Avery een paar uur later. Ook op dit grootste veld is de sfeer uitstekend. Afsluiter Karenn brengt hier het festival na elven tot haar waardige hoogtepunt. De door containers omringde (gras)dansvloer lijkt in deze paarse gloed op een danspit uit een industriële hemel. Een hemel vol uitbundig dansende mensen. In het licht van de stroboscopen zien we tientallen Crave-vlaggen wapperen, op het podium zien we de organisatie gearmd genieten van wat ze deze dag neergezet hebben. Om je heen zie – of voel –  je mensen denken: “Holy shit, ik ben hier bij!” Den Haag heeft een dancefestival om rekening mee te houden.  

The Crave Festival 2017

Ook stond er slechts één vrouw geprogrammeerd, Van Anh, en dat vroeg op de dag. Het gebrek aan vrouwen (en diversiteit in zijn algemeen) is een smet op een verder goed uitgevoerd festival. De muziekindustrie staat bol van het seksisme, iets wat direct aangepakt kan worden door gewoon meer vrouwen te boeken. In vier jaar tijd heeft The Crave een unieke positie in de Hofstad verworven. Het zou getuigen van visie en groei als de organisatie volgend jaar zou streven naar gelijkheid, zoals de club ://about blank in Berlijn dat doet, of dit festival van het legendarische Schotse duo Optimo, of zelfs TodaysArt in Den Haag. 

Al met al was het een uitstekend uitgevoerde dag. Het terrein, de bouw van de podia en de technische uitvoering lieten weinig te wensen over. Er is veel potentie voor The Crave om binnen een paar jaar tot de betere dancefestivals van Nederland kunnen behoren.

 

The Crave Festival 2017