“Dat de scène blijft leven” “Dat de scène blijft leven”

Mista Sweet, Hoofdmeester van de Haagse hiphop

, Tekst: Eric Hoetjes | Foto's: Rick Kappetein

Als er iemand de Haagse hiphopscene belichaamt dan is dat Peter Oostinga aka Mista Sweet. Al sinds de jaren ’80 houdt de DJ zich bezig met (Haagse) hiphop en sindsdien is hij niet weg te denken bij welk hiphopconcert er in ook in onze stad gegeven wordt. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met stichting AIGHT, het Haags Hiphop Centrum (H3C) en het nieuwe platform GUAP. Deze week is de I Love Hiphop-week in de stad, hoog tijd om één van de hoofdrolspelers in de Haagse scene te spreken.

"Hiphop zoals die oorspronkelijk ontstaan is, is een beetje ondervertegenwoordigd"

In de nieuwe vestiging van het H3C aan de van der Kunststraat staat Peter ons te woord. Het pand is beduidend groter dan de eerdere locatie aan de Fruitweg en dat heeft zijn voordelen. “We begonnen ooit met het idee van het H3C in de PIP op de Binckhorst. Daarvandaan zijn wij vrij snel naar de Fruitweg gegaan. Het was bij de Binck/PIP wel tof maar we hadden daar maar beperkt de tijd om ons ding te doen, en we moesten elke keer alles weer inpakken als we weg gingen. Op de fruitweg konden we gewoon ons eigen ding doen.”

Op de Fruitweg heeft het H3C een lange tijd gezeten vertelt Peter ons. “In principe was het best een toffe locatie, maar we merkten steeds meer dat het een oud pand was. De verwarming deed het niet goed, we hadden wat dingetjes met de eigenaar en nog een heleboel shit daar omheen. Daarom zijn we nu hierheen verhuisd.” Los van een studio, een ruimte waar DJ/spinninglessen gegeven kunnen worden en twee danszalen huist onder andere ook The Hague Street Art in het complex, allemaal als onderdeel van stichting AIGHT.

In Nederland lijkt hiphop steeds groter te worden. Broederliefde stond op de mainstage van Pinkpop, Rico, Sticks en Typhoon speelden in de Ziggodome en Boef verbrak alle streamingrecords. Maar of het ook zo goed gaat met de Haagse hiphop is nog maar de vraag volgens Peter. “Het is moeilijk om te zeggen aangezien hiphop zo’n groot begrip is tegenwoordig. Aan de ene kant kan er gezegd worden dat het heel goed gaat, als je naar Mula B en SFB kijkt bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant is de hiphop zoals die oorspronkelijk ontstaan was een beetje ondervertegenwoordigd, dat is de hiphop waar wij als H3C ook het meest mee bezig zijn.”

I Love Hiphop

I Love Hiphop Jamsession @ Haagse Pop Week 2014

“Het belangrijkste is dat mensen met elkaar kunnen uphooken"

Dat de stijl veranderd is, is ook merkbaar aan de line-up van het I Love Hiphop festival. Waar vorig jaar Zwart Licht en Brandwerk op het affiche stonden (naast Broederliefde weliswaar), is dit jaar alleen Kempi als ‘traditionele’ naam te zien. “We hebben wel The Jungle Brothers, een heel traditionele groep, geboekt, die treden op de donderdag op in het Paard. Dus we hebben wel geprobeerd de balans een beetje te vinden tussen oude dingen en nieuw werk. Alsnog zie je dat de nieuwere acts de boventoon voeren op het festival.”

Waarom de traditionele rappers in Den Haag nooit echt succes hebben gehad, in tegenstelling tot praktisch elke andere stad in Nederland, durft Sweet niet te zeggen. “Het is nooit echt van de grond gekomen terwijl er wel echt mensen mee bezig zijn. Nu proberen wij met de H3C-squad een paar gasten daarin te begeleiden. Er is namelijk genoeg talent. We halen er nu soms ook wat mensen van buiten het H3C er bij, zodat het een Haags ding wordt en niet alleen een H3C ding.” vertelt Oostinga. “Het belangrijkste is dat mensen met elkaar kunnen uphooken en samen hun ding kunnen doen.”

Uit het idee om gelijkgestemden een mogelijkheid te geven is het idee van GUAP ontstaan. Een samenwerking tussen onder andere Theater de Vaillant, Musicon en H3C waarmee een Haagse urbanagenda wordt samengesteld. “We merkten dat er heel vaak dezelfde dingen op dezelfde momenten werden gedaan. Dat schiet natuurlijk niet op. Dus toen zijn we met elkaar gaan zitten en hebben we dit bedacht.” aldus Peter. Hierin komen naast evenementen ook activiteiten te staan. “Als er dan ergens een cursus beatcreëren is komt dat er in, of het feit dat bij ons de studio elke dinsdag open is en iedereen gewoon zijn ding kan komen doen. Dat maakt het allemaal overzichtelijker.”

"Je moet er wel mee bezig blijven"

H3C organiseert ook een hoop voor de minder bedeelden. Er worden cursussen aangeboden bij het Leger des Heils en op ZMOK-scholen (zeer moeilijk opvoedbare kinderen). “Dat zijn de leukste uitdagingen, met name die scholen. Bij het Leger des Heils is het ook altijd leuk maar daar zie je dat die mensen toch echt andere prioriteiten hebben en niet volledig er voor gaan, maar die kids leven soms echt helemaal op.” vertelt Peter.

Omdat Mista Sweet de hoofdmeester van de Haagse hiphopscene is vroegen we hem nog waar we echt op moeten letten wat talent betreft. Zo neemt hij altijd jonge DJ’s mee als er in het Paard een hiphopconcert is en begeleidt hij veel jonge rappers. “De H3C-squad is wel het eerste dat in mij opkomt. Zij hebben echt de potentie om de juiste weg in te slaan, en wij proberen ze ook te helpen. Niet alleen met de muziek maar ook alles wat er verder bij komt kijken. Zo hebben we fotoshoots gepland staan en proberen we ze te ondersteunen met randzaken zoals het schrijven van een bio.”

Overigens vind Sweet dat er veel talent rondloopt in Den Haag. “Iedereen heeft potentie en met de juiste begeleiding en inzet kom je er echt wel. Maar je moet er wel mee bezig blijven. Zo zaten vroeger Respectlooz en The Maskid ook in de squad maar hebben zij besloten alleen verder te gaan. Dat is allemaal prima, maar ik vind het jammer om te zien dat ze nu minder bezig zijn dan vroeger. Want ook die gasten konden echt goed rappen. Maar er zijn zat jongens en meisjes die op hun zolderkamer bezig zijn met hiphop, en dat is het belangrijkste; dat de scene blijft leven.”

De I Love Hiphopweek ging 17 juni van start en duurt nog tot de 25e, op 24 juni is het I Love Hiphopfestival in het Paard met onder andere: Kempi, Jayh en Josylvio.

I Love Hiphop Jamsession @ Haagse Pop Week 2014

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag