Zoals ieder jaar wordt de Haagse Pop Week afgesloten met een finale in Paard. Deze avond staat sinds een paar jaar bekend als de Haagse Pop Nach. Na een week vol muziek door de hele stad, is deze nacht doorgaans het hoogtepunt van het festival, een avond waarop de Haagse muziek in het zonnetje wordt gezet. De popprijzen worden uitgereikt en de beste, of in ieder geval populaire, bands treden op.

Dit jaar is het allemaal wat kleinschaliger. Er is één popprijs en de vier bands die in de kleine zaal aangekondigd zijn, hebben nog niet de status van bands die in voorgaande jaren speelden als Son Mieux, Playground Zero, Splendid en Piñata. Dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit, dus vol goede moed trekken we naar Paard. Het kersverse dj duo Rave It Bowie warmt de kleine zaal op met de lekkerste Haagse muziek en zal dat de hele avond tussen de bands door blijven doen.

Om 20:00 is het tijd voor de eerste band van de avond. Het tienkoppige Sama Cosa begint het optreden met meer mensen op het podium dan in de zaal. De vrolijke muziek is aanstekelijk genoeg voor die paar mensen want er wordt al goed meegedanst. Ieder bandlid dat zijn handen niet nodig heeft om een instrument te bespelen, heeft iets vast om op te slaan of mee te schudden. Percussie is dan ook onmisbaar bij de exotische ritmes die de band voortbrengt. Spelen voor een vrij lege kleine zaal in Paard is voor een jonge band als Sama Cosa niet altijd even makkelijk. De tien muzikanten lijken dan ook niet helemaal los te komen. Dat is zonde, want als de band net wat meer vuur in hun optreden legt, zullen ze met hun exotische muziek een flink feestje kunnen bouwen.

Sama Cosa @ Haagse Pop Nach 2017

Als er dit jaar een Haagse Popprijs zou zijn voor aanstormend talent, dan was Magic Moon geen gekke kandidaat geweest. Na een kleine valse start omdat de gitaar van Robbert de Jongh niet helemaal lijkt te klinken zoals het hoort, kan het publiek zich klaarmaken voor een dosis psychedelische rock van Magic Moon, inclusief matchende outfits. De stevige rock lijkt rechtstreeks uit de jaren ‘70 te komen en klinkt erg goed. Het publiek is inmiddels flink toegenomen en laat zijn beste moves zien. Met het rustige nummer ‘Cracks in the walls’ kunnen die dansmoves weer even terug in de kast, maar niet voor lang, want wanneer de broer van bandlid Timo met zijn trompet erbij wordt gehaald en het publiek zich dichter bij het podium verzamelt, kan het feest weer los gaan.

Ondertussen is het tijd voor het eerste officiële moment van de avond. Er blijkt, naast de Haagse Popprijs, nog een andere prijs te zijn die vanavond wordt uitgereikt. Wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller reikt de HPC Music Support Award uit aan het succesvolle Folk Road Show, of zoals hij het noemt: Road Folk Show. Daarnaast presenteert hij de nieuwe Popnota, een document waarin de gemeente Den Haag het muziekbeleid van de komende jaren toelicht. Daar gaan we de komende tijd ongetwijfeld meer over horen.

Uitreiking HPC Music Support Award aan Folk Road Show @ Haagse Pop Nach 2017

Na het officiële gedeelte is het weer tijd voor muziek. King Miles bevat een aantal bekende gezichten. De band wordt namelijk gevormd door een paar leden van Friends of the Family. Hoewel de zaal goed gevuld lijkt met vrienden en familie, is er geen verdere vergelijking te maken met de folkband. King Miles legt zich namelijk meer toe op het hardere gitaarwerk. De nummers gaan qua stijl verschillende kanten op maar wanneer ze een cover spelen van David Bowie valt dat in goede aarde, zeker bij een bepaald debuterend DJ duo. 

De afsluitende band van vanavond is Alcuna Wilds en dat is zonde. Alcuna Wilds is namelijk zonder twijfel de beste band van de avond, maar de dromerige muziek krijgt van de rumoerige zaal niet de aandacht die het verdient. Met een 80’s en 90’s feest in de grote zaal, de verschillende bands en dj’s die eerder vanavond speelden en de uitreiking van de popprijs die aanstaande is, is het publiek misschien te onrustig. Een toeschouwer is het er ook niet mee eens en springt het podium op om zijn medemens toe te spreken. ‘Praten doe je maar beneden in de foyer.’ Het heeft effect, men raakte stiller en de zaal raakte leger. De triprock van Alcuna Wilds neemt je mee naar een andere wereld en daar heeft frontvrouw Nadja Freeman zich ook op gekleed. Met een shirt van Star Wars en een rok met genoeg glitter om een sterrenhemel te vullen, neemt ze je zo mee naar intergalactische sferen.

Alcuna Wilds @ Haagse Pop Nach 2017

De Haagse Pop Nach eindigt met de uitreiking van de Haagse Popprijs. De prestigieuze prijs met eerdere winnaars als Koen Herfst en SFB gaat dit jaar naar Haagse trots Di-rect. Na een korte speech van de bandleden nemen dj’s de kleine zaal over en kan er tot diep in de nacht gedanst worden.

Mijmerend over de avond kunnen we niet anders dan concluderen dat de avond gezellig was, maar dat dit niet voelde als de spetterende finale van een (verder geslaagde) Haagse Pop Week. We denken terug aan vorig jaar. Toen was de grote zaal in Paard afgeladen tijdens een tropisch feestje rondom de Fast Reünie en waren er meer prijzen en meer live muziek. In de kleine zaal stond een vol programma en in de grote zaal was er onder andere een optreden van Son Mieux. We vragen ons af of er volgend jaar nog over deze avond wordt gepraat. Laten we hopen dat de volgende Haagse Pop Nach weer zo groots als eerdere edities gaat worden, want de muziekscene in Den Haag is mooi genoeg om een memorabele avond mee te vullen.

Uitreiking Haagse popprijs aan Di-rect @ Haagse Pop Nach 2017