3voor12 Den Haag tipt Rewire 2016 3voor12 Den Haag tipt Rewire 2016

Met Mica Levi, Ash Koosha, Gazelle Twin, Poppy Ackroyd en Colleen.

, Tekst: Frank de Jong

3voor12 Den Haag tipt Rewire 2016

Met Mica Levi, Ash Koosha, Gazelle Twin, Poppy Ackroyd en Colleen.

Tekst: Frank de Jong ,

Op vrijdag 1 april start Rewire 2016. Het festival is alweer toe aan zijn zesde editie. En natuurlijk speelt Animal Collective en heb je voor Battles speciaal je festivalkaartje gekocht. Maar er is meer! Zo veel meer! Heb je geen tijd gehad om de playlist door te luisteren, of ben je gewoon zo enthousiast over die ene act om überhaupt aan andere artiesten te denken. Geen nood, hier een paar hoognodige tips op rij.

Vrijdag 01/04

Mica Levi is voornamelijk bekend van de band Micachu & The Shapes. Maar is naast muzikante ook succesvol als componist, Mica zal voor het eerst in Europa de soundtrack van cultfilm Under The Skin uitvoeren in de Grote Kerk. Samen met het Duitse ensemble Stargaze gaat Rewire stijlvol van start. Vlijmscherp, muzikaal en onmogelijk te vatten in een hokje. Verwacht een combinatie van percussie, strijkers en zowel perverse als romantisch klinkende geluiden. Gegarandeerd kippenvel dus.

De beste optie na Mica Levi is Brokenchord, de Litouwse muzikant verblijft momenteel in Den Haag als Student sonologie. In de kleine zaal van het Paard van Troje zal hij genres als krautrock, post-rock en techno vermengen met zijn voorliefde voor allerhande klanken. Experimenteler kan bijna niet. Iets toegankelijker is Kara-Lis Coverdale in de Lutherse Kerk, de klassiek geschoolde muzikant zal de lijn tussen akoestisch en elektronisch bewandelen. Harmonisch, onvoorspelbaar en meer dan de moeite waard.

Mocht Kara-Lis Coverdale je toch iets te rustig zijn, dan moet je halverwege eens de overstap naar de kleine zaal maken. Ash Koosha maakt gefragmenteerde en ongestructureerde elektronische muziek. De diepe bas is het enige bekende geluid. Voor de rest is het zoeken naar enige coherentie, de afkeer voor één specifieke stijl of genre levert onnavolgbare clubmuziek op. Het is als kijken naar een film of serie van David Lynch, het blijft boeien ook al begrijp je er niks van.

Voor de buitenwereld is het misschien een buitenbeentje, maar op Rewire valt Mykki Blanco nog het minst buiten de boot. Aan de buitenkant vallen er wel wat dingen op. Is het een hij of een zij? Maar de rapper heeft herkenbare elementen: beukende beats, een catchy hook en een rits protegés. Het verschil is dat Mykki Blanco veel meer diversiteit aanbrengt. Samen met het gender neutrale uiterlijk is de kans groot dat dit een knotsgekke show gaat worden. Zet je maar alvast schrap voor het onbekende.

 

Zaterdag 02/04

Bij Rewire hebben ze het beste niet voor het laatste bewaard. Bij de eerste act in het Paard, Anna Meredith, zal het gelijk raak zijn. Haar onlangs uitgebracht debuutalbum is al met veel lof ontvangen. En terecht. Op het ene moment doet ze meer denken aan een popartiest en op andere momenten heeft 8-bit muziek de overtoom. Betoverend, hoekig en op zijn tijd melancholisch. Hier moet je bij zijn. 

Dan komt er een lastige keuze, Michel Banabile & Oene van Geel spelen in de Lutherse Kerk. Vrijwel tegelijk speelt Gazelle Twin. Michel Banabile zal samen met Oene van Geel live een wereldpremière presenteren. Eerder improviseerde de heren met altviool in een neoklassieke sfeer. Intens, maar met een altijd dreigende sfeer. Het resultaat is te horen op Music for Viola & Electronics I en II. Het derde deel gaan ze op Rewire voorschotelen.

Denk er nog maar eens goed over na, want in het Paard is Gazelle Twin aan de beurt. Zij hebben ook iets speciaals te presenteren: Kingdom Come, een audiovisuele presentatie die voor het eerst in Nederland zal worden uitgevoerd. De naam is geleend van het laatste werk van J.G. Ballard. Ga uit van een combinatie van film, samples en vocale manipulaties. Geheel nieuwe muziek en een spetterende ervaring.

Na een korte pauze zal menig bezoeker zich ontfermen over de vraag Babyfather of Elektrovolt? Ben je niet vies van rap en een zwoele bassdrum? Dan is Babyfather een solide keuze. De Haagse Elektrovolt (Prins 27, 22:45 – 23:30) is van mening dat in de middeleeuwen de muzikanten al kenmerken van clubmuziek hadden. Een kruising tussen middeleeuwse folk en moderne dance. Daar moet je bij zijn. Mocht je na een lange avond nog energie hebben, Lena Willikens (kleine zaal, 01:30 – 02:00)is een DJ met een vrije geest. Oftewel dansen alsof het een spirituele bedoeling is.

 

Zondag 03/04

De zondag van Rewire begint in de namiddag. Poppy Ackroyd is een Londense muzikante die de kater als sneeuw voor de zon zal doen verdwijnen. Het is ontroerend en wat traditioneler. In de muziek gebeurt er vrij veel in tegenstelling tot veel moderne klassieke muziek. De viool en piano klinken niet helemaal zoals je gewend bent. De instrumenten worden optimaal benut, in die zin is Poppy Ackroyd uiteindelijk toch niet zo traditioneel. 

Even later zal de Bas van Huizen (Prins 27, 18:30 – 19:15) gevonden voorwerpen omzetten in muziek. Hoe hij dat zo doet, zul je in Prins 27 moeten aanschouwen. Wij weten het namelijk niet. Misschien kun je hierna nog een stuk van Colleen meemaken. De warme klanken zal de kleine zaal in beweging brengen. Als dat allemaal te lieflijk voor is, dan is Teho Teardo & Blixa Bargeld een goed idee. Zij zullen de menigte in de Grote Kerk beheksen of betoveren. De uitkomst is afhankelijk van je perspectief.

Rewire werd geopend in de Grote Kerk en zal hier ook worden afgesloten.  De hardwerkende Xiu Xiu zal het festival een waardig slotconcert geven. Het meest memorabele aan de cultserie Twin Peaks was de onheilspellende doch herkenbare themesong. De band zal de soundtrack van deze serie in eigen taal opvoeren. David Lynch in een experimentele post-punk jasje. Ja graag.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag