Vuigtuig over de release van Horror! Vuigtuig over de release van Horror!

Griezelen met #TEAMHORROR!

, Tekst: Eric Hoetjes

Vuigtuig over de release van Horror!

Griezelen met #TEAMHORROR!

Tekst: Eric Hoetjes ,

Halloween valt in Den Haag iets vroeger dan normaal dit jaar, op zaterdag 29 oktober om precies te zijn. Dan presenteert de band Vuigtuig zijn tweede thema-EP van dit jaar. Waar de vorige EP, ‘Aller Harten’, op Valentijnsdag uitkwam en zodoende vol stond met nummers over de liefde is de komende EP gevormd rondom Halloween. De naam van de EP is dan ook ‘Horror!’. De band nodigde ons uit bij zanger Marlon thuis om een kop koffie te drinken en lekker mee te griezelen.

Het appartement van Marlon van Cappelle heeft van zichzelf al iets duisters. Overal waar je kijkt zie je objecten die zo als rekwisiet gebruikt kunnen worden in menig griezelfilm, variërend van boeken van Edgar Allan Poe en Franz Kafka tot een opgezette raaf. Terwijl de muziek van Tom Waits op staat: “Dit heb ik bewust gedaan voor het interview, hoor. Straks komen de Boeddha’s van de Xenos weer tevoorschijn.” Grapt Marlon. Hij en de andere aanwezigen (gitaristen Bart Lybeert en Jelle Dalm) zitten rustig een sigaretje te roken en koffie te drinken uit David Bowie en Roy Orbison mokken.

Hoe is het de band vergaan na het uitbrengen van de Valentijns-EP? “We hebben na  de vorige EP lekker veel opgetreden. We stonden op Oerol en hebben een kleine tour gedaan door het oosten van het land. Toen het daarna zomer werd zijn we begonnen aan het werken aan de nieuwe plaat. Dus het gaat best wel goed.”

‘Horror!’ is de tweede telg uit een reeks concept-EP’s waaraan de band gewerkt heeft. “Het idee ontstond met ‘Aller Harten’ dat op Valentijnsdag uitkwam.” Vertelt Marlon. “Daarna zijn we gaan denken over meer conceptplaten. Je kan natuurlijk een album opnemen zoals we in 2015 al gedaan hebben (‘Pek met Veren’ red.) maar het leek ons leuker om een aantal EP’s op te nemen waar alle facetten van onze muziek aan bod komen maar de teksten een overkoepelend thema hebben. Waar het met de vorige plaat dan liefde was is het nu horror, wat uiteraard Latijn is voor afschuw.”

De teksten van de band hebben meestal vaak iets lugubers dus een plaat rondom Halloween ligt enigszins in de lijn der verwachtingen. Toch is het niet zo dat ‘Horror!’ persé makkelijker te maken was dan de voorgaande platen volgens de band. De thema’s van de nummers zijn ook niet altijd zo duister als dat ze lijken. Jelle vertelt: “We hebben ook nummers over heel luchtige onderwerpen maar daar zit dan één zin in met een heel zwartgallige ondertoon. Daarom begrijp ik wel dat het voor de buitenwereld misschien geen verrassing was.”

“Ook omdat we in het Nederlands zingen proberen we de teksten wat meer lading te geven dan standaard sinterklaasrijmpjes. We proberen meestal het cliché te pakken en dan dat weer te vergroten zodat de boodschap van het nummer wat dieper wordt.”

Een aantal nummers van de plaat zijn niet onbekend voor het publiek. Het nummer ‘Weerwolf’ is al een tijdje op YouTube te zien en ‘Zes Planken’ is een nummer dat de band al een hele tijd speelt. Ook speelt de band al sinds jaar en dag de cover ‘Dracula’ van Nederlandse beatgroep ‘ZZ en de Maskers’. “Die komt niet op de plaat. In eerste instantie dachten we er wel over maar we willen alleen maar eigen werk op de EP. Het nummer had ook niet zo veel toegevoegd. We spelen hem uiteraard wel live.” Aldus Marlon.

De EP wordt maar in beperkte oplage, van 150 stuks, uitgebracht. Dat is volgens de band om er een soort van collectors item van te maken. “We dromen erover om op een gegeven moment een dubbel-LP met alle conceptplaten uit te kunnen brengen, maar vooralsnog proberen we deze plaat zo speciaal mogelijk te maken.” Zegt Jelle, en daarbij sluiten de andere bandleden zich aan.

Ditmaal  heeft de band veel aandacht gestopt in de aankleding van de release. Los van de versieringen in de zaal zullen alle bandleden ook griezelig verkleed zijn. “We werken met een heel team aan de opmaak van de show. Dan hoeven we zelf ook niet teveel daaraan te denken en kunnen we ons op de muziek focussen. #TEAMHORROR!” vertelt Bart. De gitarist hoopt ook dat het publiek ook verkleed komt. “Dat zou de avond nog beter maken.” “Ik hoorde dat iemand direct van een bruiloft komt, die doet dan een beetje bloed erbij en dan is ze een ‘killer bride’. Voegt Jelle toe.

“We hebben ook een aantal gastmuzikanten, er komen blazers en een pianist! Tel daar de rekwisieten en onze aankleding bij op en je hebt een beetje een beeld van de avond. En we hebben een merchandise stand, die is ook belangrijk.” Grapt Marlon. “Het podium is net groot genoeg voor alles.”

Wat het publiek kan verwachten zaterdag is volgens Bart en Marlon makkelijk samen te vatten. “Enge muziek, lekker bier en mooie vrouwen. En voor de fans die ons vaker zien is het ook leuk, want we doen wat tracks die we niet zo vaak spelen maar die nu wel in de setlist passen.”

Na Valentijnsdag en Halloween rijst natuurlijk de vraag of alle feestdagen aangedaan gaan worden. Komt er straks een Moederdag plaat of wordt er met Pasen iets gedaan. “We hebben een boekenkast vol met ideeën. Het volgende concept kan best een muzikale richting zijn, we zouden bijvoorbeeld een elektronische plaat kunnen opnemen, of iets met een orkestband. We zitten in elk geval niet in de kalender te kijken wanneer het volgende feest is waar we wat omheen kunnen doen.” Zegt Marlon. Wel vertelt Bart dat de band elke mogelijkheid aangrijpt om een feestje te vieren.

Zaterdag 29 oktober brengt Vuigtuig zijn EP in de Zwarte Ruiter uit en alle voortekenen zijn goed. De band heeft goed nagedacht over de sfeer rondom de release en heeft er zelf misschien nog het meeste zin in. Een avond in het thema van Shockwalkers en Screamin’ Jay Hawkins is wat de bedoeling is en alles lijkt er op te wijzen dat de avond griezelig gezellig gaat worden.

De Vuigtuig EP-release van Horror vindt plaats op 29 oktober in de Zwarte Ruiter vanaf 23.30. Gratis, vooral als je verkleed komt!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag