Close Encounters of the Tim Hecker Kind

Buitenaards goede eerste samenwerking tussen Rewire en Korzo

Tekst & foto's: Stephan Kaffa ,

Trakteerde het Rewire festival de muzikale fijnproevers vorige maand nog op drie dagen propvol spannende en vernieuwende muziek, gisteravond vond de eerste editie van de nieuwe samenwerking tussen het festival en het Korzotheater plaats: REWIRE x KORZO. Na een uitbreiding van twee naar drie festivaldagen dit jaar, dijt het REWIRE festival dus nog een stukje verder uit.

Blijkbaar is er behoefte aan nog meer Rewire in Den Haag, want de avond is helemaal uitverkocht. Machinefabriek (Rutger Zuydervelt), Gareth Davis en Karel Doing openen deze eerste van vijf avonden 'REWIRE x KORZO'. Terwijl het publiek langzaam onderuit zakt in de zitzakken voor het podium of de stoelen van de tribune, leveren Zuydervelt (electronica) en Gareth (basclarinet) een zeer subtiele soundtrack bij de abstrakte beelden van onder meer blauwe luchten en tunnels van Doing. Bijna een half uur lang is het muisstil in het Korzo terwijl het trio ons imponeert met hun minimale en kundig geïmproviseerde set. 

Na de pauze is de vloer vrijgemaakt voor Shrine, de dansvoorstelling van Matthew Barnes oftewel Forest Swords. Terwijl onheilspellende samples van ademhaling en andere lichaamsklanken uit de speakers ontsnappen ligt danser Owen Ridley-Demonick in foetushouding in het midden van de zaal. Wat volgt is een intens multidisciplinair spektakel over de wonderen, krachten en het verval van het menselijk lichaam. Zijn we hier getuige van een geboorte of ontwaking? Het was eigenlijk een typisch geval van 'je had er gewoon bij moeten zijn'. 

Dan mag de Canadese ambient- en dronegrootmeester Tim Hecker aantreden. Vanavond speelt hij zijn enige Nederlandse concert in zijn huidige tournee voor zijn nieuwe album 'Love Streams'. Zij die er twee jaar geleden in het Zuiderstrandtheater tijdens TodaysArt bij waren hopen dat Hecker vanavond niet weer het brandalarm komt testen. Gelukkig krijgen we een volledige show. De rookmachines blijken dit keer niet nodig aangezien alle lichten in de zaal uit gaan.

Terwijl Hecker zijn klanktapijt uitrolt stijgt het volume naar standje 11. Als dan ook nog de minimale lichtinstallatie aangaat, neemt Hecker ons mee op reis naar een plek waar tijd en ruimte niet meer bestaan. Koorgezang, kerkorgels en pianoklanken smelten samen en krijgen een dikke laag gruis over zich heen uitgestrooid. Na zo'n 40 minuten zet het ruimteschip ons weer terug bij halte aarde en klinkt er een stil dankwoord vanaf het podium.

We kunnen niet anders dan concluderen dat deze aanvulling op het driedaagse Rewire festival buitenaards goed is. We verlangen nu al naar de volgende editie.